Sunt cartofii dulci mai sanatosi decat cei albi?

Publicat in

Daca stii cate ceva despre nutritie si mancatul sanatos, si te intereseaza subiectul, cu siguranta ai intalnit sfatul de a inlocui cartofii albi cu cei dulci. Dar este acest sfat util? Sunt cartofii dulci mai sanatosi decat cei albi?

Alaturi de piept de pui si orez, cartofii dulci au devenit un aliment etalon in dieta sportivilor. Orice culturist sau sportiv de performanta vorbeste de dieta sa, mentioneaza si cartofii dulci. Reputatia cartofilor dulci este bine meritata, dar vine cu un cost: inlaturarea altor tuberculi precum cartofii albi.

Cartofii albi erau in mod implicit cartofii de pe farfuria oricui, dar de cand cu nebunia dietelor low-carb au devenit o raritate. Cartofii dulci sunt mai saraci in calorii si carbohidrati decat cei albi, de aceea sunt si deseori recomandati in detrimentul celor albi. Dar este cu adevarat o optiune mai desteapta cartoful dulce? Merita cartoful alb sa fie retrogradat astfel? Si sunt cu adevarat cartofii dulci superiori din punct de vedere nutritional? E posibil ca raspunsul sa te surprinda.

Comparatie intre doi tuberculi

Tabelul de mai jos este o comparatie a nutrientilor dintr-un cartof alb de dimensiuni medii copt cu cei dintr-un cartof dulce copt, tot de dimensiuni medii. 

Vei vedea ca daca ceea ce vrei este Vitamina A, cartoful dulce castiga detasat. Dar in ceea ce priveste aspectul nutritional de ansamblu, este o remiza.

Cartofi albi   Cartofi dulci
161 Calorii 103
4,3 g Proteine 2,3 g
0 g Grasimi 0 g
37 g Carbohidrati 24 g
3,8 g Fibre alimentare 3, 8 g
0% DZR Vitamina A 438% DZR
28% DZR Vitamina C 37% DZR
27% DZR Vitamina B6 16% DZR
12% DZR Vitamina B9 2% DZR
7% DZR Vitamina B1 8% DZR
5% DZR Vitamina B2 7% DZR
12% DZR Vitamina B3 8% DZR
7% DZR Vitamina B5 10% DZR
12% DZR Magneziu 8% DZR
12% DZR Fosfor 6% DZR
26% DZR Potasiu 15% DZR
10% DZR Fier 4% DZR
10% DZR Cupru 9% DZR
19% DZR Mangan 28% DZR


Din moment ce caloriile si carbohidratii sunt principalele motive pentru care cartofii dulci si-au castigat reputatia de tubercul mai sanatos, sa le examinam. Un cartof dulce copt, mediu, contine cu 58 de calorii mai putin si 13 grame de carbohidrati in minus, decat unul alb. Nu este o diferenta uriasa, dar este semnificativa.

Grasimi, proteine, fibre si alti nureienti

Acum sa analizam alti factori importanti. Ambele tipuri de cartofi au zero grame de grasimi. Ambii contin 3,8 g de fibre alimentare, adica 15% din doza zilnica recomandata (DZR). Fibrele sunt precum un cutit multifunctional in randul nutrientilor. Ajuta la normalizarea tractului digestiv, scad colesterolul, controleaza glicemia si incetinesc digestia, ceea ce te mentine satul mai mult timp. Fibrele pot reduce si riscul de boli de inima, diabet si boli cardiovasculare.

In privinta proteinelor, cartofii albi au un avantaj: 4,3 grame fata de 2,3 grame. Tinand cont de importanta proteinelor in construirea de masa musculara si recuperare dupa efort fizic, este un mare plus! In ceea ce priveste vitaminele si mineralele, doar vitamina A prezinta o diferenta mare, cartofii dulci avand o cantitate foarte mare. Vitamina A este importanta pentru mentinerea sanatoasa a pielii, a dintilor, a tesuturilor moi, deci aici castiga cartofii dulci. Dar, in rest, continutul de vitamine si minerale al celor doi cartofi este in mare acelasi.

In afara de vitamina A, singurul beneficiu real al cartofilor dulci fata de cei albi consta in carbohidratii mai putiniDar carbohidratii din cartofi nu sunt neaparat de evitat cu orice pret. Multi carbohidrati din cartofi sunt sub forma de amidon rezistent, care nu se digera. In schimb este digerat in intestine pentru a produce acizi grasi cu lanturi scurte. Acestia ajuta la absortia nutrientilor, la reducerea inflamatiilor, hranesc bacteriile intestinale sanatoase si te mentin satul mai mult timp. Deci si atunci cand vrei sa consumi putini carbohidrati, sa inlaturi complet cartofii nu este neaparat un lucru de dorit.

Daca adaugi la toate acestea si continutul mare de proteine, vezi ca reputatia proasta a cartofilor albi nu este meritata. Ambele tipuri de cartofi sunt fara grasimi, plini de fibre alimentare, vitamine si minerale. Concluzia este ca ambele tipuri de cartofi sunt alegeri nutritionale destepte, care trebuie incluse intr-o dieta echilibrata. Si mananca si coaja cartofilor. Acolo sunt multi din nutrienti si de asemenea si gustul de cartofi tot in coaja este mai pregnant.

Referinte

  1. Brian St. Pierre, Sweet potatoes vs. potatoes: Which are really healthier? [Infographic]

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.