Suplimente pentru un creier sanatos

Publicat in

Exista o epidemie uriasa de boli neurodegenerative. In S.U.A. tratamentul acestor boli costa de doua ori mai mult decat bolile de inima si de 3 ori mai mult decat cancerul. De asemenea, cea mai rapida cauza a mortalitatii in cultura vestica sunt bolile neurodegenerative.

Ce provoaca degenerarea creierului? Procesul incepe devreme cu inflamatii in creier care produc radicali liberi, care in cele din urma omoara neuronii. La pacientii bolnavi de Alzheimer, neuronii care produc acetilcolamine sunt afectati. Astfel, medicamentele pentru tratarea Alzhemier functioneaza prin reducerea descompunerii acetilcolaminei pentru a incetini progresia bolii. La fel se intampla si la boala Parkinson, cand moartea celulelor duce la descresterea nivelelor de dopamina; astfel pacientilor li se da dopamina, dar cauzele care duc aici sunt neglijate. Doctorii trebuie in primul rand sa rezolve inflamatiile si radicalii liberi din creier care duc la moartea neuronilor, astfel nu mai apare problema inca de la inceput.

Radicalii liberi au un rol important in patogeneza bolilor neuronale, stresul oxidativ fiind unul din primele evenimente care apar in procesul dezvoltarii bolii. Astfel, antioxidantii sunt cruciali in tinerea sub control a radicalilor liberi care dauneaza proteinelor din corp si ADN-ului. Multe studii arata incetinirea bolii Parkinson cu folosirea de CoQ10. Trebuie aratat si ca multe medicamente duc la diminuarea rezervelor unor nutrienti precum CoQ10.

De unde apar radicalii liberi?

Medicina traditionala spune ca nu se stie de unde apar radicalii liberi, dar daca se analizeaza mai atent problema, lucrurile sunt destul de clare. Glutenul si glucoza sunt declansatori directi ai inflamatiilor si duc la producerea de radicali liberi. Unele studii au corelat direct cresterea riscului de dementa cu nivelele ridicate ale glicemiei. Corelatia este valabila si in cazul persoanelor care nu sufera de diabet! Chiar si la nivele ale glicemiei de 105-110, creste semnificativ riscul de dementa. 

Este un lucru important pentru ca glicemia este un factor asupra caruia avem un control total. Oricine isi pote regla glicemia prin dieta, sport si eventuale suplimente nutritive. 

Glucoza din sange se leaga de proteine (glicare), ceea ce creste inflamatiile si radicalii liberi. Nivelele  A1c de hemoglobina sunt o analiza de sange simpla si eficienta pentru a masura nivelul de glicare. Iar proteina HA1c este un marker important al imbatranirii creierului, fiind o proteina glicata. 

Glutenul este o cauza importanta a multor boli neurodegenerative si autoimune, dar nu este luat in seama nici de doctori nici de pacienti. Nu multa lume sufera de boala celiaca (sensibilitate excesiva la gluten) si multe teste pentru sensibilitatea la gluten (biopsii intestinale sau anticorpi specifici) dau deseori rezultate fals-negative. De aceea este indicat sa reduci glutenul din dieta pe cat posibil. 

De asemenea, este indicat si sa evaluezi nivelele metalelor grele din corp, a aminoacizilor, a acizilor grasi si a altor markeri ai stresului, care pot produce inflamatii. Ai grija la ce mananci si fi atent la ce efecte au anumite alimente asupra corpului tau. Majoritatea dintre noi nu toleram bine anumite alimente. Cand aceste alimente ajung in corp, provoaca inflamatii si radicali liberi. Daca te simti rau frecvent dupa ce consumi un anumit aliment, elimina-l din dieta!

Nutrienti pentru sanatatea creierului

GPC este un nutrient important pentru creier. Apare natural in toate celulele din corp. GPC creste eficient nivelele de acetilcolamina, ducand la imbunatatiri ale memoriei, concentrarii si cognitiei.

Acetil-L-carnitina este un cofactor energetic esential pentru celulele din creier, si sporeste capacitatea de a invata si previne declinul memoriei.

Acidul R-lipoic creste activitatea antioxidanaa celulara si mitocondriala. RLA imbunatateste memoria, inverseaza disfunctiile cognitive si protejeaza creierul de neurodegenerarea asociata cu imbatranirea. Mai mult, sporeste si sensibilitatea la insulina. 

CoQ10 (ubiquinon) incetineste evolutia bolilor neurodegenerative, in special Prakinson. 

Fosfotidilserina este un nutrient esential pentru functionarea corecta a creierului. Fosfotidilserina previne delcinul memoriei odata cu varsta si imbunatateste calitatea vietii la pacientii bolnavi de Alzheimer. Nu exista alimente bogate in fosfotidilserina, asa ca suplimentele nutritive raman singura cale. 

Referinte

  1. The New England Journal of Medicine 368 April 4, 2013, 1326-44.
  2. The New England Journal of Medicine 369:6 August 8, 2013 2066
  3. Neurology 2013: 2035-2041
  4. Neurology 2013: 1019-1026
  5. Journal of Neural Transmission 105 (4-5):439:461:1988

Articole din aceiasi categorie

Steroizii cu testosteron ajuta la combaterea depresiei Injectiile cu testosteron ajuta la tratarea depresiei Injectiile cu testosteron pot sa ajute barbatii aflati in depresie. Dar asta nu este o scuza pentru a abuza de steroizi. 14 Feb, 2016
noile medicamente de doping sportiv - micro-arn Micro-ARN. Ce este si cum poate schimba fata sportului Micro-ARN sau miARN este o molecula mica de ARN care se pare ca este implicata intr-o multitudine de procese fiziologice din corp, unele de interes si pentru sportivi. Deja se speculeaza ca va fi noua substanta de doping pentru olimpiadele din 2020. 13 Apr, 2016
totul despre terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului Terapia de inlocuire a testosteronului este un subiect sensibil. Sunt putini cei care se preocupa de nivelele testosteronului, iar multi nici nu stiu ce inseamna terapia de inclouire a testosteronului, din punct de vedere medical. Aici gasesti tot ce trebuie sa stii! 24 May, 2016
ce sunt de fapt steroizii anabolizanti si ce efecte au asupra corpului uman 9 minciuni despre steroizi Steroizii anabolizanti si androgeni sunt printre cele mai controversate substante din istoria moderna, probabil dupa droguri. Dar multe din partile negative ale steroizilor sunt mult exagerate. Iata adevarul. 26 Jun, 2017
iarba plus exercitii fizice egal beneficii.jpg Iarba + exercitii fizice = beneficii? Orice articol ai citit pe tema asta spune ca iarba si exercitiile fizice nu se combina bine. Dar acum apare un raport care contrazice toate acestea. 18 Nov, 2019
suplimente cu bicarbonat de sodiu Suplimentele cu bicarbonat de sodiu Bicarbonatul de sodiu invoca prajituri si produse de patiserie. Dar acesta poate fi folosit cu mare succes pentru cresterea performantelor sportive si pentru un corp mai puternic si mai frumos. 18 Jul, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.