Nutrientul cu nume rusinos

Publicat in

Acest nutrient care se gaseste intr-un aliment bine cunoscut si ieftin, te poate ajuta sa traiesti mai mult.

Sunt interesat de longevitate. Banuiesc ca si tu. Daca nu esti, ar trebui. Nu ma refer la chestiile alea simple de le vezi la televizor...fa miscare 30 de minute pe zi...mananca mai putine grasimi. Prostii! Vreau sa traiesc si sa fiu energic si capabil sa fac mare parte din lucrurile pe care le fac acum, chiar si la varste foarte inaintate. 

Asa am dat peste o substanta cu un nume...sa ii zicem mai special...numita spermidina. Si da, a fost descoperita si izolata din lichid seminal. Sa trecem peste! 

Ce este interesant, este ca spermidina poate creste durata de viata cu 25%, cel putin asa a reiesit din unele studii pe animale. Si nu este nevoie de doze mari pentru a avea parte de efectele benefice, si cel mai imbucurator, cea mai bogata sursa de spermidina este un aliment care in trecut era consumat regulat.

Ce este spermidina?

Spermidina este un compus poliaminic implicat in multe procese biologice care tin de proliferarea celulara si diferentierea celulara. Mai exact, ajuta la reglarea apopteozei si autofagiei. 

Primul termen face referire la un proces prin care celulele aleg sa se sinucida cand sunt confruntate cu o boala serioasa. Al doilea termen este inrudit cu primul si se refera la procesul prin care celulele se "mananca" singure prin eliberarea de enzime distructive. 

Poate ca suna a ceva rau, dar nu este asa. Un corp sanatos trebuie sa stie cand e cazul sa faca curatenie, si apopteoza si autofagia sunt esentiale unei vieti lungi. Daca sunt incetinite sau oprite, celulele bolnave s-ar acumula, ducand in cele din urma la cancer, imbatranire prematura si/sau moarte. 

Pe de alta parte nu vrei ca aceste procese sa scape de sub control. Spermidina, la fel ca restrictiile calorice sau mediamente de prelungire a vietii precum rapamicina sau metformina, echilibreaza aceste procese, teoretic ducand la o crestere a duratei de viata. 

De unde mananc niste spermidina?

Sa inceapa glumele! Dar intr-o nota mai serioasa, nu se stie inca de ce cantitate este nevoie pentru a iti prelungi viata. Dozele recomandate la suplimentele cu spermidina sunt de 1 mg/zi. Probabil cam asta este doza eficienta. Problema este ca aceste suplimente sunt destul de scumpe.

Din fericire alimente precum boabele de soia, branza cheddar si ciupercile contin doze relativ mari de spermidina (207 mg/kg, 199 mg/kg si 89 mg/kg). Dar campion la acest capitol este alimentul pe care impatimitii de sanatate si-l turnau in cereale dimineata: germenii de grau! Un kilogram contine 243 mg de spermidina.

Asa ca poti consuma germeni de grau pentru doza zilnica de spermidina, fara a da multi bani pe suplimente. Incearca sa ii incorporezi in diferite forme in dieta ta zilnica.

Referinte

  1. Jingling Fan, et al "Spermidine coupled with exercise rescues skeletal muscle atrophy from D-gal-induced aging rats through enhanced autophagy and reduced apoptosis via AMPK-FOXO3a signal pathway," Oncotarget, 2017, Mar 14; 8(11): 17475-17490.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.