Cum sa folosesti cafeina pentru a slabi

Publicat in

Ajuta cu adevarat cafeina la slabit, si daca da, cand si in ce cantitati ar trebui folosita?

Ajuta cu adevarat cafeina la slabit, si daca da, cand si in ce cantitati ar trebui folosita? Probabil ca esti in tema cu cafeina, avand in vedere ca o multime de oameni o folosesc, fie ca suplimente, dar mai ales band cafea. Cafeina este folosita de multe decenii ca un ajutor ergogenic de catre sportivi, pentru abilitatile sale de a stimula sistemul nervos central. Uzul cafeinei pentru a slabi este un subiect "fierbinte" si des cercetat in lumea culturismului si fitness-ului. 

Dar functioneaza ea cu adevarat? Care sunt dozele sigure, si exista efecte adverse ale uzului continuu de cafeina? Toate aceste intrebari vor primi raspuns in acest articol, asa ca fara alte introduceri sa trecem la subiect.

Ce este cafeina? 

Este pertinent sa ne ocupam pe scurt despre natura chimica a cafeinei si ce este de fapt. Cafeina (zisa si cofeina) are formula chimica 1,3,7 - trimetilxantin. Metilxantinele sunt substante alcaline, organice (pe baza de carbon) care stimuleaza sistemul nervos central (SNC) si inima, si se gasesc din abundenta in frunzele de ceai, boabele de cafea, in unele fructe si alte plante sau alimente.

Fiziologic vorbind, ingerarea de metilxantine duce la amanarea metabolizarii adenozinei ciclice monofosfate (cAMP) si a guanozinei ciclice monofosfate (cGMP) prin inhibarea enzimei fosfodiesteraza (PDE). De aceea, cafeina este considerata un inhibitor PDE. 

Cum cAMP si cGMP sunt un fel de mesageri in mecanismul de comunciare al celulelor, procesele metabolice din celule sunt trecute la turatie maxima atunci cand se ingereaza inhibitori PDE.

Ajuta cafeina la slabit, si daca da, cum?

Se speculeaza ca, cafeina poate mari oxidarea acizilor grasi prin cresterea catecolaminelor (adrenalina, de exemplu). In vreme ce efectele cafeinei asupra performantelor sportive sunt bine cercetate si documentate, nu la fel este cazul si cu dovezile privind capacitatea ei de a ridica metabolismul, in special in timpul exercitiilor fizice. Dar exista si alte posibile mecanisme prin care cafeina poate arde grasimi, asa ca nu trebuie exclusa inca. 

Un mecanism prin care cafeina ne poate ajuta sa ardem mai multe grasimi este prin cresterea arderilor totale intr-o perioada de 24 de ore (prin cresterea ratei metabolice bazale). Mai mult, efectul termogenic al alimentelor este mai mare daca sunt ingerate alaturi de cafeina.

In ciuda duratei scurte de viata, efectele cafeinei pot tine pana la cateva ore dupa ingestie. Se pare ca atunci cand cafeina este ingerata odata cu carbohidrati, mareste oxidarea acestora in timpul antrenamentelor, printr-un mecanism de sporire a absortiei intestinale.

Dar cea mai buna dovada ca, cafeina poate ajuta la arderea grasimilor este chiar capacitatea ei de a mari performantele sportive. Avand in vedere ca s-a dovedit ca poate creste performanta atat a exercitiilor aerobe cat si anaerobe, si reduce perceptia oboselii, acele grasimi arse in plus cand se foloseste cafeina sunt un "efect secundar" al activitatii fizice sporite. 

Dupa ce consumi cafeina, ai o capacitate atletica mai mare, si astfel poti arde mai multe calorii fata de cineva care nu a consumat cafeina, prin simplul fapt ca te poti antrena mai intens si mai mult timp. Surplusul de calorii arse vine din exercitiile fizice, fiind indirect legat de cafeina.

Cand ar trebui administrata cafeina pentru a slabi si la ce doze?

Majoritatea studiilor privind efectele cafeinei asupra performantelor sportive sunt efectuate la 1-2 ore dupa ingerare. Este imposibil de dat momente exacte de administrare a cafeinei, pentru ca fiecare o poate metaboliza diferit, in functie de organism. Mai mult, absortia cafeinei poate fi incetinita daca este luata concomitent cu alti nutrienti.

Ca punct de pelcare (si pentru a iti testa toleranta), incearca sa iei cafeina pe stomacul gol, cu o ora inainte de antrenament. Daca preferi sa o iei cu mancare, acorda-ti mai mult timp inainte de antrenament. Daca constanti ca ai un randament mai bun la antrenamente, ramai la aceasta abordare. Dar daca nu observi nicio schimbare, sau descresterea performantelor, fie schimba doza fie timpul administrarii (sau ambele). Experimenteaza pana gasesti optimul tau.

In ceea ce priveste doza, se recomanda a lua 1-3 mg pentru fiecare kilogram cantarit (deci, doza cuiva care are 80 de kg, ar fii intre 80 si 240 mg/zi). Nu are niciun rost sa iei doze foarte mari, pentru ca nu exista niciun beneficiu in plus, mai mult, la doze mai mari de 5 grame devine toxica. Fii atent si cumpatat cu cafeina; in cele din urma este un drog, si trebuie tratata ca atare

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.