Qsymia

Publicat in

Qsymia este un nou medicament anti-obezitate, aprobat pentru vanzare in 2012. Pana in prezent a avut rezultate bune in privinta reducerii greutatii, dar prezinta si numeroase riscuri pentru sanatate.

Substanta activa: fentermin si topiramat
Denumiri comerciale: Qsymia, Qnexa


Timp de 13 ani in S.U.A. nu au mai fost aprobate pentru comercializare noi medicamente pentru slabit. Apoi, 2012, in decurs de doua saptamani au fost aprobate doua astfel de medicamente: Belviq si Qsymia. Qsymia este o combinatie a doua medicamente care deja existau pe piata. Fentermin este deja folosit ca medicament anti-obezitate (Adipex-p) iar topiramat este un medicament anticonvulsii. 

Qsymia a fost gandit ca un medicament anti-obezitate care sa mearga in paralel cu exercitiile fizice si dieta. Este destinat obezilor sau persoanelor carora greutatea in plus le creeaza probleme de sanatate. In testele facute cu acest medicament, subiectii au scazut in greutate cu 10% mai mult decat cei care urmau aceeasi dieta si program de exercitii fizice, dar nu luau Qsymia. 

Qsymia functioneaza prin descresterea apetitului, cresterea energiei utilizate de catre corp si influentarea comportamentului compulsiv in privinta mancarii. Fentermin reduce apetitul, facand parte dintr-o clasa de medicamente numite amine simpatomimetice. Topiramat este un medicament anti-convulsii, sau antiepileptic. Reduceri ale stratului adipos au fost observate la pacientii care foloseau topiramat, si cateva teste clinice au confirmat aceasta asociere. Astfel ca este folosit de mult timp in afara destinatiei sale initiale, ca medicament anti-obezitate.

Nu se stie mecanismul exact de actiune, dar se banuieste ca poate creste caloriile arse de corp prin descresterea eficientei energetice (eficienta cu care corpul foloseste rezervele de energie; cu cat eficienta este mai mica cu atat arde mai multe calorii pentru a functiona) si poate reduce si apetitul. Avand actiune asupra receptorilor AMPA/KA descreste comportamentul compulsiv cu privire la mancare, prevenind excesele culinare. 

Topiramatul actioneaza si asupra receptorilor acidului gama-aminobutiric lucru care poate imbunatati somnul, in special lipsa lui din cauza privarii de mancare. De asemenea, actioneaza si asupra anhidrazei carbonice, ceea ce poate impiedica lipogeneza (crearea de noi depozite de grasime). In final, topiramatul poate reduce dezechilibrele metabolice prin influentarea eliberarii galanina si hormonului care elibereaza corticotropina. Periferic, poate imbunatati actiunea insulinei si transportul glucozei, precum si o eliberare mai mare de adiponectine in tesutul gras. 

In ciuda acestor efecte asupra metabolismului si reducerii stratului adipos, topiramat nu a fost niciodata dezvoltat intr-un medicament anti-obezitate de sine statator din cauza efectelor secundare grave, de natura neuropsihiatrica, precum pierderi de memorie, incapacitatea de concentrare, dificultati de vorbire si schimbari bruste de temperament.

Qsymia se administreaza zilnic, eliberand imediat fentermin si avand o eliberare treptata a topiramatului. Este gandt astfel incat concentratia cea mai mare de fentermin sa fie obtinuta dimineata si cea de topiramat seara. Combinatia celor doua substante este mai eficienta decat daca ar fi folosite separat, ceea ce a si dus la crearea acestui medicament.

Administrarea se incepe de la cea mai mica doza, si apoi dozele sunt ajustate de medicul curant. Qsymia se gaseste sub patru forme: 

  1. in capsule care contin 3,75 mg fentermin si 23 mg topiramat;
  2. in capsule care contin 7,5 mg fentermin si 46 mg topiramat;
  3. in capsule care contin 11,25 mg fentermin si 69 mg topiramat;
  4. in capsule care contin 15 mg fentermin si 92 mg topiramat; 

Toata doza pentru o zi se ia dimineata fie pe stomacul gol, fie dupa masa. Nu se ia dupa-amiaza sau seara, existand riscul de insomnie.
Cum spuneam, se incepe de la cea mai mica doza si dupa 14 zile se trece la varianta de 7,5 mg/46 mg. Dupa 12 saptamani medicul evalueaza pacientul si fie se creste doza, fie se mentine sau se intrerupe tratamentul (in functie de rezultatele obtinute). Administrarea se intrerupe reducand doza treptat, timp de o saptamana, pentru a evita posibile convulsii.

Pentru sportivi Qsymia nu ofera foarte multe, tinand cont de efectele secundare. Efectele sale se pot obtine prin dieta si disciplina, singura sa utilitate ar fi de scurtatura. Riscurile efectelor secundare merita asumate doar in cazul obezitatii. Cum am spus, testele arata o reducere in greutate de 10% si majoritatea participantilor experimentand efecte secundare. 

Cele mai pronuntate efecte secundare sunt cresterea ritmului cardiac, greutate in concentrare...a da, si ganduri de suicid! Este strict interzis gravidelor si reduce efectul anticonceptionalelor. Si acum ca sa trecem la lista completa a posibilelor efecte secundare, altele decat cele mentionate deja (tineti-va bine, este destul de lunga): ameteala, gura uscata, insomnii, oboseala, furnicaturi in maini si picioare, constipatie, gust metalic in gura, dureri de spate, congestii ale urechilor, stari de frica, nervozitate, probleme de memorie, pierderea vocii,  dureri in jurul ochilor, stranut. Acestea sunt cele mai comune si care apar destul de des. Mai exista si altele mai putin comune, dar care totusi pot aparea. Lista ar fi extrem de lunga, asa ca o sa le mentionez doar pe cele mai severe: dureri in piept, convulsii, puls neregulat, crampe musculare, voma,  amortirea membrelor, dificultati de respiratie, sange in urina, dureri genitale, basici in gura, frisoane, scaderea temperaturii corpului, umflarea fetei, etc. 

Sunt deja voci care spun ca in cele din urma mediamentul va fi retras de pe piata, avand prea multe efecte secundare, care mai ales in cazul persoanelor obeze pot duce chiar si la moarte. Cum spuneam, nu mi se pare de folos pentru cineva care face sport, indiferent cu ce scop. Dar, sunt sigur ca multi vor fi tentati sa foloseasca Qsymia daca dau peste acest medicament, asa ca inainte de a lua o astfel de decizie, sa mai citeasca din nou lista efectelor secundare.

In prezent este aprobat pentru vanzare doar in Statele Unite. Uniunea Europeana a respins punerea s-a in vanzare din cauza efectelor secundare, in special cele de natura cardiovasculara. 

ATENTIE! Cei care vor sa evite efectele secundare ale medicamentelor de acest fel, pot folosi variante naturale, fara riscuri si foarte eficiente, precum Fast BURN Extreme,  Fast BURN Active si Keto Actives.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.