Traieste mai mult si mai bine

Publicat in

Resveratrolul este cunoscut pentru beneficiile aduse sanatatii, dar resveratrolul poate si sa creasca testosteronul, sa blocheze estrogenul, sa creasca performantele fizice si sa imbunatateasca felul cum arati.

Este nebunia dupa suplimentele cu resveratrol sustinuta de stiinta? Sa vedem.

Resveratrol, un fenol care se gaseste mai ales in vin rosu si cacao, este un antioxidant puternic care ajuta la curatarea corpului de radicali liberi. Desigur, cam tot ce provine de la o planta poate sustine ca face aceleasi lucruri. Celelalte lucruri pe care le poate face resveratrolul il fac atat de interesant, precum potentialul sau de a prelungi viata, preveniera cancerului si protejarea impotriva bolilor de inima, diabet si Alzheimer.

Mai mult de atat, se pare ca resveratrolul poate imbunatati performantele fizice, poate creste testosteronul si in acelasi timp reduce nivelele de estrogen si inflamatiile. Capacitatea sa de a reduce inflamatiile si estrogenul, concomitent cu cresterea testosteronului si promovarea repararii tesuturilor musculare il fac un supliment excelent pentru cei care vor performante mai bune, un aspect fizic mai bun si sanatate de fier.

Batalia testosteron/estrogen

Testosteronul este regele hormonilor anabolici. Sustine cresterea muschilor, sanatatea oaselor si duce la o sanatate mai buna. Invers, estrogenul si estradiolul cresc cantitatea de grasime din corp, reduc masa musculara si forta, si pot transforma orice barbat puternic intr-un ramolit de varsta mijlocie. 

Recent, resveratrolul a fost cercetat pentru abilitatea sa de a creste nivelele testosteronului si a le reduce pe cele ale estrogenului si estradiolului. Un studiu a aratat ca a crescut nivelele de testosteron cu 51,6% la animale. 

La fel de intrigante sunt studiile care sustin ca resveratrolul inhiba aromataza, astfel reducand cantitatea de testosteron convertita in estrogen, crescand si mai mult nivelele de testosteron.

Dovezile arata ca resveratrolul poate fi o metoda eficienta de a imbunatati nivelele de testosteron. Desigur, efectul nu ar fi la fel de puternic precum cel al steroizilor anabolizanti, dar totusi ar fi un efect masurabil, care sa duca la cresterea performantelor fizice.

Resveratrolul si inflamatiile

Exista dezbateri in privinta rolului inflamatiilor in procesul de crestere musculara, dar un lucru ramane cert - inflamatiile excesive duc la degradarea tesuturilor musculare, durere si boli metabolice grave.

Tinerea sub control a inflamatiilor si promovarea unui mediu antiinflamator este benefica pentru recuperare, sanatate si marirea masei musculare. In ceea ce priveste proprietatile antiinflamatoare, resveratrolul reduce o cale inflamatorie majora numita Nf-KB. Aceasta proprietate face din resveratrol un posibil supliment pentru recuperarea dupa efort fizic, dar unii isi fac griji ca pe termen lung, reducerea inflamatiilor poate opri cresterile musculare.

Totusi, mecanismul prin care resveratrolul actioneaza indica faptul ca ar fi dificil pentru cineva sa consume suficient resveratrol astefl incat sa opreasca semnalarea hipertrofica in muschi. De fapt, cercetarile recente au aratat ca resveratrol reduce avariile musculare cauzate de exercitiile fizice in exces si sustine repararea muschilor.

Resveratrol, hipertrofie si compozitia corpului

Se pare ca resveratrol poate face anumite lucruri care il recomanda ca un supliment pentru culturisti:

 • Reduce inflamatiile.
 • Sustine repararea muschilor dupa antrenamente.
 • Creste testosteronul.
 • Previne pierderea tesutului muscular (catabolismul).
 • Creste rata metabolica bazala prin cresterea oxidarii grasimilor in muschii scheletici.
 • Poate creste performantele sportive pentru ca s-a aratat ca poate spori forta musculara prin cresterea contractiilor tetanice a fibrelor musculare.

Doze si efecte secundare

Nu exista dovezi cum ca dozele fiziologice de resveratrol ar fi nocive. Exista unele ingrijorari ca resveratrolul poate interactiona cu medicamentele care contin warfarina. Cei care iau medicamente care ingroasa sangele ar trebui sa consulte un medic inainte de a lua resveratrol.

Dozele de resveratrol sunt cuprinse intre 200 si 600 mg pe zi. Este sigur si pentru femei, si nu se afla pe lista substantelor interzise, putand fi luat si de sportivi de performanta. Nu este un medicament, este un supliment nutritiv. 

 Slabeste eficient

Referinte

 1. Yun Wang, Kai Woo Lee, Franky L. Chan, Shiuan Chen, & Lai K. Leung. The Red Wine Polyphenol Resveratrol Displays Bilevel Inhibition on Aromatase in Breast Cancer Cells Toxicol. Sci. (July 2006) 92 (1): 71-77
 2. Bhat KP, Lantvit D, Christov K, Mehta RG, Moon RC, Pezzuto JM. Estrogenic and antiestrogenic properties of resveratrol in mammary tumor models. Cancer Res. 2001 Oct 15;61(20):7456-63
 3. Chan AY, Dolinsky VW, Soltys CL, Viollet B, Baksh S, Light PE, Dyck JR. Resveratrol inhibits cardiac hypertrophy via AMP-activated protein kinase and Akt. J Biol Chem. 2008 Aug 29; 283(35):24194-201. doi: 10.1074/jbc.M802869200. Epub 2008 Jun 18.
 4. Dolinsky, Kelvin E. Jones, Robinder S. Sidhu, Mark Haykowsky, Michael P. Czubryt, Tessa Gordon and Jason R. B. Dyck, Vernon W. Improvements in skeletal muscle strength and cardiac function induced by resveratrol during exercise training contribute to enhanced exercise performance in rats. Journal of Physiology, Vol. 590, Issue 11, pp. 2783-2799, June 2012
 5. LagougeM, Argmann C, Gerhart-Hines Z ,Meziane H, Lerin C, Daussin F, Messadeq N, Milne, J, Lambert P, Elliott P, Geny B, Laakso M, Puigserver P, Auwerx J. Resveratrol improves mitochondrial function and protects against metabolic disease by activating SIRT1and PGC-1alpha. Cell 127, 1109
 6. GuoGang, Zhao Hai-yan, Song Ji-rui. Effects of resveratrol on the repair of skeletal muscle microdamage after eccentric exercise.
 7. SunheeShin, Jeong Hee Jeon, Dongsun Park, Min-Jung Jang, Jae Hong Choi, Bong-Ho Choi, Seong Soo Joo, Sang-Seop Nahm. Trans-Resveratrol Relaxes the Corpus Cavernosum Ex Vivo and Enhances Testosterone Levels and Sperm Quality In Vivo. Arch Pharm Res Vol 31, No 1, 83-87, 2008
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.