Tipurile somatice: inca relevante?

Publicat in

Mai este valabila practica de a manca in functie de felul cum arati? Mai sunt somatotipurile relvante in zilele noastre sau au fost depasite? Afla de aici!

Sa iti alcatuiesti dieta si felul de a manca in functie de aspectul fizic nu este nimic nou. Aceasta abordare poate oferi unele sfaturi utile celor care abia incep sa isi puna la punct dieta, dar in general nutritia bazata pe somatotipuri are multe neajunsuri si trebuie sa se tina cont de mai multe aspecte pentru a avea o dieta optima.

Cele 3 tipuri somatice

Iata defintiile celor trei tipuri somatice de baza (tipuri de corpuri) alaturi de recomandarile tipice pentur dieta si antrenament, cel putin asa cum sunt promovate pe site-uri si forumuri de discutii. 

Ectomorf

Structura slaba, putin tesut muscular, clasificati de regula ca hardgaineri. Se pare ca pot manca mult fara sa ia in greutate. 

Recomandari tipice: Dieta bogata in carbohidrati, antrenamente cu exercitii compuse de 3-4 ori pe saptamana, fara cardio.

Endomorf

Structura masiva, niveluri ridicate de grasime. Se chinuie sa slabeasca si sa isi defineasca muschii dar castiga relativ rapid masa musculara cat si tesut adipos. 

Recomandari tipice: Dieta saraca in carbohidrati, antrenamente ale intregului corp de 3-4 ori pe saptamana, cardio de joasa intensitate de mai multe ori pe saptamana.

Mezomorf

Tipul somatic pe care toti baietii si toate fetele si-l doresc. Umeri lati si talie ingusta. Raman relativ definiti si in mod natural au o masa musculara mai mare si niveluri mai mici de grasime. Construiesc masa musculara si ard grasime intr-un ritm bun daca sunt consecventi cu dieta si antrenamentele.

Recomandari tipice: Dieta echilibrata, 4-6 antrenamente pe saptamana cu multe exercitii de izolare, cardio la nivel minim.

Sunt aceste recomandari valide?

Teoria tipurilor somatice a fost creata in anii '40 de un psiholog, si de atunci a fost combatuta si respinsa ca un mijloc relevant de a prezice sau determina fiziologia individuala sau raspunsul la antrenamente si dieta. Cu toate acestea, este inca raspandita in industria fitnessului si ocazional apare in articole si videoclipuri cu metode de a te autoevalua pentru a determina ce tip somatic esti. Si pe steroizi.ro poti gasi articole vechi in care vorbeam de somatotipuri. Intre timp, stiinta a contrazis aceste afirmatii. 

Principalul neajuns este ca daca te antrenezi si mananci cum trebuie, vei progresa si corpul ti se va schimba. Asa ca sa urmezi recomandarile tipului tau somatic pe termen lung iti va pune mai multe piedici in atingerea potentialului maxim.

Sunt multi cei care isi incep "aventura" fitness aratand precum un ectomorf sau endomorf, dar dupa ce se antreneaza si pun pe ei ceva masa musculara sau ard surplusul de grasime, ajung sa arate mai mult precum un mezomorf. Li s-a schimbat geneticul? Desigur ca nu! Dar cu siguranta li s-au schimbat nevoile nutritionale si cerintele corpului la antrenamente, pentru a continua sa faca progrese. 

Un alt aspect este ca nu poti face recomandari nutritionale precum aportul de macronutrienti pe baza felului cum arata cineva. Da, nivelurile de grasime corporala si distributia grasimii pe corp va influenta dieta intr-o anumita masura, dar principalii factori care dicteaza necesarul nutritional vor fi tipul antrenamentelor facute, volumul antrenamentelor, frecventa antrenamentelor, scopul curent al individului si factori biologici precum sanatate digestiva si cate inflamatii au in corp. 

Cu cat intelegi mai mult impactul stimulilor dati de antrenamente asupra fizicului la nivel bilogic, cu atat iti dai seama ca recomandarile bazate pe tipuri somatice nu mai sunt deloc relevante

Unele tipuri de antrenamente necesita cantitati mari de carbohidrati si mai putine grasimi, altele sunt mai bine "hranite" de mai multe grasimi si mai putini carbohidrati, iar altele necesita aport proteic mai mare ca de obicei. Aceste diferente sunt prezente indiferent de "tipul tau somatic", dar modificarile dietei se fac in functie de raspunsul individual si capacitatea corpului de a metaboliza nutrientii respectivi. 

Asadar, un incepator care abia afla despre diete si a manca pentru a iti schimba corpul/sustine performantele, poate urma recomandarile in functie de tipul lui somatic. Atata timp cat este consecvent, aproape orice va functiona pentru un incepator. Dar imediat ce a inregistrat progrese si corpul i s-a schimbat, si abordarea trebuie sa fie una mai complexa, si tipurile somatice isi pierd relevanta, fiind nevoie de o abordare mai individualizata si complexa. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.