Bergamota - aliatul impotriva obezitatii si bolilor de inima

Publicat in

Bergamota este o planta misterioasa, din familia citricelor, care are proprietati puternice, utile in lupta cu obezitatea si bolile de inima.

Cuvantul englezesc "serendipity" se refera la o descoperire benefica accidentala. De exemplu, in industria famaceutica Minoxidil a fost creat pentru a trata tensiunea arteriala, dar succesul comercial l-a cunoscut datorita efectului sau secundar de a face parul sa creasca (acum formula este larg raspandita sub denumiri ca Rogain ca forma orala de administrare). "Serendipity" se potriveste cel mai bine si in cazul fructului Citrus aurantium.

Cunoscut simplu ca bergamota, fructul este galben si are forma unei portocale. Aproximativ 80% din productia mondiala creste in Calabria, din sudul Italiei. Insasi etimologia cuvantului bergamota vine de la orasul Italian Bergamo. Una din primele intrebuintari ale bergamotei a fost ca parfum, dar s-a descoperit ca are si proprietati importante ca antidepresiv, relaxant, antibiotic, dezinfectant, antiseptic, poate sa scada febra, este analgezic, ajuta digestia, deodorant, si poate fi aplicat ca tratament pentru piele si scalp. Este si ingredientul care da ceaiului Earl Grey nota sa aparte.

Acum este timpul sa mai fie adaugate cateva beneficii pe lista deja lunga a bergamotei. Este vorba de capacitatea sa de a ajuta la prevenirea bolilor cardiovasculare si de a controla mai bine glicemia. Sa incepem cu colesterolul.

Colesterolul este un tip de grasime (lipida) care este produsa de ficat si poate fi absorbita si din alimente. Surse bogate de colesterol sunt carnurile si produsele lactate. Nu tot colesterolul este rau, si in niciun caz nu este o boala, asa cum se sugereaza in unele carti. De fapt, colesterolul este vital pentru existenta noastra, fiind materia prima a hormonilor sexuali precum testosteron si estrogen, vitamina D si acizii biliari folositi la digestie. Problema la colesterol este ca exista anumite tipuri care sunt nocive in cantitati prea mari.

In mod traditional colesterolul este impartit in doua: HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau). Intr-un studiu italian in care subiectii aveau colesterolul total 250 (240 este considerat mare), s-a descoperit ca daca se consuma bergamota timp de 30 de zile, colesterolul bun a crescut cu 42% si cel rau a scazut cu 38%, iar descresterea trigliceridelor a fost de 41%, acestea fiind o alta masuratoare a sanatatii inimii. Dar trebuie sa privim dincolo de aceste cifre.

Controversa este ca LDL, sau colesterolul rau, poate fi impartit la randul sau in doua: LDL-A si LDL-B. Nu trebuie sa ne facem prea mari griji din cauza colesterolului cu molecule mari, LDL-A. Dar, trebuie sa ne ingrijoreze colesterolul cu molecule mici, LDL-B, el fiind cel care creeaza placi pe, si in interiorul arterelor (arteroscleroza). Din fericire, tocmai aceste molecule mici de colesterol sunt vizate de bergamota.

O metoda medicala de a rezolva problemele legate de colesterol este de a folosi medicamente numite statine. Ele reduc colesterolul prin inhibarea unei enzime numite HMG-CoA, implicata in producerea colesterolului in ficat. Dar exista si efecte secundare posible daca se folosesc statine, precum disfunctii sexuale, crampe musculare si probleme gastrointestinale. Nimeni nu isi doreste asa ceva, mai ales un sportiv! Bergamota se pare ca poate imbunatati eficienta statinelor, astfel incat se pot administra doze mai mici ale acestor medicamente.

Un alt beneficu al bergamotei este eficienta sa in reducerea inflamatiilor din corp. Se crede ca inflamatia cronica este o componenta semnificanta a oricarei boli si probleme din organism, de la boli degenerative, precum Alzheimer, pana la diabet, obezitate, boli de ficat, rinichi sau inima. Dar cat de eficienta este bergamota, comparatriv cu medicamentele?

Un studiu turcesc din 2007 a comparat trei doze diferite de ulei de bergamota, cu medicamentul antiinflamator non-steroidian Indomethacin. Reducerea inflamatiilor in cazul medicamentului a fost de 95,7%, iar in cazul celei mai mari doze de ulei de bergamota a fost de 63,39%. Studiul confirma ca bergamota are proprietati antiinflamatoare, si sustine folosirea traditionala a uleiului de bergamota ca antiinflamator. Ca si in cazul statinelor, folosirea bergamotei poate reduce inflamatiile, si ajuta medicamentele sa lucreze mai eficient, permitand reducerea dozelor, si astfel diminuarea efectelor secundare.

In final, bergamota poate ajuta si la controlul glicemiei. In studiul italian citat mai sus, subiectii care au folosit bergamota au raportat o descrestere de 25% a glucozei in sange. Prin controlul glicemiei, se pot preveni multe afectiuni asociate cu diabetul; si in acest caz, folosirea bergamotei concomitent cu medicamente specifice, permite reducerea dozelor si diminuarea efectelor secundare.

De asemenea, bergamota poate fi folosita cu scuces de sportivi, controlul glicemiei fiind un aspect foarte important in performanta sportiva si modelarea aspectului fizic.

Bergamota si sindromul metabolic

Un termen cunoscut in medicina este sindrom metabolic, care descrie un grup de 5 factori de risc care prevad probabilitatea de a suferi de boli cardiovasculare. Cei 5 factori de risc sunt nivele crescute de trigliceride, nivele scazute de HDL, tensiune arteriala crescuta, glicemie crescuta si o talie mare. Daca ai cel putin 3 din acesti factori de risc, suferi de sindrom metabolic.

Cine are sindrom metabolic are de doua ori mai multe sanse de a a dezvolta boli cardiovasculare si de cinci ori mai multe sanse de a se imbolnavi de diabet. Pana acum am aratat ca bergamota poate influenta pozitiv 3 dintre acesti factori de risc. Sa ii exploram si pe cei doi ramasi.

Bergamota ajuta la regularizarea unei enzime numite fosfodiesteraza, care influenteaza dezvoltarea grasimii abdominale (viscerale). Acest tip de grasime inconjoara organele interne si este asociata cu multe boli de inima, inclusiv tensiune arteriala crescuta. Cea mai buna metoda de a reduce tensiunea arteriala este de a descreste depozitele de grasime din intreg corpul; iar asta este una din proprietatile bergamotei. In consecinta, bergamota poate influenta toti cei 5 factori care alcatuiesc sindromul metabolic. Bergamota nu numai te ajuta sa fi mai sanatos, dar te ajuta si sa arati mai bine.

Numeroasele proprietati benefice pentru sanatate ale bergamotei merita atentie! In curand, suplimentele cu bergamota vor beneficia de acelasi nivel de atentie precum uleiul de peste si vitamina D. Bergamota a revolutionat industria cosmetica, si se pare ca este pe cale de a face acelasi lucru si cu cea a suplimentelor alimentare. Data viitoare cand iti intocmesti lista cu suplimentele pe care sa ti le iei, adauga pe ea si bergamota.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.