Oxidul nitric

Publicat in

Afla totul despre oxidul nitric. Ce este, cum este produs si ce rol are.

Ce este oxidul nitric si de unde vine el?

Oxidul nitric (NO) este un gaz sub forma libera, produs in organism , folosit pentru a comunicarea intre diferite tipuri de celule. Pentru a produce acest gaz, enzime din organim descompun aminoacidul Arginina. Oxidul nitric este un gaz format dintr-o molecula de nitrogen si o molecula de oxigen. NO se formeaza atunci cand aminoacidul L-arginina este transformat in L-citrulina prin intermediul unui grup de enzime, numite sintetaza de oxid nitric.

Ce face si ce dovezi exista sa sustina afirmatiile?

Pe langa ceea ce sustine industria suplimentelor sportive, exista si cercetari separate care confirma eficienta oxidului nitric. Iata ce spunea un stidu destul de vechi:

"Oxidul nitric controleaza circulatia sangelui si regleaza activitati din creier, plamani, rinichi, ficat, stomac si alte organe. Moleculele de oxid nitric influenetaza chiar si tensiunea arteriala. Creste erectiile penisului  prin dilatarea vaselor de sange si controleaza dilatarea aproape oricarui orificu din corp. Sistemul imunitar foloseste oxidul nitric pentru a se lupta cu agentii virali, bacterieni si infectii parazitare precum si tumori. O alta functie a sa este transmiterea de impulsuri nervoase intre neuroni, jucand un rol important in procesele de invatare, memorare, somn, perceperea durerii si probabil si depresie. Este un mediator in cazul inflamatiilor si reumatismului."

Cum spuneam, citatul de mai sus este destul de vechi. De atunci, suplimentele cu oxid nitric au fot incercate si studiate atat de oameni de stiinta dar si de sportivi. Mai sus se spune ca oxidul nitric controleaza fluxul sanguin, comunicarea intre neuroni, si mediaza inflamatiile si procesele prin care simtim durerea. Chiar si popularul medicament pentru tratarea disfunctiilor erectile, Viagra, contine oxid nitric, si isi manifesta actiunea prin marirea fluxului sanguin catre penis.

Faptul ca oxidul nitric mareste fluxul sanguin il face de interes pentru culturisti, pentru ca acest flux marit de sange va furniza mai multi nutrienti muschilor, si astfel ii va ajuta sa creasca atunci cand sunt supusi stimulilor. Si faptul ca oxidul nitric reduce inflamatiile il face atractiv pentru culturisti, putand reduce durerile musculare si febra musculara, asociate cu antrenamentele cu greutati.

Oxidul nitric influenetaza si sistemul endocrin, favorizand eliberarea de gonadotropina dar si de adrenalina.

Cine are nevoie de el si care sunt simptomele deficientei de oxid nitric

Toate lumea are nevoie de oxid nitric pentru ca procesele fiziologice din organism a se desfasoare cum trebuie. Din perspectiva unui culturist, suplimentarea cu oxid nitric poate fii benefica pentru a promova cresterea musculara prin cresterea fluxului sanguin in anumite zone ale corpului. De asemenea, si barbatii care sufera de disfunctii erectile pot gasi suplimentarea cu NO utila.

Semne ale deficientei de oxid nitric constau in incapacitatea de a obtine si/sau de a mentine erectii, slabiciune fizica si oboseala acuta. Marea parte a suplimentelor de oxid nitric contin aminoacidul Arginina-alfa-keto-glutarat.

Ce cantitate de oxid nitric trebuie luata? Exista efecte secundare?

Ca la orice produs care contine aminoacizi, este posibila si supradozarea. Intoxicarea cu arginina duce la diaree, slabiciune si greata. Dozele exacte nu sunt clare, asa ca cel mai bine este sa experimentezi putin. Ia o doza mica timp de o saptamana, observa efectele beneficie si pe cele secundare (daca apar) si creste doza saptamanal pana ce efectele benefice sunt maxime si cele negative minime. Cu timpul, iti vei da seama de doza optima exacta, pentru tine.

Pe langa suplimentele de arginina si oxid nitric, exista si anumite pudre proteice care sunt imbogatite cu arginina, asa ca tineti cont si de acestea cand va calcultai doza zilnica totala a acestui aminoacid.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.