Sucurile dietetice te ingrasa

Publicat in

Iti place sa bei Coca-Cola Zero? Sau Pepsi max? Crezi ca bauturtile dulci cu zero calorii nu iti afecteaza talia? Vesti proaste; sucurile dietetice iti pacalesc creierul sa te ingrase!

Ironia sucurilor dietetice este ca desi au aproape zero calorii duc la ingrasare pentru ca iti afecteaza chimia creierului.

Folosind scanri RMN, cercetatorii au evaluat raspunsul creierului la adulti tineri sanatosi care beau sucuri dietetice (indulcite cu zaharina) si le-au comparat cu RMN-urile unor tineri adulti sanatosi care beau sucuri indulcite cu zahar. Au descoperit ca activarea centrilor  de recompensare din creier este mult mai mare la grupul care a baut sucul indulcit cu zaharina.

Mai mult, grupul care a baut sucul dietetic a avut o activare mai redusa a capului nucleului caudat (o masa de substanta cenusie responsabila cu emotiile, memoria si invatarea) asta indicand ca "exista alterari ale procesului de recompensare la gustul dulce la indivizii care consuma in mod regulat bauturi dietice, fiind asociat cu gradul consumului".

Mai simplu, indulcitoarii artificiali iti cresc pofta de zahar, amidon si carbohidrati sub forma de gogosi sau prajituri. Daca bei suc dietetic cresc sansele sa mananci mai multe dulciuri pentru a iti satisface pofta de dulce. In plus, indulcitorii artificiali iti pacalesc creierul sa creada ca in curand va veni energie sub forma de glucoza, ceea ce duce automat la eliberarea de insulina (chiar daca glucoza efectiva nu exista); aceasta eliberare inutila de insulina duce la inflamatii si stocare de grasime viscerala. 

Referinte

  1. Green, E., Murphy, C.; Altered processing of sweet taste in the brain of diet soda drinkers, Physiol Behav. 2012 Nov 5;107(4):560-7. doi: 10.1016/j.physbeh.2012.05.006. Epub 2012 May 11 - link https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22583859

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.