Berberina - cel mai puternic supliment nutritiv?

Publicat in

Berberina este unul din cele mai puternice suplimente nutritive de pe planeta. Este impresionant cate efecte pozitive are asupra corpului, pana la nivel molecular. Este unul din putinele suplimente nutritive la fel de eficiente precum substantele farmacologice. Iata o descriere detaliata.

Berberina este un compus bioactiv care poate fi extrasa din anumite plante, inclusiv un grup de tufisuri numite Berberidaceae. Tehnic, berberina apartine unei clase de substante numite alcaloizi. Are culoarea galben si in trecut era des folosita pentru a vopsi panze si materiale textile. Berberina este folosita de foarte mult timp in medicina traditionala chineza pentru o serie de afectiuni. In prezent, stiinta a confirmat ca berberina are numeroase beneficii pentru sanatate.

Cum actioneaza berberina

Berberina a fost supusa multor teste, existand sute de studii asupra ei. In cadrul acestor studii s-a descoperit ca are efecte asupra a numeroase sisteme biologice. Dupa ingestie, berberina trece in cricuitul sanguin de unde ajunge la fiecare celula din corp. In interiorul celulelor berberina se leaga de anumite molecule si le modifica modul de actiune. Este similar cu actiunea medicamentelor farmacologice.

Nu voi detalia prea mult pentru ca mecanismele biologice ale berberinei sunt multe si complexe. Dar, un mecanism principal de actiune al berberinei este activarea unei enzime din interiorul celulelor, numita proteina kinaza activata de AMP (AMPK). Aceasta enzima este numita si "intrerupatorul general metabolic".

Se gaseste in celulele diferitelor organe, inclusiv in creier, muschi, rinichi, inima si ficat. Aceasta enzima este extrem de importanta pentru reglarea metabolismului.

Berberina afecteaza si alte molecule din celule, si poate afecta si ce gene sunt activate sau dezactivate.

Berberina reduce glucoza din sange

Diabetul de tip II este o boala grava, din ce in ce mai raspandita. Este cauzata de cresterea glucozei din sange, fie din cauza rezistentei la insulina, fie din cauza lipsei insulinei. In timp, nivelele mari de glucoza duc la degenerarea tesuturilor organelor interne si astfel apar o serie de complicatii grave care in final pot duce la deces.

De asemenea, rezistenta la insulina si glucoza in cantitati mari in sange cauzeaza ingrasare si impiedica dezvoltarea optima a tesutului muscular. Multe studii au confirmat ca berberina reduce semnificativ nivelele de glucoza din sange. De fapt, este aproape la fel de eficienta precum medicamentul antidiabetic metformin.

Berberina actioneaza prin mai multe mecanisme:

  • Descreste rezistenta la insulina, facand insulina mai eficienta.
  • Creste glicoliza, ajutand corpul sa descompuna zaharurile.
  • Descreste productia de zahar din ficat.
  • Incetineste absortia carbohidratilor din intestine.
  • Creste numarul bacteriilor benefice din intestine.

Si este doar varful icebergului. Berberina actioneaza si asupra altor enzime, molecule si gene care controleaza glicemia.

Intr-un studiu, 116 bolnavi de diabet au primit un gram de berberina pe zi. Si-au redus glicemia cu 20%, de la nivelele de diabetici la nivele normale.

A descrescut si hemoglobina A1c cu 12%, un marker care indica nivelele de glucoza din sange pe termen lung si a imbunatatit si profilul colesterolului si al trigliceridelor.

Cum am spus, este aproape la fel de eficienta precum medicamentele anti-diabetice, si cand este administrata impreuna cu acestea, le sporeste eficienta. 

Berberina te poate ajuta sa slabesti

Berberina poate fi eficienta si ca supliment nutritiv pentru slabit. Pana acum, doua studii au observat efectele berberinei asupra taliei.

Intr-un studiu de 12 saptamani facut pe persoane obeze, administrarea de 500 mg de berberina, de trei ori pe zi, a dus la o scadere in greutate medie de 3 kg. Participantii au dat jos 3,6% din masa adipoasa. 

Alt studiu a fost facut pe 37 de barbati si femei care sufereau de sindrom metabolic. Studiul a durat 3 luni, si participantii au luat 300 mg de berberina, de 3 ori pe zi. Indexul de masa corporala le-a scazut de la 31,5 la 27,4, sau de la obezi la supraponderali, in doar 3 luni. Au pierdut multa grasime abdominala si si-au imbunatatit multi markeri ai sanatatii generale.

Cercetatorii cred ca slabirea vine de la o functionare mai buna a hormonilor implicati in acest proces, precum insulina, adiponectina si leptina. Berberina pare a putea si sa inhibe dezvoltarea celulelor grase la nivel molecular.

Berberina scade nivelul colesterolului

Berberina poate imbunatati profilul colesterolului si sa previna bolile de inima. Berberina are urmatoarul impact asupra colesterolului:

  • Scade colesterolul total.
  • Scade LDL (colesterolul rau).
  • Scade triglcieridele.
  • Creste HDL (colesterolul bun).

Berberina reduce si apolipoproteina B cu 13-15%, un fatcor de risc major.

Metoda de actiune a berberinei este prin inhibarea enzimei PCSK9. Asta face ca mai mult LDL sa fie inlaturat din sange. 

slabeste cu piper

Alte beneficii ale berberinei

  • Depresie: Poate ajuta la combaterea depresiei.
  • Cancer: Unele studii pe soareci si in vitro au aratat ca berberina poate impiedica raspandirea anumitor tipuri de cancer.
  • Antioxidant si anti-inflamatoriu: Berberina are efecte puternice antioxidante si anti-inflamatoare.
  • Infectii: Berberina omoara microorganisme periculoase precum virusi, bacterii, ciuperci si paraziti.
  • Ficat gras: Berberina previne acumularea de grasime in ficat, ceea ce poate preveni aparitia ficatului gras non-alcoolic.
  • Infarct: Un studiu a aratat ca berberina poate imbunatati simptomele si reduce riscul de deces la pacientii care au suferit infarct.

Multe din aceste beneficii trebuie sa fie confirmate de alte studii, dar inceputul este foarte promitator.

Doze si efecte secundare

Multe din studiile citate au folosit doze zilnice de 900-1500 mg. Cel mai adesea se administreaza 500 mg, de trei ori pe zi, inainte de mese, pentru un total de 1500 mg/zi. Berberina are perioada de injumatatire de cateva ore, deci este important sa imparti administrarea de-a lungul zilei. 

Daca suferi de vreo boala, este recomandat sa vorbesti cu un medic inainte de a lua berberina. Nu uita, desi este un supliment nutritiv, este la fel de puternica precum unele medicamente sintetice. 

Cu toate acestea, este destul de sigura. Principalele efecte secundare tin de aparatul digestiv, putand aparea rar diaree, crampe, flatulente, constipatie sau dureri de stomac.

Cu toate ca este atat de puternica, berberina nu este inca foarte cunoscuta ca supliment nutritiv. Se gaseste la magazine naturiste, dar este posibil sa cautati ceva dupa ea. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.