Pizza si cocaina: sunt la fel pentru creier

Publicat in

Daca uneori te simti fara puterea de a rezista in fata unei pizza sau desert, nu inseamna ca esti fara vointa. Natura ne-a setat sa pierdem controlul cand dam de anumite combinatii de nutrienti.

Alimentele care combina cantitati mari de grasimi si carbohidrati sau zahar, par o imperechere facuta in ceruri. Sunt atat de bune incat este greu sa te mai gandesti ca nu prea exista astfel de alimente in natura. Combinatia de grasimi multe si carbohidrati este extrem de rara in natura

Timp de zeci de mii de ani, stramosii nostrii si-au luat grasimile sau carbohidratii din surse separate: grasimi din carnuri si seminte, carbohidrati din ierburi, plante acvatice, frunze, tulpini si fructe de padure. Era ceva neobisnuit ca oamenii primitivi sa combine aceste alimente intr-o singura masa. Cand s-a dezvoltat agricultura primitiva, oamenii au inceput sa combine alimente, precum amidonoase si lactate grase. 

Apoi, in ultimul secol si jumatate, alimente care combinau grasimi si carbohidrati au devenit ceva normal: pizza, inghetata, dulciuri, produse de patiserie - sunt toate bogate in grasimi dar si carbohidrati. Totusi, 150 de ani nu inseamna nimic in termeni evolutivi, iar organismul uman nu stie inca ce sa faca cu acest nou amestec alimentar

Conform unui nou studiu, tocmai lipsa de familiaritate a organismului uman fata de aceste alimente a dus la epidemia de obezitate mondiala. Iar milioane de oameni se simt fara vointa in fata acestor mancaruri. Acum stim mai mult de ce!

Ce ne face sa alegem ceea ce mancam?

Intr-un studiu din "Cell Metabolism", cercetatorii au explorat cu atentie felul in care creierul uman ractioneaza la alimentele care combina grasimi si carbohidrati. Au facut asta prin aranjarea unui sistem sofisticat prin care voluntarii alegeau intre, sau "pariau pe", imagini cu diferite alimente. Unele alimente contineau doar grasimi, altele doar carbohidrati si altele le combinau. 

Pe masura ce participantii la studiu alegeau imaginile cu alimente, cercetatorii foloseau scanari ale creieurlui pentru a vedea ce parti sunt mai active. Inevitabil, participantii au ales sau pariat cel mai mult pe alimentele care combinau grasimi si carbohidrati. 

Cercetatorii au concluzionat ca alegerile alimentare au de a face cu un sistem de recompensare din creier care secreta dopamina, hormonul placerii, ca raspuns la alimentele dense caloric

Pare simplu: daca trebuie ales intre mai multe tipuri de alimente, oamenii o sa aleaga mereu pe cele care contin cea mai multa energie. Dar este mai complicat de atat. 

Citesti corect semnalele post-ingestie? 

Crezi sau nu, organismul uman este foarte precis la a estima densitatea calorica a unui aliment gras, dupa ce a fost mancat. Aceste semnale post-ingestive sunt cruciale pentru a simti cat dintr-un anume aliment avem nevoie sa mancam intr-o zi pentru a avea suficiente calorii. Cand esti satul, astfel iti dai seama. Dar din anumite motive, aceasta estimare calorica este mult mai dificila pentru corp cand mananci carbohidrati sau alimente care combina grasimi si carbohidrati

Unele din aceste semnale "de dupa masa" pleaca din intestine catre creier si provoaca secretia de dopamina, un neurotransmitator care regleaza caile de recompensare si placere din creier. Se crede ca anumite cai intestine-creier au evoluat in functie de dieta: o cale pentru grasimi si una pentru carbohidrati. 

Aceste cai de semnalizare separate fac ca parti separate din creier sa elibereze dopamina. Una ne da o doza de dopamina cand mancam - sau doar cand ne gandim - la un aliment gras. Alta cale de semnalizare total diferita stimuleaza alta parte a creierului cand alegem carbohidrati. 

Iata smecheria: cand avem de ales un aliment care contine ambii macronutrienti (grasimi si carbohidrati), creierul nu stie ce sa faca, si ajunge sa elibereze mult mai multa dopamina decat pentru un singur macronutrient din cei doi. Iar cand esti recompensat pentru ceva, tinzi sa repeti acel lucru! 

Conform studiului, a fi recompensat cu atat de multa dopamina, transforma actul de a alege un aliment care combina carbohidrati si grasimi intr-o dependenta, mai mult decat intr-o alegere constienta

Cercetatorii deseori folosesc soareci de laborator inainte de a testa anumite lucruri pe oameni. Asa a fost si aici. Si s-a observat ca soarecii estimau foarte bine cate calorii au nevoie intr-o zi, daca li se dadeau alimente grase sau bogate in carbohidrati. Dar cand erau expusi la alimente care combinau macronutrientii, aceasta abilitate de estimare a caloriilor disparea.

Acelasi efect s-a observat si la oameni. Creierul uman, nestiind cum sa ne recompenseze daca alegem acest tip de mancare, ne recompenseaza foarte generos. Ne place recompensa, asa ca repetam actiunea - si ne ingrasam! 

Efectul nu este unul mare cand mananci cereale integrale, lapte si miere, adica 1 gram de grasimi si 27 de carbohidrati. Pune o tava de gogosi, fiecare avand 11 grame de grasimi si 17 de carbohidrati, si creierul face alegerea aproape automat. 

Un cerc gustos, dar vicios

In societatea moderna avem acces la o gama extrem de variata de alimente. Daca creierul nu stie sa estimeze cate calorii obtinem din alimentele care combina grasimile cu carbohidrati, si suntem inconjurati de astfel de alimente...apar probleme! 

In timp, conform cercetatorilor, alegerile de alimente bogate in grasimi+carbohidrati sunt consolidate atat de mult incat creierul rapsunde la aceasta combinatie la fel cum raspunde la alte substante care ofera o baie de dopamina. Care sunt aceste alte substante? Droguri sintetice! Caile de recompensare activate cand mancam astfel de alimente sunt aceleasi ca la cei care fac abuz de droguri

Sa mananci mereu astfel de alimente creeaza o dependenta la fel de mare ca heroina, cocoaina sau nicotina. 

Poate parea ciudat sa mergi la supermarket si sa privesti aceste alimente ca droguri, dar nu este departe de adevar. Asta te face si sa intelegi ca lupta cu dependenta de mancare este una reala. Sa rezisti la aceste tentatii este ceea ce ai nevoie pentru a recapata controlul asupra propriei alimentatii. 

Referinte

  1. Dunne, J., Mercuri, A. M., Evershed, R. P., Bruni, S., & di Lernia, S. (2017). Earliest direct evidence of plant processing in prehistoric Saharan pottery. Nature Plants, 3(1), 16194.
  2. DiFeliceantonio, A. G., Coppin, G., Rigoux, L., Thanarajah, S. E., Dagher, A., Tittgemeyer, M., & Small, D. M. (2018). Supra-Additive Effects of Combining Fat and Carbohydrate on Food Reward. Cell Metabolism.

 

Articole din aceiasi categorie

Sa incluzi grasimi in dieta este foarte important si nu poti avea masa musculara si arata bine fara ele. Beneficiile grasimilor din dieta Grasimile au fost mereu blamate si catalogate ca nocive. Nutritionistii au inceput sa se prinda ca totusi grasimile nu sunt atat de rele pe cat se spune, dar totusi exista multa reticenta in privinta consumului lor. Iata de ce ar trebui sa incluzi suficiente grasimi in dieta, si cum te pot ajuta ele. 14 Feb, 2016
10 alimente pentru somn mai bun 10 alimente pentru somn mai bun Ce mananci si cum dormi sunt cei mai importanti factori care dicteaza cum te simti de-a lungul zilei. Iar cele doua sunt strans legate una de alta! 27 Oct, 2019
Dieta alcalina este gresita Dieta alcalina este gresita Dieta alcalina este la moda dar din pacate este gresita si pleaca de la premize false. Sa vedem despre ce este vorba. 06 Jan, 2020
somon salbatic sau somon de cultura? Somon salbatic vs somon de cultura Somonul este unul din cele mai sanatoase si nutritive alimente, si ar trebui inclus cat mai des in dieta oricarui sportiv. Are proteine, vitamine si acizi grasi esentiali. Dar exista doua tipuri de somon: salbatic si de cultura. Care este mai bun pentru tine? 14 Feb, 2016
Susbstante toxice si e-uri in mancarea zilnica 3 substante toxice gasite in mancarea de zi cu zi In zilele noastre substantele toxice abunda, iar industria alimentara a devenit extrem de eficienta in a le ascunde in diferite alimente. Si vorbim de substante de care nici nu te-ai apropia la cativa metrii daca ai stii ce sunt! Iata 3 surse de toxicitate despre care probabil ca nu stii nimic. 15 Aug, 2016
ce fel de grasimi este bine sa mananci Grasimi sanatoase: pe care ar trebui sa le mananci? Grasimile sunt un nutrient foarte sanatos, esential chiar, dar consumul unor cantitati foarte mari de grasime nu este pentru toata lumea. Iata despre ce este vorba. 07 Jan, 2018
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.