Provigil

Publicat in

Provigil este un stimulator al sistemului nervos central folosit de sportivi pentru o mai buna concentrare, dar si pentru cresterea andurantei.

Substanta activa : modafinil
Denumiri comerciale : Provigil, Modiodal, Vigil, Alertec, Modasomil



Modafinil este cunoscut si sub denumirea chimica de benzidrilsulfinilacetamid, si este un stimulator central, adica un psihostimulent. Se foloseste pentru tratarea narcolepsiei (o afectiune caracterizata de atacuri bruste si necontrolate de somn profund, oboseala mentala sau somnoleta excesiva) si apnee. Se fac cercetari asupra lui si pentru a fi folosit in alte afectiuni, precum Alzheimer, depresii si deficit de atentie. Modafinil face parte dintr-un grup de medicamente cunoscut sub numele de Eugeoric (din greaca: "excitare buna"), menite sa mentina o stare de alerta si vigilenta mentala. Unul din mecanismele prin care actioneaza este eliberarea de dopamina in sistemul nervos central.

Uzul modafinil ca stimulent are multe beneficii fata de amfetamine. In primul rand are un risc mult mai redus de dependenta, pentru ca aduce o stare mult scazuta de euforie. Are si o rata mai mica de stimulare periferica a sistemului nervos central (mai putine efecte secundare), efecte minime asupra tensiunii arteriale, nu provoaca insomnii, si are in general caracteritici mai sigure decat amfetaminele. Este un medicamente de interes si pentru armata Statelor Unite, care vor sa le foloseasca la pilotii de vanatoare si infanteristii care trebuie sa stea perioade lungi de timp fara somn. Nu este o practica ciudata pentru armata, asa cum ar putea parea, in trecut pilotii americani folosind Dexedrina (o amfetamina) pentru a ramane alerti.
Testele arata ca pilotii pot mentine functii cognitive excelente chiar si 40 de ore, fara sa dorma deloc, si fara efecte secundare. Modafinil a fost testat in lupta in Afganistan si Irak.

Relativ recent, modafinilul a devenit un medicament popular si in randul sportivilor. Acestia nu il folosesc doar pentru a "ramane treji", ci ca un agent de imbunatatire a performantelor sportive, pentru ca stimuleaza dar si creste anduranta. Asta in ciuda faptului ca testele initiale aratau ca este un stimulent bland, fara proprietati care sa poate creste performantele sportive. Dar studii mai recent contrazic datele initiale.

La o doza de 4 mg per kilogram corp se pot face exercitii intense cu o durata de 30% mai mare decat fara modafinil, cu o absortie si utilizare a oxigenului mai mare. Se pare ca aceste efecte sunt obtinute prin diminuarea senzatiei de oboseala in timpul efortului fizic.

A fost descoiperti in 1998, in Franta. Este considerata o substanta controlata, fiind incadrata in aceeasi categorie ca si Xanaxul. A inceput sa fie cunsocut si utilizat in randul sportivilor de performanta intre anii 2000 si 2004. In 2004, intr-un mare scandal de dopaj, in principal cu steroidul THG, multi din cei implicati au iesit pozitivi si la modafinil. In prezent se fac teste antidoping si pentru modafinil.

Modafinil se administreaza oral, fiind ambalat sub forma de tablete de 100 mg sau 200 mg.

Efectele secundare posibile ale modafinilului sunt: nervozitate, insomnie, tremur, euforie, schimbari ale comportamentului, excitare. Poate provoca si deranjamente gastro-intesntinale precum greata, voma, dureri abdominale, gura uscata, anorexie. Uneori pot aparea si cresteri ale tensiunii arteriale si palpitatii. Aceste efecte secundare sunt dependente de doza folosita si de sensibilitatea utilizatorului.

Doza, atunci cand se vrea imbunatatirea performantelor sportive, este situata intre 100 si 400 mg. Se administreaza cu cel putin 2-3 ore inainte de evenimentul sportiv, sau de antrenament. Este recomandat sa se inceapa de la o doza minima (100 mg) si sa se creasca treptat cu 50 mg - 100 mg per aplicatie, pana se determina doza optima pentru fiecare.

Sporturile in care este folosit acest medicament sunt multe, in esenta incluzand orice sport care implica activitate aeroba si anduranta. Poate functiona si pentru sportivii axati pe explozii scurte de forta si viteza (efort anaerob), aruncatul cu ciocanul, saritul cu prajina, saritul la groapa cu nisip, etc. Nu este o substanta populara in randul culturistilor, avand efecte minime asupra masei musculare si reducerii stratului adipos. Totusi, unii il gasesc un bun stimulent pre-antrenament, mai ales in perioadele de oboseala accentuata si lipsa de energie, datorate supraantrenamentului sau stilului de viata incarcat.

Modafinil este rar intanlit pe piata neagra. Provigil este inregistrat la ANM, dar se gaseste greu in farmaciile din Romania. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.