Indicele de masa corporala - ignora-l!

Publicat in

Chiar daca exista multa valva in jurul indicelui de masa corporala (IMC), ai face mai bine sa il ignori si sa te concentrezi pe cantitatea de masa musculara pe care o ai si de nivelurile de grasime corporala.

De mii de ani, un corp tonifiat si atletic este standardul de aur al statutului fizic si atractivitatii. Era atributul de baza al zeilor si eroilor greci si este idolatizat si in ziua de astazi.

Cu ratele de obezitate de peste 31% in Romania, se pare ca suntem departe de standardul de aur discutat mai sus. Poate parea ca pentru a il atinge este nevoie de tinerete, genetic si disciplina si vointa de fier, dincolo de posibilitatile oamenilor de rand! 

Nu este adevarat! Cunostintele despre fitness pentru a iti atinge forma fizica maxima sunt relativ usor de invatat si nu necesita atat de mult sacrificiu si privare precum tinzi sa crezi. 

Dar inainte de a incepe aceasta aventura, ar trebui sa te lepezi de cele mai mari mituri si minciuni care circula legat de slabire si ingrasare si sa inveti stiinta adevarata din spatele unui corp de zeu. Sa cunosti aceste mituri este foarte important pentru ca doar o fractiune din tot ce vei auzi si invata despre fitness iti va aduce rezultatele.

Atata timp cat cunosti si aplici corect aceste principii si tehnici, iti permiti sa ignori aproape toate celelalte "principii" fitness promovate de "specialisti". Dar daca ajungi sa crezi in ele te vei impotmoli si vei da dintr-un mit in altul fara a obtine cu adevarat rezultatele visate. 

Prima capcana de care trebuie sa scapi este sa nu complici mai mult decat este nevoie procesul de slabire si transformare a corpului. Aceasta tendinta poate fi exemplificata cu un articol din "Wall Street Journal", publicat in 30 ianuarie 2020, intitulat "Weight Loss Is Harder than Rocket Science" (care se traduce aproximativ ca "slabirea este mai complicata decat stiinta spatiala"). Esenta articolului era legata de faptul ca matematica din spatele calcularii indexului de masa corporala (IMC) este mai greu de aplicat procesului slabirii decat este matematica necesara construirii de rachete spatiale

Si multi ar spune ca asa este, avand in vedere ca probabil au incercat si esuat sa slabeasca de multe ori, fie ei, fie au vazut la altii. Dar am vesti bune pentru tine: chiar daca metabolismul uman este compliat si slabirea nu este usoara, stiinta este destul de simpla. Si este diferita fata de ce cred multi doctori, nuritionisti si antrenori. 

arzator de grasimi

Accentul prea mare pus pe indicele de masa corporala este exemplul perfect despre cum multi experti pierd esentialul. Ideea din spatele acestui indice este urmatoarea: pentru a stii daca cineva este supraponderal sau subponderal trebuie luata in calcul si inaltimea din moment ce oamenii mai inalti sunt mai grei decat cei mai scunzi. 

Pentru a calcula IMC imparti greutatea (in kilograme) la inaltime (in metrii), rezultand o cifra care reprezinta relatia dintre aceste doua dimensiuni.

Doctorii folosesc IMC pentru a monitoriza felul cum greutatea unui pacient ii afecteaza sanatatea, catalogandu-i dupa criterii simple:

  • Subponderal= IMC mai mic de 18,5
  • Greutate normala = IMC intre 18,5 si 24,9
  • Supraponderal = IMC intre 25 si 29,9
  • Obez = IMC de 30 sau peste

Daca cifra ta este prea mare ti se spune sa slabesti, iar daca este prea mica, sa te ingrasi! Dar exista o chichita: indicele de masa corporala nu a fost niciodata gandit sa aproximeze sanatatea cuiva, ci numai sa identifice tendinte in populatia generala. 

Cu alte cuvinte, un individ cu un IMC mare sau mic, poate sa fie sau poate sa nu fie supraponderal sau subpodenral. Dar un grup mare de persoane cu un IMC colectiv mare sau mic, cel mai probabil include multi indivizi supra sau sub ponderali.

De exemplu, poate exista cineva de 90 kg, cu un abdomen definit si plin de patratele, dar care sa aibe un IMC de peste 25; asta ar sugera ca este supraponderal si ar trebui sa slabeasca. Si la fel de bine exista multi care au un IMC normal dar cu problemele de sanatate ale unei persoane obeze (colesterol mare, glicemie mare, etc.). 

Cum este posibil? Indicele de masa corporala nu ia in calcul si compozitia corpului - proportiile de muschi si grasime. Este un lucru esential pentru ca nu excesul de greutate corporala in sine are aspecte negative asupra sanatatii, ci grasimea in exces. Excesul de greutate din cauza muschilor are efectul invers asupra corpului, imbunatatind sanatatea (pana la un anumit punct cand si masa musculara in exces poate pune presiune prea mare pe sistemul cardiovascular si articular - dar 99% din populatia lumii nu ar trebui sa isi faca griji privind acest aspect - sa lasam asta in grija culturistilor profesionisti de categorie grea). 

De aceea prima schimbare mentala pe care vreau sa o vad la clientii si cititorii mei este sa dea mai putina atentie greutatii de pe cantar si mai multa atentie compozitiei corpului. Atata timp cat masa musculara si grasimea corporala merg in directiile potrivite, nu ne intereseaza greutatea corporala. 

Si in incheiere, un alt exemplu de folosire eronata a greutatii corporale. Cand spui ca vrei "sa slabesti" de fapt spui ca vrei sa arzi excesul de grasime, nu de muschi; si cand spui ca vrei sa "te ingrasi", te referi la acumularea de masa musculara, nu la acumularea de grasime. 
Este un aspect important mai ales pentru cei care abia incep sa mearga la sala, si care au potential sa acumuleze o cantitate semnificativa de muschi intr-un timp relativ scurt, lucru care va masca mare parte din grasimea arsa in acest timp, cel putin daca te iei dupa cantar! 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.