Principii generale ale antrenamentelor cu greutati in diferite discipline sportive

Publicat in

Cum sa iti imbunatatesti sportul pe care il practici cu ajutorul antrenamentelor cu greutati.

Joci fotbal, rugby, baschet, volei, handbal? Intoi, schiezi sau alergi? Orice sport ai practica, de performanta sau la nivel de amator, necesita forta si/sau putere (care este forta exploziva), deci va beneficia de pe urma antrenamentelor cu greutati. Chiar si sportivii de anduranta, precum maratonistii, la care forta si puterea nu sunt atribute primare, pot beneficia daca au muschi abdominali si lombari puternici. 

In acest articol sunt descrise principiile de baza ale antrenamentelor cu greutati pentru diferite discipline sportive, folosind sporturi si activitati cunoscute pentru a demonstra aceste principii. 

Patru obiective de baza sunt recunoscute de toti in antrenamentele cu greutati:

  1. Forta musculara
  2. Hipertrofie musculara (muschi mai mari)
  3. Putere musculara (sa devii mai rapid si mai exploziv in timp ce iti cresti forta)
  4. Anduranta musculara locala (sa poti performa mai mult timp in timp ce iti cresti forta)

Specificitatea primeaza

Speicifictatea este un principiu general in antrenamentele sportive. Asta inseamna sa te antrenezi cea mai mare parte din timp intr-un fel care imita sportul pe care il practici. Atletii alearga, inotatorii inoata, aruncatorii cu sulita arunca, sportivii de echipa exerseaza scheme si diferite miscari. 

Dar si asa, anumite aspecte ale fitnessului si conditiei fizice nu pot fi dobandite prin miscari specifice unui sport. Conditionarea fizica necesita activitati care suplimenteaza antrenamentele specifice. Antrenamentele aerobe si de foprta sunt astfel de exemple. Chiar si inotatorii alearga si ridica greutati pentru a isi imbunatati capacitatea aeroba, forta si puterea. 

Determina principalele grupe musculare pe care le folosesti

Sa zicem ca joci fotbal sau rugby - au ceva in comun: alergatul, sprintingul, rasucirile, alergatul in lateral, schimbarile bruste de directie si impactul cu alti jucatori. Este importrant ca lanturile de muschi folosite la aceste activitati, care se numesc "lant anterior" si "lant posterior", sunt dezvoltate pentru forta, stabilitate si putere. Vorbesc de lombari, fesieri, flexorii soldurilor, femurali, cvadricepsi, dorsali, romboizi si abdomen. Ei reprezinta fundatia pe care sunt construite majoritatea miscarilor sportive bazate pe alergat. 

Da, la rugby trebuie sa ai umeri si gat puternici pentru ca plachezi tipi masivi. Dar oricine alearga intr-un sport de echipa are nevoie de o centura mediana puternica, acestia fiind muschii de baza in astfel de sporturi. Cei care practica baschet, hockei, schi sau altele pot beneficia si ei de mai multa stabilitate si forta a acestor muschi. 

Cele mai bune exercitii pentru a dezvolta acestor muschi sunt cele de baza, genuflexiunile si indreptarile (si diferite variatii ale acestora) si cateva exercitii de extensie. Un program de antrenament cu greutati generalist poate si el ajuta, dar aceste doua exercitii de baza fac minuni pentru picioare, solduri, fund, spate si abdomen. 

Aceste doua exercitii trebuie sa fie baza oricarui sportiv, si sa se adauge diferite elemente, in functie de specificitate. De exemplu, un inotator trebuie sa dea atentie mai mare si umerilor, bratelor si spatelui. 

Tine cont de necesitatile pentru forta si putere

Poate ca sportul tau este unul forta si putere pura, precum sprinting sau aruncatul greutatii, sau necesitatile sunt un amestec de forta si anduranta, precumin multe sporturi de echipa. Indiferent de situatie, sa iti dezvolti forta de baza, cu sau fara hipertrofie, este un obiectiv de baza in antrenamentele de preparare fizica generala. Programele de forta de regula constau in greutati mari si repetari putine. 
Unele sporturi necesita si dezvoltarea masei musculare (hipertrofie) si forta - cei care joaca rugby, de exemplu - iar altii au nevoie de forta si mobilitate, viteza si chiar anduranta - un mijlocas la fotbal ar fi un exemplu. 

Pentru dezvoltarea puterii, este importanta viteza cu care executi exercitiul. Puterea, de exemplu, este o componenta importanta cand se face un placaj, dar la fel de importanta este si cand se loveste mingea cu bata la criket sau mingea cu crosa la golf. Tiger Woods a demonstrat ce poate face un program bun cu greutati pentru imbunatatirea puterii intr-un sport care necesita lovirea unei mingii. 

Tine cont de prevenirea accidentarilor

Prevenirea accidentarilor este un aspect al antrenamentelor cu greutati care este deseori neglijat. Chiar daca nu contribuie direct la imbunatatirea performantelor, prevenirea accidentarilor ajuta performanta prin faptul ca sportivul este mereu apt la antrenamente si competitii. 

Intarirea grupelor de muschi predispuse la accidentari, precum lombarii si femuralii, coafa rotatorilor si partea din cvadriceps care controleaza genunchiul, poate aduce beneficii pentru performanta chiar si cand nu se inregistreaza progrese in forta, putere si anduranta. Tine cont si de asta cand vrei sa ridici greutati pentru un sport la care nu prea vezi cu ce te-ar ajuta astfel de antrenamente. Prevenirea accidentarilor este un beneficiu suficient de mare in sine incat sa te antrenezi cu greutati indiferent ce sport practici. Maratoanele, ciclismul sau inotul sunt cateva exemple. 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

531 pentru strongman - program de antrenament pentru forta pura 5/3/1 pentru strongman Programul de forta 5/3/1 este cel mai simplu si eficient sistem de crestere a fortei brute. Aici gasesti o varianta adaptata pentru strongman. 23 Jan, 2019
Antrenamentele ciclistului Froome 3 ingrediente de baza in antrenamentele lui Christopher Froome Christopher Froome este un ciclist de elita, cu participari la Turul Frantei si alte curse de renume. Pentru a ajunge la succesul pe care il aare, antrenamentele sale au la baza 3 componente: consistenta, structura si intervale de intensitate. 21 Jul, 2016
Functioneaza mastile pentru antrenament Functioneaza mastile pentru antrenament? Mastile pentru antrenament, cele care simuleaza antrenamentele la mare altitudine, sunt la moda. Dar functioneaza ele cu adevarat? Merita sa investesti in asa ceva? 04 Apr, 2019
antrenamente si muschi pentru triatlon Cum sa te antrenezi pentru forta si anduranta in acelasi timp In orice sport este nevoie de anduranta, aproape orice sport de anduranta fiind bazat pe rezistenta fizica, dar forta este cea care separa un sportiv performant de unul mediocru. Antrenamentele clasice din sporturile de anduranta sunt in mare parte ... de anduranta; dar exista modalitati prin care sa te antrenezi concomitent pentru anduranta si forta musculara. 22 Sep, 2016
antrenamente in sala de forta pentru mers pe bicicleta mai eficient Cum sa devii un ciclist mai bun Nu numai sa te antrenezi in sala de forta de poate face un ciclist mai bun, dar si sa ai o nutrite si suplimentatie corecte. Iata cum! 20 Apr, 2016
6 exercitii pentru partea inferioara care nu provoaca febra musculara in sezonul competitional 6 exercitii pentru partea inferioara care nu provoaca febra musculara in sezonul competitional Antrenamentele cu greutati ar trebui facute tot anul, de orice sportiv. Dar febra musculara care poate aparea in urma lor iti poate compromite antrenamentele specifice si competitiile. Iata 6 exercitii pentru partea inferioara care nu provoaca febra musculara, dar sunt foarte eficiente. 06 Feb, 2019
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.