Steroizi: ce folosesc cu adevarat culturistii profesionisti

Publicat in

Informartii din culisele culturismului, despre ce folosesc cu adevarat profesionistii IFBB.

Informatiile din acest articol au scop informativ, pentru a satisface curiozitatea multora despre cum sta treaba cu adevarat in culturismul profesionist. Aceste informatii au fost dezvaluite intr-o publicatie americana, de un culturist profesionist, acreditat IFBB (desigur, a preferat sa ramana anonim).

Cei mai mari de varsta, probabil ca tin minte cand a aparut wrestling-ul, existau dezbateri aprige daca luptatorii se bateau pe bune sau totul era teatru. Dupa anii '90, in toata lumea, aceleasi dezbateri erau si despre culturism, daca profesionistii folosesc steroizi sau nu. Si astfel de dezbateri au continuat mult timp, pana aproape de prezent, fie ca va vine sa credeti sau nu. 
Intr-un fel este de inteles. Pe vremea aceea publicatile de specialitate nu spuneau nimic despre steroizi (sunt destule care inca au aceasta practica), iar culturistii profesionisti nu recunosteau nimic daca din cand in cand erau intrebati si despre doping. Totul era un mare secret...desi foarte multa lume stia ce se intampla!

Astazi mai multa lume a inteles cum sta treaba, si se vorbeste mai deschis despre acest subiect, dar tot exista multe mituri si multe relatari gresite, despre folosirea steroizilor de catre porfesionisti, amatori sau "culturisti naturali".
Multe din aceste informatii gresite vin de pe internet, in special forumuri, sau de la diversi "specialisti" care se gasesc prin toate salile de forta, si arunca informatii eronate in stanga si dreapta.

O privire in spatele usilor inchise

Intai sa vorbim despre sanatate. Da, majoritatii culturistilor profesionisti le pasa de ea. O dieta foarte buna si suplimentatia joaca roluri extrem de importante pentru mentinerea sanatatii cand urmezi un ciclu de steroizi. Daca mananci ca naiba si iti neglijezi sanatatea, vei arata ca naiba si pe scena.

Sunt destui cultristi care fac pauze de la ciclurile de steroizi, nu le urmeaza continuu, si intre ele fac analize riguroase la sange, pentru a fi siguri ca nu exista probleme majore. Astfel de teste se fac in sistemul privat de sanatate, pentru a nu exista intrebari, si de regula orice culturist are un doctor care il monitorizeaza si caruia ii spune tot ce face si ia. De obicei, cele mai proaste rezultate la analizele medicale sunt la ficat si rinichi, mai ales in timpul curelor grele, dar dupa terapia post ciclu si intreruperea oralelor, valorile revin la normal (ca o nota personala, asta arata din nou ca ciclurile doar cu steroizi orali nu sunt recomandate, chiar daca multi incepatori pun intrebari legate doar de astfel de cicluri). 

Problemele cu adevarat serioase apar la cei care combina steroizii cu drogurile usoare sau analgezice. Este o reteta pentru dezastru! Daca esti destept si faci ce trebuie poti lua steroizi fara sa ai probleme majore de sanatate. Si geneticul este important, unele persoane fiind predispuse la anumite complicatii de sanatate. Orice steroid, sau medicament, te poate afecta negativ, mai ales daca abuzezi!

Dar, gradul cel mai mare de risc il au cei care folosesc diuretice. Cand un culturist se apropie de momentul unui show, corpul este deja vulnerabil, din cauza dietelor restrictive si metodelor de striere "la os". In aceste situatii, multi culturisti tind sa abuzeze de diuretice si sa ia doze mai mari decat ar trebui, pentru a corecta greseli din dieta, si atunci apar problemele. 

O alta substanta foarte periculoasa din culturism este insulina, putand fi usor folosita gresit. Insulina trebuie folosita doar de cei foarte experimentati. Daca o folosesti mult timp fara protocoale corespunzatoare, poti da de probleme mari, uneori fatale. Daca nu stii ce faci si iei prea multa insulina poti muri.

Culturistii care "mor din cauza steroizilor"

Nu se intampla! Este o mare neintelegere si un mare neadevar! Mass media face scandaluri mari din astfel de subiecte si imediat arunca vina pe steroizi fara niciun fel de investigatie sau dovada. Nu exista inca nicio dovada concreta ca oricare moarte a unor sportivi controversati ar fi fost cauzata direct de steroizi. 

Desigur exista si idioti pe lume, tipi care iau si cate 36 de U.I. de hormon de crestere pe zi, si isi injecteaza 5-6 grame de steroizi pe saptamana. Doze extreme! Iar daca in weekend te duci si sa fumezi niste iarba cu prietenii, sau sa te faci ranga, atunci poti da de naiba!

Costurile ciclurilor de steroizi

Culturismul nu este un sport pe care multi sa il faca pentru bani. Daca vrei bani apuca-te de fotbal. De multe ori un culturist investeste mai multi bani pentru a arata bine la un show decat este premiul maxim pe care il poate castiga acolo. Un profesionist poate cheltui si 20 0000 $ in 16 saptamani (asta la nivelul anului 2013). De multe ori, costurile ridicate sunt cauzate de hormonul de crestere, si de unde il fac rost culturistii.

Ciclurile profesionistilor

Ce foloseste un culturist profesionist de notorietate medie si in ce doze? O sa va spun imediat. Dar retineti ca nu va incurajez sa folositi astfel de cicluri; din contra! Este doar un exemplu de ce se intampla in lumea culturismului de elita. Un ciclu de steroizi este foarte personalizat si trebuie adaptat la fiecare individ in parte. 

Exemplul este un ciclu de 16 saptamani. Inainte de a il da, voi spune cateva generalitati despre el:

  1. Dupa primele 6-8 saptamani, se renunta la esterii lungi si se trece pe esteri scurti.
  2. Pe masura ce show-ul se apriopie, dozele de antiestrogeni sunt crescute pentru a arata mai dens si mai definit. Aici esueaza multi din cauza lipsei de cunostinte despre subiect.
  3. Cu 2-4 saptamani inainte de show trebuie intrerupta administrarea de testosteron. Unii pot face testosteron pana la final, dar depinde de fiecare. Daca se vrea un aspect cat mai definit si dur, atunci mai bine este scos.
  4. Suplimentele sportive sunt foarte importante in timpul ciclului pentru a iti proteja sanatatea. Se folosesc hepatoprotectoare, omega-3, curcumina, etc. 
  5. Simplitatea este cheia - un ciclu de steroizi nu trebuie sa fie complicat. Daca nu esti experimentat  - si multi care cred ca sunt, nu sunt - trebuie sa folosesti doze mici (mie nu mi se pare un ciclu simplu, dar asta este parerea culturistului care a facut dezvaluirile - un ciclu simplu presupune folosirea a maxim 2-3 preparate).

Repet, este un ciclu de 16 saptamani al unui profesionist. Nu as recomanda asa ceva niciunui amator. 

  • Saptamanile 1-10  testosteron enantat - 750 mg/saptamana (1000-1200 mg avansatii)
  • Saptamanile 1-10  Equipoise - 800 mg/saptamana (1000 mg avansatii)
  • Saptamanile 1-10  Trenbolon enantat - 600 mg/saptamana (800 mg avansatii)
  • Saptamanile 1-8  Danabol - 50 mg/zi (100 mg.zi)
  • Saptamanile 10-16  testosteron propionat - 100 mg/ o data la doua zile (100 mg/zi avansatii)
  • Saptamanile 10-16  trenbolon acetat - 100 mg/ o data la doua zile (100 mg/zi avansatii)
  • Saptamanile 10-16  masteron propionat - 100 mg/ o data la doua zile (100 mg/zi avansatii)
  • Saptamanile 10-16  Winstrol sau Anavar - 50 mg/zi 
  • Saptamanile 8-16  se incepe T3 de la 25 mcg/zi si se urca treptat pana la doza dorita
  • Saptamanile 12-16 ► Halotestin, se incepe de la 20 mg/zi si se urca cu cate 10 mg in fiecare saptamana (nu este o alegere buna pentru cei care nu au un psihic puternic).
  • Hormon de crestere - calitate farmaceutica - 6-12 U.I./zi pe toata durata ciclului. 
  • Insulina - o folosesc doar cei foarte experimentati! 5-10 U.I. inainte de atrenament, urmate de o bautura pre-antrenament. Cand sa incetezi administrarea de insulina este ceva foarte personal si depinde de conditia fizica, apa retinuta si cantitatea de carbohidrati pe care o mananci zilnic. 

Uneori se foloseste si Clenbuterol incepand din saptamanile 6-8. Se incepe cu doze mici, de 20 mcg. 

Antiestrogenii 

  • Nolvadex: 20 mg/zi tot ciclul; din saptamana 6 se poate creste doza.
  • Arimidex: 1 mg/zi tot ciclul; din saptamana 6 se poate creste doza
  • Proviron: 25 mg/zi din saptamana 8, si pe masura ce se apropie concursul se creste pana la 100 mg/zi.

Nota: Nu este inclusa ultima saptamana dinainte de concurs. Este foarte complicata, si greu de generalizat, asa ca nu este inclusa aici. Abordarea ultimei saptamani se face in functie de cum se simte si arata culturistul respectiv.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.