Riscurile folosirii steroizilor falsi

Publicat in

Steroizii contrafacuti sau fabricati in laboratoare underground sunt foarte numerosi pe piata neagra. De fapt, majoritatea steroizilor vanduti ilegal sunt contrafacuti si fabricati in laboratoare clandestine. Afla care sunt riscurile suplimentare asociate cu folosirea acestor substante.

Uzul steroizilor anabolizanti si androgeni este insotit de multe efecte secundare. Majoritatea sunt temporare si tin de partea cosmetica, dar exista si riscuri tangibile de natura cardiovasculara sau hepatica, mai ales in cazul abuzurilor pe termen lung. Aceste efecte secundare sunt bine intelese si pot fi tinute sub control prin planificarea inteligenta a ciclurilor de steroizi. Din pacate, extinderea folosirii steroizilor fabricati ilegal aduce noi riscuri pentru utilizatori. Acestia poate nu cunosc riscurile, care variaza de la folosirea de materiale impure, filtrare insuficienta, si chiar interactiuni intre componentele medicamentelor, care ar fi observate in timpul fabricarii legitime, in cadrul unor companii farmaceutice. Iata care sunt cele mai intanlite riscuri ale folosirii steroizilor contrafacuti.

Infectii locale/Celulita

Steroizii anabolizanti contaminati cu bacterii pot produce inflamatii usoare in muschiul unde au fost injectati, sau la nivelul pielii. Semnele clasice de infectie sunt durere, umflatura si inrosirea pielii in jurul locului injectiei. Pielea pote fi calda la atingere, si poate aparea o febra usoara. Se poate inregistra si o stare generala de rau si frisoane. Majoritatea infectiilor sunt localizate in muschi, pentru ca bacteriile nu vor ajunge rapid in sange pentru a infecta tot organismul. Raspandirea infectiei se numeste speticemie si este foarte periculoasa (posibil mortala). Formarea de puroi este un alt semn ca o infectie poate aparea. Dar nu toate infectiile care cauzeaza puroi sunt cazate de bacterii. Unele simptome ale infectiilor minore pot imita si alte reactii legate de injectare.

Celulita (nu cea care apare pe fundul fetelor) este termenul tehnic al inflamatiilor subcutanate, des intanlita in infectiile cauzate de injectii. Poate fi proliferata de diferite tipuri de bacterii precum Streptococcus pyogenes si stafilocolul auriu. Celulele se infecteaza cauzand roseata, senzatie de caldura, inflamare si edem (umflarea cauzata de retentia de lichide). Majoritatea celulitelor pot fi tratate cu antibiotice precum penicilina. 

Pentru a reduce febra si durerile pot fi luate analgezice precum ibuprofenul sau aspirina. Chiar daca injectarea steroizilor anabolizanti se face adanc in muschi, sub stratul cutanat de grasime, bacteriile pot infecta pielea prin canalul lasat de ac. De exemplu, de multe ori lumea isi face o injectie si apoi acopera locul cu haine, ceea ce poate duce la infectare. 

Abcesuri (infectii)

Un abces poate aparea in locul unde a fost facuta o injectie, cand tesutul se infecteaza. Infectia omoara celulele din jur si rezulta toxine. Aceste toxine incep raspunsul inflamator. Zona infectata primeste un flux mai mare de sange, rezultand in inrosire si durere. Pe masura ce anticorpii ataca organismele straine se formeaza buzunare de puroi. Acest puroi este o acumulare de lichid, bacterii moarte, posibil materiale straine si celule albe vii si moarte. Ca o reactie defensiva, corpul incearca sa izoleze infectia. Aceste abcesuri tind sa se mareasca pe masura ce timpul trece. Se poate inregistra si o febra persistenta. Patogeni precum pseudomonas, E.coli, Klebisella si stafilocolul auriu sunt principalii vinovati, dar si organisme mai neobisnuite precum microbacterii, microbacteria non-tunberculoasa, sunt si ele legate de formarea abceselor. 

Doar anitbioticele nu vor vindeca un abces bine format. Un abces inseamna ca infectia a avansat pana la punctul in care a fost izolata, asa ca antibioticele nu pot ajunge locul infectiei. Desi uneori abcesele se pot rezolva de la sine, de multe ori este nevoie de interventie chirurgicala pentru a le drena. Doctorul va taia si va absorbi puroiul. Apoi se poate insera un pachet steril pentru a preveni infectarea si a mentine locul deschis cateva zile.

Cu timpul locul se va vindeca, dar poti fi nevoit sa nu mergi la sala saptamani intregi. Dupa vindecare, cel mai probabil va ramane o cicatrice. De aceea, nu este recomandat sa se mai faca injectii pe viitor in acel loc.

Este recomandat sa se aplice comprese calde si sa se faca un dus cald, si sa masezi usor tesutul dureros, la primul semn de potential abces. Uneori acest procedeu ajuta si la disiparea steroidului in muschi. Corpul va reabsorbi puroiul si buzunarul se va goli de la sine. Dar de cele mai multe ori aceasta tactica nu merge.

Nu incercati sa scoateti puroiul singuri, folosind o lama sau ac. Daca nimeriti un vas de sange, infectia se poate extinde in tot corpul.Si presarea pe abces pentru a il sparge poate avea acelasi efect. Singura modalitate de a rezolva problema, daca persista, este o vizita la medic. Extragerea abcesului de unul singur este foarte periculoasa, asa ca nu incercati asta. Procedura facuta de un cadru medical avizat este una foarte simpla. 

Trebuie spus ca astfel de abcese pot aparea si cu uzul steroizilor originali, daca nu se urmeaza tehnici corecte de igiena la injectare. Dar riscurile cele mai mari le au steroizii ilegali, uneori acestia fiind contaminati cu bacterii din cauza metodelor necorespunzatoare de preparare si a materiilor prime de proasta calitate.

Abces (aseptic)

Abcesul aseptic (steril) este un alt fel de abces, care nu este cauzat de bacterii, ci de iritanti care nu sunt vi, gasiti in steroizi. Daca o substanta injectata , in special una pe baza de ulei, precum multi steroizi, nu este absorbita de corp, va ramane unde a fost injectata. Abcesul aseptic difera de unul cauzat de bacterii prin faptul ca lasa cicatrici interne, nu buzunare de puroi. Un astfel de abces poate fi observat doar ca un guguloi dureros, de exemplu adanc in muschii feselor. Daca abcesul este suficient de mic (1,5 cm sau mai mic), aplicarea de compresii calde, timp de 30 de minute pe zi, poate ajuta. Exista numeroase cauze pentru aparitia unor abcesuri aseptice, multe incluzand incompatibilitati intre componentele produsului sau formularea necorespuznatoare (lucruri care nu se intampla in cazul steroizilor originali).

 masa musculara pe cale naturala

Intoxicarea cu metale grele

Metale grele precum mercur, plumb sau arsenic, deseori contamineaza steroizii contrafacuti. Cantitati mari al oricarui din acestea pot produce boli grave. De exemplu, intoxicarile cu plumb sunt asociate cu o multime de probleme precum gastrointestinale, dureri de cap, disfunctii cognitive, leziuni neurologice, boli cardiovasculare,  encefalita, daune organice si chiar moarte. 

Otravirea cu arsenic sau mercur poate fi asociata si cu toxicitate neurologica, vatamari ale organelor interne si moarte. Contaminarea cu metale grele poate avea loc lent, prin folosirea steroizilor contaminati pe o perioada mare de timp, sau poate avea loc brusc, daca contaminarea este mare. Moartea este improbabila in cazurile de acumulare lenta de metale grele, dar intoxicarea poate fi greu de observat pana ce nu au loc vatamari importante.

Intoxicarea cu metale grele din cauza uzului de steroizi anabolizanti poate parea o fantezie. Multi cred ca desi contaminarea cu metale are loc, acestea sunt prezente in cantitati atat de mici incat nu prezinta riscuri pentru sanatate. Dar nu este o presupunere corecta. Desi nu au fost cazuri confirmate de intoxicari cu metale grele cauzate de steroizii anabolizanti, au existat numeroase cazuri de astfel de contaminari cu suplimente nutritive si alimente. 
In 2007,o femeie de 58 de ani din Canada a murit dupa ce a facut intoxicatie cu metale grele de la niste medicamente comandate pe internet. A consumat fara sa stie produse contaminate cu metale grele, inclusiv aluminiu, fosfor, titan, strontiu si arsenic. Medicamentele contrafacute proveneau din Asia si Europa de Est. Contaminarea a fost prezenta in filtrele de purificare folosite la presarea tabletelor. Cu putin inainte de moartea sa, femeia s-a plans unei prietene de stari de greata, diaree, dureri articulare, caderea parului, oboseala cronica si probleme de vedere. Toate aceste smptome sunt consecvente cu intoxicarile cu metale grele. Exista cazuri asemanatoare si cu folosirea unor suplimente nutritive dubioase, provenite tot din Asia. 

Tot din Asia si Europa de Est vin si marea parte a steroizilor contrafacuti (precum si alte medicamente false). Iar testele de laborator independente confirma prezenta metalelor grele in multi din steroizii falsi prezenti pe piata. 

Durere excesiva/ leziuni ale teusutilor

Companiile farmaceutice adevarate sunt supuse unor controale riguroase inainte de a lansa pe piata un produs. Chiar daca este vorba de un medicament generic bine cunoscut, este nevoie de multe teste inainte ca medicamentul respectiv sa ajunga pe piata. Diferite concentratii ale solventilor, co-solventilor, conservantilor, tipurile de uleiuri si rafinarea materiilor prime, toate pot afecta modul in care corpul utilizeaza un medicament injectabil. Companiile farmaceutice trebuie sa probeze atat acuratetea dozelor, dar si ca produsul lor ofera aceleasi proprietati farmacokinetice ca si celelalte medicamente generice existente deja pe piata, si este sigur pentru a fi injectat. 

Greseli aparent minore in formularea unui steroid pot duce la complicatii serioase in ceea ce priveste locul injectarii si potentialele leziuni asupra tesuturilor. Laboratoarele ilegale de steroizi nu au capacitatea de a isi analiza produsele in asemena detalii, si uneori fac produse care pot vatama muschii.

Majoritatea utilizatorilor tineri de steroizi vor sa cumpere steroizi cat mai ieftini, in doze cat mai mari. De aceea, multe laboratoare ilegale de steroizi produc versiuni cu concentratii foarte mari. Se stie ca unii steroizi injectabili sunt mai durerosi decat altii. De exemplu, testosteronul enantat doare mai rau decat testosteronul cipionat, desi diferenta dintre ele este de doar un atom de carbon. Unii nu pot suporta durerile cauzate de trenbolon, si dupa injectare apare o tuse puternica. La fel este si cazul gripei equipoise, un termen folosit pentru a descrie indivizii care nu tolereaza boldenonul. Foarte des, aceste sensibilitati sunt amplificate de concentratiile crescute ale steroizilor. 

Compusii esterificati cu esteri scurti (precum acetatul, propionatul si fenilpropionatul) provoaca dureri mai mari dupa injectare. Sunt mai putin stabili in ulei, si formeaza in corp cristale care se dizolva greu. Esterii scurti in sine pot fi acizi carboxilici, foarte iritanti pentru tesutul muscular. Asadar, steroizii in sine sunt mai durerosi in concentratii mari. Si cum laboratoarele underground produc acesti steroizi in doze mai mari, este necesara prezenta unor cantitati mai mari de solventi si co-solventi. Calitatea acestora, cat si a materiilor prime vor afecta direct gradul de durere resimtita dupa inejctare. Acesti steroizi supra-dozati tind sa fie foarte durerosi si potential vatamatori pentru tesuturi.

Multe laboratoare underground, folosesc solventi ciudati precum guiacol, benzil salicilat si octil salicilat. Acesti solventi sunt mult mai durerosi decat cei de care am vorbit deja, si care sunt folositi la steroizii originali. 

Un alt motiv pentru care steroizii injectabili pot fi durerosi este folosirea solventilor alcoolici solubili in apa. Acestia se pot scurge prea repede de la locul injectarii, daca nu sunt formulati corect. Asta duce la aparitia unui loc dureros, asemanator cu o durere de cutit, din cauza cristalelor care irita si lezeaza tesuturile din jur. Daca s-ar folosi un co-solvent mai solubil in ulei sau o formulare mai buna, co-solventul ar ramane in ulei, mentinand steroidul in solutie si prevenind cristalizarea. Este si unul din motivele pentru care suspensiile in apa (precum testosteronul suspensie sau Winstrol) dor atat de rau. Daca medicamentul folosit intr-o suspensie nu este rafinat intr-o pudra extrem de fina, gradul de durere va creste simtitor, putand duce si la aparitia unor leziuni grave. Din nou, sunt aspecte de care nu se tine cont in producerea steroizilor contrafacuti. 

Plecand de aici, sa facem un exercitiu scurt de matematica. Sa zicem ca dureaza 24 de ore ca organismul sa absorba 1 ml dintr-un anumit solvent pe baza de ulei. Tot 24 de ore ii ia corpului pentru a absorbi 50 mg de testosteron propionat. Daca 50 mg de testosteron propionat (sau mai putin) se gasesc intr-un mililitru de ulei, injectia nu doare. Pe de alta parte, daca 100 mg de testosteron propionat se gasesc intr-un mililitru de ulei, dupa 24 de ore corpul va absorbi doar 50 mg din testosteron si tot mililitrul de ulei. Astfel, 50 mg de testosteron raman in zona injectata, dar fara ulei, asa ca se cristalizeaza si irita zona provocand durere. De aceea, este mai bine sa injectezi 3 ml de 50 mg/ml de testosteron propionat, decat 1 ml care contine 150 mg.

Steroizii si medicamentele injectabile in general, preparate de companiile farmaceutice au un PH echilibrat. De obicei este neutru, undeva intre 4 si 7. Daca PH-ul este prea mic, mixul injectat este prea acid. Asta inseamna ca sunt prea multi ioni de hidrogen, care sunt toxici pentru celulele din jur. Daca PH-ul este prea mare, solutia este prea bazica. Nu exista suficienti ioni de hidrogen, si asta poate cauza alte avarii celulare. Unele laboratoare undergound de steroizi inteleg PH-ul si isi asambleaza atent produsele. Multe din ele nu o fac! 

Este greu sa iti dai seama de la inceput ce cauzeaza durerea la injectare. Multe lucruri pot fi de invinovatit. Injectia in sine lezeaza tesutul si poate fi o cauza. Unii pot da vina pe steroid, cand de fapt pot fi lucruri precum marimea acelor folosite sau tehnica injectarii. Durerea cauzata de solutie in sine este provocata de concentratiile prea mari de solventi si conservanti. Daca nu apare si febra, durerea dupa injecatrea unui steroid este cauzata cel mai probabil de un solvent pe baza de alcool. Daca durerea persistat sau apare la 1-3 zile dupa injectie, este cauzata de cristalizarea steroidului. Acest fenomen poate fi, sau nu, insotit de febra usoara. 

Un alt aspect de tinut cont este vascozitatea steroidului folosit. Multe laboratoare underground folosesc uleiuri ieftine, folosite de regula la gatit. Laboratoarele care produc steroizi de calitate folosesc uleuri farmaceutice, purificate si care contin mai putine lipide. Acestea sunt mai putin vascoase si mai bune pentru injectii. Aceste uleiuri mai "subtiri" se disipeaza mai bine din locul injectiei. Astfel riscurile infectiilor si abceselor scad. Uleiurile vascoase si de proasta calitate pot cauza astfel de probleme. 

Ideea de baza este simpla: in incercarea de a scoate mai multi bani, multe laboratoare clandestine folosesc ingrediente de proasta calitate. In loc de solventi farmaceutici folosesc solventi cosmetici sau industriali. In loc de uleiuri farmaceutice folosesc uleiuri utilziate in industria alimentara. Multe cumpara cele mai ieftine materii prime (pudrele din care se fac steroizii). Cu cat un steroid este mai ieftin cu atat este mai dubios si probabil de proasta calitate. Dar cand vine vorba de steroizi falsi, pretul mare nu garanteaza calitatea!
Desi greu, cea mai buna solutie este sa avem siguranta ca steroidul respectiv a fost produs de o companie farmaceutica adevarata. 

Mai sus am discutat de steroizii contrafacuti si/sau fabricati de laboratoare underground, dar care contin substante active adevarate. Exista si cazuri de falsuri in care asa-zisii steroizi nici macar nu sunt steroizi, ci diversi hormoni folositi la cresterea animalelor sau alte substante care nu au nimic de a face cu steroizii anabolizanti. In aceste cazuri, riscurile sunt si mai mari, cu efecte secundare care sunt greu de prevazut. 

Iata un ghid despre cum sa inspectezi vizual steroizii pentru a determina daca sunt falsi sau nu.

ATENTIE!   Nimeni nu poate nega: steroizii functioneaza, si functioneaza bine. Dar la noi in tara acestia sunt ilegali, iar cea mai mare parte a steroizilor care se gasesc sunt contrafacuti si de proasta calitate. Exista si vesti bune! Pentru cei care nu gasesc steroizi de calitate, sau nu vor sa se expuna riscurilor asocitate cu acestia, exista produse puternice, legale si fara efecte secundare, care va pot aduce rezultate bune si de durataMetadrol si produsele IRIDIUM LABS pentru masa muscularaFast BURN Extreme,  Fast BURN Active si Keto Actives pentru definire si slabire. Pentru un amator riscurile expunerii la steroizi anabolizanti nu merita, cand pe piata exista astfel de produse naturale si aproape la fel de puternice! 

O alta optiune extrem de puternica este GH Balance, un produs hormonal care are la baza hormonul de crestere uman (GHFactor-7).

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.