Cum sa combatem supraantrenarea sistemului nervos central

Publicat in

Supraantrenamentul sistemului nervos central (SNC) este cel putin la fel de grav ca si supraantrenamentul sistemului muscular.

La fel ca sistemul muscular, si sistemul nervos poate fii suprasolicitat. Daca te simti obosit, adormit si fara motivatie in sala, este posibil cauza sa fie sistemul nervos central (SNC) supraantrenat.

In ceea ce priveste antrenamentul, mereu trebuie sa ai grija sa nu te supraantrenezi. Supraantrenarea i se poate intampla oricui - in forma sau nu, tanar sau batran - care dezvolta un dezechilibru intre antrenament si odihna.

O programare buna poate face minuni in ceea ce priveste evitarea supraantrenamentului. Dar, in multe cazuri, stresul si probleme din afara salii sunt solicitante pentru sistemul nervos central, ducand la antrenamente precare si o stare degenrala de rau. Daca cele spuse mai sus te descriu, este timpul sa iei atitudine si sa remediezi problema!

Ce este supraantrenarea sistemului nervos central?

Multi oameni nu inteleg diferenta intre supraantrenarea sistemului muscular si a celui nervos. Supraantrenamentul muscular se instaleaza atunci cand muschii nu au destul timp de recuperare pentru a reface fibrele rupte in timpul antrenamentelor. De exemplu, daca programul tau de antrenament include lucrarea intensa a cvadricepsilor lunea, si apoi joia urmeaza un alt antrenament pentru ei, risti sa ii supraantrenezi. Lucrarea unei anumite grupe de muschi continuu, poate avea un impact negativ asupra dezvoltarii musculare, dar are impact doar asupra grupei musculare lucrate prea intens, nu asupra intregului sistem muscular.

Pe de alta parte, supraantrenarea SNC este o problema sistematica. Nu afecetaza doar pieptul, cvadricepsii sau spatele, ci mai degraba intregul organsim. El este responsabil cu crearea cointractiilor musculare in orice tip de antrenament, asa ca atunci cand se aduna antrenament dupa antrenament, fara odihna corespunzatoare intre, in cele din urma oboseste.

Din cauza acestei oboseli generale, vei fii mai slab si mai lent in orice miscare. Vei constata ca nu mai ai aceeasi forta pe care o aveai, sau ca uneori nu iti poti coordona miscarile bine.

Ce cauzeaza suprantrenarea sistemului nervos central?

In sala, principalul vinovat este programul de antrenament care are prea mult volum, prea multa intensitate si prea putina odihna. Tineti minte: chiar daca v-ati planificat programul de antrenament astfel incat sa fie suficient timp de recuperare pentru fiecare grupa musculara in parte, sistemul nervos central este stimulat la fiecare antrenament.

Plus, orice forma de stres se aduna pentru a suprataxa sistemul nervos, de la o criza financiara la despartirea de prietena sau nevasta. In acel moment, antrenamentele dure nu fac decat sa puna paie pe foc, generand si mai mult stres. Daca banuiti ca suferiti de o astfel de suprasolicitare a sistemului nervos central, analizati posiblele cauze.

Solutii simple pentru combaterea supraantrenamentului sistemului nervos central

Sistemul nervos central reprezinta de fapt cine esti tu, si pentru a il mentine  sanatos trebuiesc luate masuri atat in sala cat si in afara acesteia. Iata 5 simple metode de a iti salva sistemul nervos central.

1. Regandeste-ti programul de antrenament

Un program de antrenament bun are suficient timp de recuperare intre antrenamentele aceleasi grupe musculare, dar si suficient timp de recuperare intre antrenamente. Timpul de recuperare necesar este direct proportional cu volumul si intensitatea programului. Cu cat lucrezi mai mult si mai intens cu atat ai nevoie de mai multa odihna intre sesiunile de antrenament. O programare buna implica perioade de intensitate scazuta si variatia exercitiilor.

2. Dormi mai mult

Somnul este principalul mecanism de recuperare al organismului, asa ca aveti grija sa dormiti cel putin 8 ore in fiecare noapte. Daca nu reusiti, nu va veti recupera la fel de repede dupa fiecare sesiune de antrenament, si urmatoarea va poate lovi si mai tare. In timp, se pot aduna si va pot  impinge dincolo de limita.

3. Delega responsabilitatile

Multi oameni isi supraincarca programul zilnic, cand ar putea pur si simplu sa spuna nu. Decat sa incercati sa luati totul asupra voastra, profitati de oprtunitati pentru a da si altora din responsabilitati.
Fiecare are limita lui, si nu trebuie fortata la maxim, doar pentru a impresiona, sau pentru ca "trebuie".

4. Mediteaza

In fiecare an apar noi studii aratand beneficiile fizice, emotionale si psihologice ale meditatiei. Meditatia, sau macar inspirarea adanca, este o metoda foarte buna de inlaturare a stresului, ceea ce previne obosirea sistemului nervos central.

Daca nu ati incercat sa meditati pana acum, poate suna mai dificil decat este de fapt. Din fericire exista mii de site-uri, carti si persoane care va pot da indicatiile exacte si simple de unde sa incepeti. Tot ceea ce aveti nevoie sunt cateva minute pe zi si o minte deschisa.

5. Suplimente cu ulei de peste si glutamina

Daca sistemul imunitar va este slabit, organismul va face fata mai greu solicitarilor din timpul antrenamentelor. Sistemul imunitar, ca si SNC, este stresat de un cumul de factori, din sala si din afara acesteia. Este unul din motivele pentru care multi studenti se imbolnavesc in preajma sesiunii (cei constiinciosi carora chiar le pasa).

Nu asteptati pana va simtiti rau - fiti precauti. Uleiul de peste si glutamina sunt doua dintre cele mai bune suplimente pentru a stimula apararea naturala a organismului.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.