Acid arahidonic

Publicat in

Acidul arahidonic este un acid gras omega-6, care are proprietati anabolice ridicate. Este o substanta naturala, care nu implica multe riscuri.

Substanta activa : acid eicoso-5,8,11,14-enoic
Denumiri comerciale : X-factor


Acidul arahidonic este un acid gras esential format prin actiunea enzimelor asupra fosfolipidelor din membranele celulare. Face parte din familia grasimilor Omega-6, si sta la baza formarii prostaglandinelor. Acestea sunt o parte importanta din sinteza proteinelor si acumularea de masa musculara. Pe langa aceasta cresc fluxul sangvin catre muschi, cresc nivelurile locale de testosteron si IGF-1, si sensibilitatea la insulina. Acidul arahidonic reprezinta principalul declansator al metabolizarii prostoglandinelor din muschi, si astfel este responsabil de majoritatea modificarilor biochimice care survin in timpul antrenamentelor, modificari care duc in cele din urma la cresterea tesutului muscular. Printre marea varietate de nutrienti pe care o introducem in organism zi de zi, acidul arahidonic este printere cei mai direct resonsabili de cresterea musculara, pentru ca el se afla in centrul acesteia. Este lesne de inteles ca ii trebuie acordata o atentie sporita.

Acidul arahidonic incepe sa isi arate proprietatile anabolice inca de la inceputul exercitiilor. Acest nutrient este eliberat de catre fibrele musculare atunci cand sunt distruse in timpul antrenamentului, declansand un raspuns local inflamator si anabolic. Aceasta face parte din acelasi proces care declanseaza febra musculara. Eliberarea acidului arahidonic din fibrele musculare este primul pas anabolic, dintr-un lung proces, in intarirea masei musculare dupa antrenament. Printre altele, prin cresterea locala a nivelurilor de androgen si a densitatii receptorilor de testosteron, IGF-1 si insulina permite acestora sa creasca sinteza proteinelor si rata de reparare a tesuturilor musculare distruse in timpul antrenamentului. Astfel, acidul arahidonic sustine efectul anabolic al substantelor amintite mai sus nu prin marirea nivelurilor acestora ci prin cresterea numarului de recepori de care acestea se pot atasa (facand intregul proces mai intens si mai rapid).

Disponibilitatea acidului arahidonic si abilitatea noastra de a-l elibera in timpul exercitiilor, sunt vitale pentru productivitatea anabolica a antrenamentului nostru. Mai trebuie sa avem in vedere si ca exercitiile regulate scad rezervele de acid arahidonic din tesutul muscular. Lipsa lui din muschi este motivul pentru care febra msuculara este din ce in ce mai mica de la antrenament la antrenament. Cu niveluri ale acestuia scazute trebuie sa ne antrenam mai intens ca sa declansam o eliberare mai pronuntata. Tot legat de asta, atunci cand ne schimbam rutina antrenamentelor, si folosim unghuri noi, febra ne va lovi mai tare. Asta pentru ca sunt implicate noi fibre muscularte care contin rezerve de acid arahidonic.

Pentru a sustine efectele anabolice ale prostoglandinelor, acidul arahidonic poate fi suplimentat in cantitati mari. In mod normal se iau cam 750-1000 mg zilnic, pe o perioada de 7-8 saptamani (este ciclizat la fel ca steroizii anabolizanti). Dietele de scurta durata bogate in acid arahidonic vor cauza o mare retentie a acestuia in fibrele musculare. Datorita unor astfel de cure s-au inregistrat si cresteri de 0,5 - 1 kg pe saptamana, si asta doar printr-un antrenament intens si o dieta bogata in proteine si nutrienti pentru a sustine cresterea. Atunci cand te suplimentezi cu asa mult acid arahidonic se observa o crestere a pomparii in timpul antrenamentelor si o febra musculara mai intensa dupa. Pe langa acumularea de masa musculara, ajuta si la pierderea unei mici proportii de strat adipos.

O sursa naturala de acid arahidonic o reprezinta carnea rosie. Si mai toate produsele si mancarurile bogate in Omega-6. Acest acid este bun atat pentru cei care folosesc steroizi cat si pentru cei naturali. Indraznesc sa spun ca este unul din cele mai anabolice produse naturale care se pot gasi pe piata. Primul produs cu acid arahidonic a fost X-factor, de la Molecular Nutrition.

Poate avea un usor efect androgen datorita faptului ca permite testosteronului sa fie mai activ in organism, dar eventualele efecte secundare se reduc la un ten mai gras decat de obicei. Dar si acest efect este rar semnalat. De asemenea, acidul arahidonic nu provoaca un dezechilibru hormonal. Cresterea in masa musculara se opreste destul de brusc odata cu intreruperea administrarii acidului arahidonic, dar castigurile sunt mentinute, nu se pierd dupa, ca la unii steroizi anabolizanti. Suplimentele cu acid arahidonic sunt perfect sigure pentru sanatate, fapt sustinut de literatura medicala de specialitate.

Asta nu inseamna ca la doze foarte mari si pe perioade foarte mari de timp este 100% sigur. Este totusi un supliment pro-inflamator! Mai ales la persoanele care sufera de o boala inflamatorie grava, acidul arahidonic in cantitati foarte mari poate exacerba simptome legate de boala. Cineva care sufera de artrita, de exemplu, poate sesiza o durere mai acuta a incheieturilor atunci cand ia un supliment care contine acest acid gras. Nu face rau incheieturilor, doar amplifica durerea datorata bolii. De aceea pacientilor cu artrita le este recomandat sa limiteze aportul de carne rosie. Mai sunt si alte boli in care aportul de Omega-6 trebuie limitat, precum bolile cardiovasculare sau tensiunea arteriala crescuta. Ideea de baza este ca daca starea voastra de sanatate este precara nu ar trebui sa folositi un astfel de supliment.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.