Suplimente cu nicotinamida mononucleotida

Publicat in

Functioneaza cu adevarat suplimentele cu nicotinamida monoculeotida (NMN)? Afla de aici ce beneficii si efecte secundare au.

Unii sustin ca suplimentele cu nicotinamida monoculeotida sunt noua frontiera privind suplimentele anti-imbatranire. Prelungesc ele cu adevarat viata? Sau sunt doar un alt supliment trecator, o moda care va disparea curand? Afla raspunsul bazat pe dovezi stiintifice din acest articol!

Ce este NMN?

Nicotinamida mononucleotida (NMN) este o molecula gasita in mod natural in organismul nostru si in diverse alimente.

Este un precursor al nicotinamidei adenin dinucleotida (NAD+), o coenzima vitala pentru sanatate, care joaca un rol important in procesele celulare, cum ar fi metabolismul energetic, repararea ADN-ului si exprimarea genelor.

Nivelurile de NAD+ scad in mod obisnuit pe masura ce imbatranim, determinand oamenii de stiinta sa exploreze efectele NMN asupra cresterii nivelelor de NAD+.

Prin reinnoirea rezervelor scazute de NAD+ la persoanele in varsta, unii cercetatori cred ca NMN ar putea sustine imbatranirea sanatoasa si sa combata bolile legate de varsta, cum ar fi boala metabolica, cancerul, fragilitatea si bolile neurodegenerative precum boala Alzheimer.

Ce este un supliment NMN?

Suplimentele NMN sunt suplimente alimentare care contin pulbere de nicotinamida mononucleotida, in mod obisnuit in doze cuprinse intre 250 mg si 1,200 mg per doza.

Popularitatea suplimentelor NMN a crescut in ultimii ani, probabil pentru ca mai multe figuri proeminente din domeniul sanatatii si bunastarii, cum ar fi David Sinclair si Andrew Huberman, le recomanda. Cu toate acestea, la sfarsitul anului 2022, FDA a declarat ca, deoarece companiile farmaceutice investigheaza NMN ca posibil medicament, companiile de suplimente nu il mai pot comercializa ca supliment alimentar.

Metro International Biotech este una dintre firmele farmaceutice de renume care studiaza NMN si care a militat pentru aceasta interdictie. Este relevant deoarece Davis Sinclair este unul dintre co-fondatorii sai.

Presupusa sa implicare in interzicerea FDA i-a determinat pe unii sa il acuze pe Sinclair ca stimuleaza cererea de NMN promovand molecula in timp ce incearca sa controleze oferta prin limitarea vanzarii acesteia. Sinclair neaga aceste acuzatii.

Cu toate acestea, FDA nu aplica activ interdictia, iar suplimentele NMN sunt inca larg disponibile online.

Beneficii ale suplimentarii cu NNM

Potrivit producatorilor de suplimente cu NMN, aceasta aduce beneficii sanatatii in mai multe moduri.

Cele mai frecvent trambitate beneficii ale nicotinamidei mononucleotida includ:

 • Imbunatatirea sanatatii cardiometabolice
 • Cresterea activitatii fizice si a capacitatii musculare scheletice
 • Imbunatatirea functiei cognitive

Sa ne uitam mai atent la cercetarea privind NMN pentru a vedea care dintre aceste afirmatii sunt valide.

Sanatate cardiometabolica

Cercetarile asupra modului in care NMN afecteaza sanatatea cardiometabolica la animale sunt pozitive. Studii publicate in jurnalele Aging Cell si Cell au aratat ca NMN a restabilit nivelurile de NAD+ la soarecii mai in varsta, imbunatatind sanatatea cardiovasculara si inversand reducerile legate de varsta ale fluxului sanguin si densitatii capilare. Oamenii de stiinta de la Scoala de Medicina a Universitatii Washington au descoperit ca NMN a reinnoit nivelurile de NAD+ la soareci diabetici, ceea ce a imbunatatit sensibilitatea lor la insulina si profilul lipidic al sangelui si a restaurat expresia genelor legate de ritmul circadian, inflamatie si stres oxidativ.

Cercetarile umane sunt mai putin optimiste.

Intr-un studiu din 2021 publicat in revista Science, cercetatorii le-au administrat femeilor postmenopauzale cu prediabet 250 mg de NMN sau un placebo zilnic timp de 10 saptamani. Rezultatele au aratat ca, desi administrarea de NMN a dus la cresterea nivelurilor de NAD+ in sange, nivelurile de NAD+ musculare au ramas aceleasi, o constatare repetata si in cercetarile despre o molecula aproape identica numita ribozida de nicotinamida (NR). Cu alte cuvinte, organismul nu absoarbe NMN in muschii scheletici, limitand potentialele sale beneficii.

Mai mult, femeile nu au avut schimbari in compozitia corporala, nivelurile de glucoza si insulina din sange sau tensiunea arteriala, desi au observat o crestere cu 25% a sensibilitatii muschilor la insulina.

Intr-un alt studiu publicat in Scientific Reports, cercetatorii nu au gasit nicio imbunatatire a sanatatii arteriale la persoanele sanatoase de varsta mijlocie care au luat NMN timp de 12 saptamani.

Studii publicate in Scientific Reports si Clinical Nutrition ESPEN au aratat, de asemenea, ca administrarea de NMN nu a reusit sa imbunatateasca nivelele de glucoza, insulina si colesterol din sange. Mai mult, NMN a crescut nivelurile de insulina din sange dupa masa in ultimul studiu, ceea ce ar putea avea consecinte negative asupra sanatatii.

In cele din urma, exista putine dovezi convingatoare ca NMN aduce beneficii sanatatii cardiometabolice.

slabeste eficient

Performanta fizica si compozitia corporala

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Sportiva din Guangzhou, alergatorii care luau zilnic intre 300 si 1,200 mg de NMN nu au reusit sa imbunatateasca mai multi indicatori ai performantei fizice sau a conditiei cardiovasculare dupa 6 saptamani.

Ei nu au avut nicio schimbare in greutatea corporala, masa musculara, indice de masa corporala sau procentajul de grasime corporala si nu s-au descurcat mai bine in teste precum forta de prindere, flotari sau teste de "sezut si intindere" decat grupul care a primit placebo.

Similar, studiile realizate de Effepharm (Shanghai) Co., Ltd., Scoala de Medicina a Universitatii din Osaka si Universitatea Tsukuba au aratat ca administrarea de suplimente NMN a crescut nivelurile de NAD+ din sange, dar nu a avut un efect semnificativ asupra rezistentei si vitezei la mers sau a fortei prizei. Aceste teste clinice au aratat, de asemenea, ca administrarea de NMN nu a imbunatatit semnificativ sensibilitatea la insulina, starea generala de bine, calitatea somnului sau oboseala.

Doua studii sugereaza ca NMN poate aduce beneficii performantei fizice.

Primul a fost publicat in NPJ Aging si a aratat ca administrarea de NMN a "crescut nominal" viteza de mers si forta prizei, dar nu a avut efect asupra compozitiei corporale, a auzului, tensiunii arteriale, sanatatii vasculare sau functiei cognitive. Intre timp, cel de-al doilea, publicat in GeroScience, a aratat ca administrarea de NMN a "incetinit" imbatranirea (conform unui test de sange ghidat de inteligenta artificiala) si a imbunatatit performanta la mers.

In ciuda rezultatelor spectaculoase, majoritatea expertilor pun la indoiala autenticitatea acestora, in primul rand pentru ca studiul a fost scurt, precizia inteligentiei artificiale si metodologia studiului erau dubioase, iar cercetarea a fost finantata si realizata de o companie de suplimente interesata in rezultate. Au existat si cateva anomalii in date care au adaugat o nota de ciudatenie. De exemplu, chiar daca studiul a durat doar 60 de zile, inteligenta artificiala a prezis ca participantii din grupul placebo au imbatranit mai mult de 5 ani. In plus, participantii la studiu mergeau suspect de incet pentru persoane sanatoase de 50 de ani - unii abia au mers peste 300 de metri in 6 minute.

In cele din urma, exista putine dovezi stiintifice ca NMN imbunatateste performanta fizica sau compozitia corporala.

Functia cognitiva

Studiile clinice publicate in NPJ Aging and Mechanisms of Disease, Neuroscience, Redox Biology si Brain Research arata ca administrarea de NMN imbunatateste functia cognitiva la animalele mai in varsta. Cercetarile inca nu au descoperit rezultate similare la oameni.

Alte potentiale beneficii

Mai multe studii arata ca soarecii care iau NMN sunt mai protejati impotriva daunelor la ADN si au o sanatate mai buna a reproducerii, oaselor, rinichilor si ochilor. Oamenii de stiinta inca nu au reusit sa reproduca aceste constatari la oameni.

Efecte secundare ale suplimentarii cu nicotinamida mononucleotida

Cele mai multe cercetari umane arata ca exista foarte putine efecte secundare ale NMN. Este bine tolerat si nu provoaca efecte adverse, chiar si in cazul utilizarii pe termen lung. Cu toate acestea, este dificil de stiut cat de incredere sunt suplimentele cu nicotinamida mononucleotida.

Un producator de suplimente a analizat independent cele mai populare 22 de marci de NMN de pe Amazon. Acestia au testat suplimentele NMN ale acestor marci pentru potenta si au descoperit urmatoarele:

 • 14% au indeplinit sau au depasit cantitatea de NMN mentionata pe eticheta.
 • 23% au fost putin sub cantitatea  mentionata pe eticheta (contineau intre 88% si 99% din cantitatea etichetata).
 • 64% contineau mai putin de 1% din cantitatea de NMN de pe eticheta.
 • 14% nu contineau deloc NMN.

Cu alte cuvinte, chiar si cele mai populare suplimente cu nicotinamida mononucleotida au etichete extrem de inexacte. Niciunul din suplimentele din aceasta analiza nu continea doze periculos de mari de nicotinamida mononucleotida, dar (cine stie) pot exista suplimente care sa contina. 

Daca vrei sa iei suplimente cu nicotinamida mononucleotida, cel mai bine este sa utilizezi unele de la producatori de incredere, eventual care au fost testate de terti pentru puritate si potenta. 

Concluzii

Desi unii "experti" sustin beneficiile suplimentelor NMN, exista putine motive sa credem ca acestea influenteaza longevitatea.

Aceasta inseamna ca nivelurile tale de NAD+ sunt sortite sa scada odata cu inaintarea in varsta, punand in pericol durata vietii tale? Nicidecum. Studiile indica faptul ca NAD+ scade in principal la persoanele inactive. In schimb, persoanele mai in varsta active mentin niveluri de NAD+ comparabile cu cele ale tinerilor. Cu alte cuvinte, exercitiile fizice regulate sunt cheia pentru optimizarea nivelurilor de NAD+ pe masura ce imbatranesti.

Si daca doresti un program de exercitii conceput pentru a ajuta oamenii de orice varsta si nivel de fitness sa construiasca muschi, sa castige putere si sa devina sanatosi, verifica cartea mea de fitness "The Burn".

Referinte

 1. Hassina Massudi, Ross Grant, Nady Braidy, Jade Guest, Bruce Farnsworth, Gilles J Guillemin. Age-associated changes in oxidative stress and NAD+ metabolism in human tissue. PLoS One. 2012;7(7):e42357. doi: 10.1371/journal.pone.0042357. Epub 2012 Jul 27.
 2. Kathryn F Mills, Shohei Yoshida, Liana R Stein, Alessia Grozio, Shunsuke Kubota, Yo Sasaki, Philip Redpath, Marie E Migaud, Rajendra S Apte, Koji Uchida, Jun Yoshino, Shin-Ichiro Imai. Long-Term Administration of Nicotinamide Mononucleotide Mitigates Age-Associated Physiological Decline in Mice. Cell Metab. 2016 Dec 13;24(6):795-806. doi: 10.1016/j.cmet.2016.09.013. Epub 2016 Oct 27.
 3. Mihoko Yoshino, Jun Yoshino, Brandon D. Kayser, Gary J. Patti, Michael P. Franczyk, Kathryn F. Mills, Miriam Sindelar, Terri Pietka, Bruce W. Patterson, Shin-Ichiro Imai si Samuel Klein. Nicotinamide mononucleotide increases muscle insulin sensitivity in prediabetic women. Science. 2021 Jun 11; 372(6547): 1224–1229.
 4. Takeshi Katayoshi, Sachi Uehata, Noe Nakashima, Takahisa Nakajo, Natsuko Kitajima, Masakatsu Kageyama, and Kentaro Tsuji-Naito. Nicotinamide adenine dinucleotide metabolism and arterial stiffness after long-term nicotinamide mononucleotide supplementation: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Published online 2023 Feb 16. doi: 10.1038/s41598-023-29787-3
 5. Bagen Liao , Yunlong Zhao, Dan Wang, Xiaowen Zhang, Xuanming Hao , Min Hu . Nicotinamide mononucleotide supplementation enhances aerobic capacity in amateur runners: a randomized, double-blind study. J Int Soc Sports Nutr. 2021 Jul 8;18(1):54. doi: 10.1186/s12970-021-00442-4.
 6. Bagen Liao , Yunlong Zhao, Dan Wang, Xiaowen Zhang, Xuanming Hao, Min Hu. Nicotinamide mononucleotide supplementation enhances aerobic capacity in amateur runners: a randomized, double-blind study. J Int Soc Sports Nutr
 7. . 2021 Jul 8;18(1):54. doi: 10.1186/s12970-021-00442-4.
 8. Hao Huang. A Multicentre, Randomised, Double Blind, Parallel Design, Placebo Controlled Study to Evaluate the Efficacy and Safety of Uthever (NMN Supplement), an Orally Administered Supplementation in Middle Aged and Older Adults. Front Aging
 9. . 2022 May 5:3:851698. doi: 10.3389/fragi.2022.851698. eCollection 2022.
 10. Lin Yi, Andrea B Maier, Rongsheng Tao, Zhigang Lin, Aditi Vaidya, Sohal Pendse, Sornaraja Thasma, Niranjan Andhalkar, Ganesh Avhad, Vidyadhar Kumbhar. The efficacy and safety of β-nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation in healthy middle-aged adults: a randomized, multicenter, double-blind, placebo-controlled, parallel-group, dose-dependent clinical trial. Geroscience. 2023 Feb;45(1):29-43. doi: 10.1007/s11357-022-00705-1. Epub 2022 Dec 8.
 11. Leila Hosseini , Fatemeh Farokhi-Sisakht, Reza Badalzadeh, Aytak Khabbaz , Javad Mahmoudi, Saeed Sadigh-Eteghad. Nicotinamide Mononucleotide and Melatonin Alleviate Aging-induced Cognitive Impairment via Modulation of Mitochondrial Function and Apoptosis in the Prefrontal Cortex and Hippocampus. Neuroscience Volume 423, 15 December 2019, Pages 29-37.
 12. Keisuke Okabe, Keisuke Yaku, Yoshiaki Uchida, Yuichiro Fukamizu, Toshiya Sato, Takanobu Sakurai, Kazuyuki Tobe, Takashi Nakagawa. Oral Administration of Nicotinamide Mononucleotide Is Safe and Efficiently Increases Blood Nicotinamide Adenine Dinucleotide Levels in Healthy Subjects. Front Nutr. 2022 Apr 11:9:868640. doi: 10.3389/fnut.2022.868640. eCollection 2022.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.