Activitatea fizica scade nivelurile de estrogen

Publicat in

Cu cat faci mai mult efort fizic cu atat ai nivele mai bune de estrogen. Un nou studiu facut pe femei cu varste intre 40 si 70 de ani a aratat relatia dintre estrogen si activitatea fizica.

Cercetatorii care au pus la cale experimentul au echipat fiecare participanta din cele 452 de femei cu varste intre 40 si 72 de ani cu un accelerometru pe care l-au purtat 7 zile. Astfel s-a putut estima cate minute pe zi femeile se miscau sau stateau pe loc. Femeile erau trecute de menopauza si nu luau hormoni sintetici.

La finalul celor 7 zile cercetatorii au masurat cantitatea de estrogen si metaboliti de estrogen din urina participantelor la studiu. Concentratiile hormonale din urina sunt corelate cu concentratiile hormonale din sange.

Rezultate

Cu cat femeile s-au miscat mai mult (un numar mai mare indicat de accelerometru), cu atat mai putin estrogen si estron s-a gasit in urina. Asadar activitatea fizica scade concentratiile de estrogen din corp.

estrogen mai bun la femei estrogen mai bun la femeile care fac sport

Sedentarismul are efectul opus. Cu cat femeile au stat mai mult pe loc cu atat au avut niveluri mai mari de estrogen si estron, asa cum se poate vedea din graficul de mai sus.

Activitatea fizica creste proportia dintre metabolitii de estrogen (particule inactive de estrogen) si estrogen. Practic in circulatie exista mai putin hormon activ. 

Concluzii

Aceste descoperiri sunt de interes mai ales pentru femeile care vor sa isi scada riscul de cancer de san, dar pot fi aplicate si barbatilor care vor sa isi scada nivelurile de estrogen din corp.

Referinte

  1. Dallal CM, Brinton LA, Matthews CE, Pfeiffer RM, Hartman TJ, Lissowska J, Falk RT, Garcia-Closas M, Xu X, Veenstra TD, Gierach GL. Association of Active and Sedentary Behaviors with Postmenopausal Estrogen Metabolism. Med Sci Sports Exerc. 2016 Mar;48(3):439-48. doi: 10.1249/MSS.0000000000000790.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.