Noutati din lumea anabolizantelor

Publicat in

Un articol care intra putin in lumea subterana a substantelor folosite de sportivi. Mai exact o sa vorbim de ultimele descoperiri in privinta hormonului de crestere si deca-durabolinului.

Hormonul de crestere uman este necesar pentru ca IGF-1 sa isi exercite actiunea

Hormonul de crestere uman (HGH) este un hormon anabolic de baza in corpul uman. Ajuta la dezvoltarea oaselor si muschilor, dar influenteaza si metabolismul si depozitele de grasime. Dar, mare parte din efectul anabolic exercitat de acest hormon este mediat de IGF-1 (factorul de crestere asemanator insulinei-1). Acesta este un alt hormon cheie din corp, produs in ficat si alte tesuturi ca urmare a stimulilor dati de hormonul de crestere uman. Aceste cunostinte au dus la dezvoltarea unui model de intelegere a actiunilor directe si indirecte ale hormonului de crestere. Efectele directe ale hormonului de crestere, precum modificarile metabolismului si depozitelor de grasime, nu necesita IGF-1. Aceste efecte apar ca urmare a interactiunii proteinelor din care este format hormonul de crestere cu receptorii specifici. Efectele indirecte, cele anabolizante (de crestere a tesuturilor) necesita IGF-1. Dar sunt lucrurile atat de simple? Un studiu din "Journal of Bone Mineral Research" sugereaza ca nu.

Studiul a examinat efectele administrarii de IGF-1 la un grup de soareci care sufereau de mutatii functionale ale receptorilor hormonului de crestere. Paractic, aceste animale sunt crescute pentru a fi rezistente la hormonul de crestere. Dar aceiasi soareci au fost crescuti si cu mutatii in producerea hepatica de IGF-1. Acesti soareci produceau cantitati mari de IGF-1 in absenta hormonului de crestere; scopul a fost observarea si izolarea efectelor IGF-1 asupra muschilor scheletici si metabolismului. Rezultatul nu a fost cel asteptat, bazat pe modelul efectelor directe si indirecte descris mai sus. Nivelele mari de IGF-1 la soareci au ameliorat metabolismul si nivelele de grasime din corp, dar nu au putut oferi un stimul anabolic eficient asupra muschilor  si oaselor. Soarecii au suferit de osteoporoza. Este nevoie de mai multa munca pentru a se determina exact de ce este nevoie si de hormonul de crestere pentru a se exercita aceste actiuni. S-ar putea ca cei doi hormoni, HGH/IGF-1 sa aibe efecte sinergetice, nu separate. 

hormon de crestere natural

Deca-durabolin vindeca fracturile osoase

Multa lume si-a fracturat oase de-a lungul timpului. De la copii care cad din copaci pana la accidente de masina, sporturi de contact, varstnici care cad pe gheata, etc. Ne gandim la facturi ca la un disconfort temporar, dar pot avea consecinte grave, pe termen lung. Vindecarea unui os farcturat este un proces complex. Intai zona lezata se inflameaza, apoi se formeaza un calus si in final calusul si osul sunt remodelate, ideal la forma si taria initiala. Dar de multe ori acest proces de vindecare nu merge pana la capat. Mai ales la varstnici se intampla si apar efecte secundare, mai ales lipsa mobilitatii si dureri. De aceea lumea medicala cauta noi terapii de grabire a vindecarii fracturilor. Se pare ca printre cele mai eficiente astfel de terapii este folosirea unor medicamente vechi de decenii, precum steroidul anabolizant si androgen Deca-durabolin.

O lucrare publicata in 2013 in "Journal of Clinical and Diagnostic Research" a examinat efectul Deca-durabolin (nandrolon decanoat) asupra vindecarii fracturilor osoase. Experimentul a implicat iepuri, care au fost anesteziati si apoi li s-a produs fracturi. Grupul de iepuri care a primit Deca-durabolin a avut o rata de vindecare a fracturilor net superioara. Procesul a fost caracterizat si printr-o formare mai accentuata a calusurilor. Activitatea osteoblastica, masurata prin concentratiile locale de fosfati alcalini, a fost si ea mult marita. Si activitatea catabolica in oase (un proces numit resorbtia oaselor) a fost redus. Analizand punctele de fractura ale oaselor, calusurile au fost mai dense la animalele care au primit nandrolon si spatiile dintre oase cauzate de rupere mai bine acoperite. Cercetatorii au concluzionat ca steroizii anabolizanti precum Deca-durabolin pot ajuta la vindecarea fracturilor osoase dar si la reducerea efectelor negative asupra sanatatii ale acestor fracturi

 masa musculara pe cale naturala

Hormon de crestere intranazal

Hormonul de crestere uman (HGH) este un medicament greu de administrat. Ce vreau sa spun este ca poate fi dificil de adus in corp. Medicamentul in sine (somatotropin) este un lant lung si complex de aminoacizi. Este prea mare pentru a trece prin piele daca ar fi administrat sub forma de gel. In acelasi timp este prea delicat pentru a fi administrat oral. Molecula de hormon de crestere ar fi distrusa in intestine cu mult inainte sa fie absorbita in sange. Pana in prezent singura metoda viabila de administrare HGH sunt injectiile. Dar lucrurile se pot schimba. Cercetatorii din UK testeaza un nou produs pe baza de HGH care foloseste un sistem de administrare nazal, numit CriticalSorb. Daca va fi aprobat, o sa fie prima alternativa de succes la injectiile cu HGH.

S-au facut teste clinice, in care metoda traditionala de administrare a fost comparata cu CriticalSorb. Se pare ca pana acum rezultatele sunt incurajatoare. Pana acum au fost terminate doua teste clinice faza I folosind CriticalSorb si HGH. Biodisponibilitatea este mai mica in cazul sprayului nazal dar acest lucru poate fi compensat prin cresterea dozei. Efectele testelor au dus la cresterea IGF-1 in sange, lucru asemanator cu administrarea traditionala prin injectii. 

Referinte

  1.  Ahmad F, Yunus SM, et al. Influence of anabolic steroid on tibial fracture healing in rabbits— a study on experimental model. J Clin and Diag Res 2013; Jan. Vol-7(1):93-96.
  2. Wu Y, Sun H, et al. Serum IGF-1 is insufficient to restore skeletal size in the total absence of the growth hormone receptor. J Bone Miner Res 2013; Mar 3. doi: 10.1002/jbmr.1920. [E-pub, ahead of print]
  3. Jordan, Faron M PhD, Lisbeth Illum, et al. Intranasal Administration of Human Growth Hormone (CP024) and Induction of IGF-1 in Healthy Volunteers. Endocr Rev, Vol. 33 (03_MeetingAbstracts): OR30-3.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.