Pacaleala pudrelor proteice bio

Publicat in

Ai vazut reclame la diferite pudre proteice, in special din zer, care sustin ca provin din lapte de la vaci crescute cu iarba, fara antibiotice si hormoni. Probabil crezi ca sunt mult mai sanatoase si calitative, nu? Gresit! Sunt la fel ca orice alta pudra proteica, dar mult mai scumpe. Iata de ce!

Pudra proteica din zer de la vaci crescute cu iarba. Suna bine, nu? Sigur este mai sanatoasa. Mai multi acizi grasi esentiali, mai putine antibiotice si fara hormonii aia de crestere bovini care o sa faca tumorile sa infloreasca pe tine! Si nu are nici pesticide! Merita sa dai atat de multi bani pe ea!

Dar sa te entuziasmezi foarte tare datorita pudrelor proteice bio este ca si cum te-ai entuziasma pentru un toaster obscen de scump care este facut de Elon Musk, creatorul Tesla, pentru ca este electric. Il aduci acasa, te simti smecher, dar fiica ta de 8 ani te intreaba: "Tati, nu sunt toate toasterele electrice?".

Da, sunt! La fel sunt si toate pudrele proteice facute de firme cat de cat decente: fara antibiotice si pesticide, la fel ca cele bio. Si abundenta de acizi grasi esentiali si lipsa hormonilor bovini din pudrele proteice bio? Nici acestea nu sunt o problema.

Totul tine de procesare

Izolarea proteinei din zer este un proces minutios, elaborat. Trebuie sa separi si concentrezi eficient componentele care alcatuiesc zerul, eliminand aproape toata grasimea si reziduurile de grasime. Acest proces indeparteaza aproape orice contaminant precum antibiotice si pesticide

La fle si in cazul cazeinei micelare. Este produsa prin microfiltrare, un proces care permite proteinei, lactozei si cazeinei sa treaca, dar nu permite trecerea contaminantilor. 

Rezulta un produs la fel de curat ca orice proteina bio sau organica. Este ridicol sa dai mai multi bani pentru o versiune bio, aceasta neaducand nimic in plus; este doar marketing si trendul de a fi "natural". 

Dar acizii grasi esentiali?

Este adevarat ca laptele de la vaci crescute cu iarba este mai bogat in acizi grasi esentiali. 100 de grame de lapte de la vaci crescute cu iarba contine 32 mg de omega 3, comparativ cu 19,8 mg din laptele conventional. 

Este o diferenta de 12,2 mg de omega 3; neglijabila. Si mai mult, prin procesarea proteinei din zer se scot mare parte din grasimi, lasand cam doua grame pe portie. Cu putina matematica, o portie medie fiind de 25 grame, proteina bio ar contine 8 mg de omega-3 in plus, fata de o proteina normala

Un ulei de peste concentrat are cam 1000 mg de acizi grasi esentiali pe portie, asa ca 8 mg in plus sau minus nu prea conteaza. 

Hormonii de crestere bovini

Este adevarat ca fermierii injecteaza uneori vacile cu hormon somatotropin bovin pentru a le spori productia de lapte, dar trebuie sa tinem cont de doua lucruri.

Intai, vacile produc in mod natural hormon de crestere bovin iar cantitatile gasite in lapte variaza de la 0 la 10 parti pe miliard, dar si mai important, nivelele de hormon de crestere gasite in laptele vacilor injectate nu este mai mare decat nivelele gasite la vacile neinjectate

Si mai important, hormonul de crestere bovin este o polipetida mare. Chiar foarte mare. O astfel de molecula mare nu va trece de procesul de fabricare al proteinei. Dar si daca ar trece, si ar ajunge in sistemul tau digestiv, acesta ar descompune-o in aminoacizii constituenti. Asa ca nu ar avea efecte asupra ta. Nu iti fa griji in aceasta privinta: daca nu te injecteaza din greseala vre un fermier care te confunda cu o vaca, nu o sa patesti nimic de la hormonul de crestere bovin. 

Nu exista diferente nutritive intre zerul si cazeina bio si cele normale. Nu plati in plus pentru un moft de moment, o moda! 

Referinte

  1. Hebeisen DF, Hoeflin F, Reusch HP, Junker E, Lauterburg BH. Increased concentrations of omega-3 fatty acids in milk and platelet rich plasma of grass-fed cows. Int J Vitam Nutr Res. 1993;63(3):229-33.
  2. Collier RJ1 Bauman DE. Update on human health concerns of recombinant bovine somatotropin use in dairy cows. J Anim Sci. 2014 Apr;92(4):1800-7. doi: 10.2527/jas.2013-7383. Epub 2014 Feb 10.
  3. Morr CV, Ha EY. Whey protein concentrates and isolates: processing and functional properties. Crit Rev Food Sci Nutr. 1993;33(6):431-76.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.