De ce dietele vegane si vegetariene sunt o idee proasta

Publicat in

Chiar daca este optiunea fiecaruia, dietele vegane si vegetariene (adica lipsite complet de alimente de provenienta animala) au unele avantaje dar foarte multe dezavantaje. In acest articol vom discuta obiectiv despre dietele vegane si de ce multi oameni de stiinta le considera daunatoare sanatatii.

Nu exista o metoda buna sau proasta de a manca, valabila pentru toata lumea. Fiecare este un individ unic, si ce functioneaza apentru cineva, poate nu va functiona deloc pentru altcineva. Personal sustin consumul atat de alimente de provenienta animala cat si vegetala, si exista suficiente dovezi ca este o modalitate sanatoasa si eficienta de a manca. 

Dar exista multe persoane vegane sau vegetariene care considera ca toti ar trebui sa eliminam complet produsele animale. Multi dintre acestia sunt agresivi si sustin ca cine promoveaza si consumul de produse animale ia bani de la producatorii de carne sau ca habar nu are ce vorbeste. Nu am nimic cu veganii sau vegetarienii, dar cei care sustin ca detin adevarul absolut, mai ales in privinta sanatatii, ma deranjeaza! 

Daca vrei sa fii vegan, pentru ca nu vrei ca un animal sa moara pentru tine, si te simti bine si fericit, atunci te felicit. Dilema morala o inteleg perfect. Inteleg si faptul ca esti sanatos si te simti bine. Dar nu ii inteleg pe cei care sustin ca a elimina complet alimentele animale este calea catre sanatatea perfecta si corpul mult visat si care promoveaza asta intr-un mod agresiv, iar cei care nu le urmeaza principiul sunt doar niste tonti batuti in cap, care au nevoie de a fi salvati de ei, de multe ori folosind minciuni.

Asa ca aici voi da 5 motive sustinute temeinic de cercetari pentru care dietele vegane (adica cele lipsite complet de produse animale) sunt o idee proasta. Ma repet, nu incerc sa conving niciun vegan sau vegetarian ca gresesc, ci doar aduc contraargumente pentru aceia din ei care incearca sa acapareze cat mai multi adepti, folosind dezinformare si minciuni.

1. Veganii si vegetarienii sunt deficienti in multi nutrienti esentiali

Fiintele umane sunt omnivore. Functionam cel mai bine cand combinam hrana animala cu cea vegetala. Exista nutrienti pe care ii putem lua doar din plante (de exemplu vitamina C), iar alti nutrienti nu pot fi procurati decat din alimente de origine animala. 

Vitamina B12 este o vitamina solubila in apa implicata in functia tuturor celulelor din corp. Este foarte importanta in formarea sangelui si buna functionare a creierului. Pentru ca vitamina B12 este esentiala vietii si nu se gaseste deloc in plante (cu exceptia unor specii de alge) este de departe cel mai important nutrient de care veganii trebuie sa fie preocupati

De fapt, deficienta de B12 este foarte des intalnita la vegani, un studiu aratand ca 92% dintre acestia sunt deficienti. Si asta in conditiile in care un om normal are rezerve de vitamina B12 care ajung ani de zile (pana la 10 ani), tocmai pentru ca este atat de importanta. Carentele serioase de B12 duc la simptome foarte severe, uneori asemanatoare cu boli precum scleroza multipla (dar ca sa ajungi in aceasta situatie, ar trebui sa ai epuizate aproape complet rezervele de B12)!

Si carenta de B12 este doar varful icebergului...exista si alti nutrienti mai putin cunoscuti, esentiali pentru buna functionare a organismuluiIata cateva exemple:

  • Proteinele animale contin toti aminoacizii esentiali in proprotiile corecte. Este foarte important pentru masa musculara si masa osoasa. Veganii si vegetarienii nu au parte de proteine animale, ceea ce poate influenta negativ compozitia corpului.
  • Creatina ajuta la formarea unor rezervoare de energie in celulele musculare. Veganii si vegetarienii au deficiente serioase de creatina, ceea ce poate avea efecte negative asupra masei musculare si creierului.
  • Carnosina protejeaza impotriva multor procese degenerative din corp, si poate incetini imbatranirea. Se gaseste doar in alimente animale. 
  • Acidul docosahexaenoic (DHA) este cel mai activ din complexul de acizi grasi omega-3 si se gaseste cu precadere in produsele animale. Forma vegetala de omega-3, ALA, este ineficient convertita in DHA. 

Alti doi nutrienti demonizati de vegetarieni si vegani sunt grasimile saturate si colesterolul. Colesterolul este o molecula esentiala in corp, facand parte din membrana oricarei celule. Este folosit si pentru a face hormoni steroizi precum testosteronul. Studiile arata ca un aport bun de grasimi saturate duce la cresterea testosteronului.

Deloc suprinzator, veganii si vegetarienii au nivele mult mai mici de testosteron decat consumatorii de carne!

2. Nu exista studii care sa arate ca dietele vegane sunt mai bune decat altele

In ciuda a ceea ce sustin multi vegani si vegetarieni, nu exista studii controlate care sa arate superioritatea unor astfel de diete fata de altele. Sustin des ca dietele sarace in carbohidrati si bogate in grasimi (opusul veganismului si vegetarianismului) sunt periculoase si ca dovezile arata clar ca dietele vegane sunt superioare.

Dar nu este asa. Aceste afirmatii au fost cercetate prin studii randomizate (standardul de aur in domeniul cercetarii). Studiul "de la A la Z" a comparat dieta Atkins (bogata in proteine, saraca in carbohidrati) cu dieta Ornish (saraca in grasimi, bogata in carbohidrati - asemanatoare cu vegetarianismul). Studiul arata clar ca dieta Atkins aduce imbunatatiri mai mari in privinta markerilor sanatatii, fata de dietele vegane si vegetariene. Dar nu toate aceste imbunatatiri au fost semnificative din punct de vedere statistic.

  • Grupul Atkins a slabit mai mult, aproape dublu fata de grupul Ornish.
  • Grupul Atkins a avut o tensiune arteriala mai buna.
  • Grupul Atkins a avut o crestere mai mare a HDL (colesterolul bun).
  • Grupul Atkins a avut o scadere mai mare a trigliceridelor.
  • Subiectii din grupul Atkins au avut sanse duble de a reusi sa termine studiul urmand dieta, ceea ce arata ca este mai usor de urmat.

Pe scurt, dieta Atkins a avut cateva avantaje importante, pe cand dieta Ornish s-a comportat prost in ceea ce priveste sanatatea.

Exista si cateva studii care arata beneficii pentru sanatate si mortalitate mai scazuta in randul vegetarienilor si veganilor, precum "Studiile Adventiste de 7 zile".
Problema acestor studii este ca sunt observationale, adica acestea nu pot demonstra decat corelatii, nu cauze. 

Vegetarienii sunt probabil mai sanatosi pentru ca sunt mai preocupati de sanatate per total, mananca mai multe legume, fumeaza in procente mai mici, fac sport mai mult, etc. Nu are legatura cu evitarea alimentelor animale.

Intr-un alt studiu, facut pe 10 000 de participanti, in care atat vegetarienii cat si non-vegetarienii erau preocupati de sanatate, nu au existat diferente de mortalitate intre cele doua grupuri. Puteti gasi studiul aici.

Un studiu a aratat ca dietele vegane sunt mai eficiente impotriva dibetului decat dietele recomandate de institutiile specializate. Dar, in acest scop a fost studiata si o dieta low-carb si s-a concluzionat ca aceasta are beneficii si mai mari si mai puternice. Detalii aici.

O dieta vegana este probabil mai buna decat dietele fara grasimi prescrise de nutritionistii de masa, dar aproape orice dieta este mai buna decat dietea saraca in grasimi!

3. Sustinatorii dietelor vegane folosesc frica si minciuni pentru a isi sustine cauza

Unii sustinatori ai veganismului (si subliniez UNII) nu sunt intr-un totul onesti cand incearca sa ii convinga pe altii de minunile acestui stil de viata. Folosesc minciuni si frica pentru a ii indeparta pe oameni de grasimi si alimente de origine animala. In ciuda propagandei nu exista dovezi ca ouale, carnurile, si nutrientii derivati din animale precum grasimile saturate si colesterolul, ar fi nocive.

Cei care promoveaza dietele vegane ar trebui sa fie mai onesti si sa nu foloseasca astfel de tactici pentru a face oamenii sa se simta vinovati si speriati atunci cand mananca alimente de origine animala, care sunt prefect sanatoase (daca vorbim de alimente neprocesate si hranite natural).

As vrea sa mentionez si "Studiul China", argumentul suprem al oricarui vegan si vegetarian. Este un studiu observational efectuat de un cercetator indragostit de propriile teorii. A ales sa publice doar datele care ii conveneau si le-a ignorat pe cele care nu ii sustineau teoriile. Descoperirile principale din cadrul studiului China au fost demontate total de multi alti specialisti de renume. 

Iata doar cateva critici ale studiului China care merita cercetate:

Mai mult, un studiu recent venit din China contrazice faimosul studiu China. Conform acestui stidiu, barbatii care mananca carne rosie au un risc mai scazut de boli cardiovasculare, iar femeile care mananca carne rosie au un risc mai scazut de cancer. 

4. Dietele vegane si vegetariene pot functiona pe termen scurt din alte motive

Daca te uiti pe formuri vegane vei descoperi rapid multe povesti ale unor oameni care se simt extraordinar dupa ce au trecut la veganism. Nu cred deloc ca acesti oameni mint! Dar trebuie tinut cont ca este vorba de dovezi indirecte, care nu sunt deloc stiintifice. Vei gasi aceleasi povesti de succes in cazul oricarei alte diete.

Si apoi vei gasi la fel de multi oameni care vor spune ca au avut rezultate teribile urmand o dieta vegana.

Cred ca dietele vegane pot avea beneficii pentru multe persoane, dar pe termen scurt, inainte ca deficientele nutritionale sa se instaleze (care pot fi partial corectate prin suplimente nutritive).
Dar aceste beneficii pe termen scurt nu au legatura cu evitarea alimentelor de origine animala. Dietele vegane nu recomanda doar evitarea produselor animale, ci si evitarea zaharului, carbohidratilor rafinati, uleiurilor vegetale rafinate si grasimilor trans. Mai sugereaza si ca oamenii sa se lase de fumat si sa faca sport. Toate aceste aspecte explica cu usurinta efectele benefice care apar.

Aceste alimente sunt foarte nesanatoase si probabil evitarea acestora este ceea ce aduce beneficiile, nu evitarea produselor animale. Sunt convins ca o dieta bazata pe plante si care include un minim de produse animale (cate un ou intreg din cand in cand si ceva peste gras) este mult mai sanatoasa pe termen lung decat o dieta care elimina absolut complet alimentele de origine animala. 

Concluzia: Dietele vegane recomanda si eliminarea zaharurilor, carbohidratilor rafinati si uleiurilor rafinate. Probabil acesta este motivul pentru care functioneaza pe termen scurt, nu eliminarea produselor animale.

5. Nu exista motive intemeiate pentru a evita total alimentele de origine animala

Oamenii mananca carne de zeci de mii de ani (daca nu sute de mii). Asa am evoluat! Organismul nostru este perfect capabil sa proceseze, absoarba si sa foloseasca nutrientii din alimentele animale. Este adevarat ca, carnea procesata este nociva si este dizgratios modul in care animalele sunt crescute astazi, in regim industrial! 

Chiar daca carnea procesata este nociva, lucru sustinut de multe studii, acest lucru nu este valabil si in cazul carnurilor naturale, neprocesate. Carnea rosie neprocesata, care a fost demonizata in trecut, nu are nicio legatura cu bolile cardiovasculare, diabetul si risc crescut de moarte. Dovezi exista: studiu 1 si studiu 2.
Exista doar o legaura foarte slaba cu risc mai mare de cancer, si probabil are legatura cu gatitul ei excesiv, nu cu carnea in sine. 

Nici grasimile saturate nu au fost gasite vinovate ca ar cauza boli de inima. Un studiu facut pe 350 de persoane nu a gasiti absolut nicio asociere intre grasimile saturate si bolile cardiovasculare. Iata aici mai multe dovezi: studiu 1, studiu 2 si studiu 3.

Studiile asupra oualelor sustin acelasi lucru. Ouale sunt bogate in colesterol, si totusi studiile pe termen foarte lung nu au gasit niciun efect nociv asupra sanatatii.

Adevarul este ca alimentele de provenienta animala: carnuri, peste, oua si lactate (pentru cei care le pot tolera), sunt extrem de nutritive. Sunt pline de proteine de calitate, grasimi sanatoase, vitamine, minerale si diversi nutrienti mai putin cunoscuti dar cu efecte importante pentru sanatate.

Pot exista motive etice sau religioase pentru a nu manca animale sau produse provenite de la ele. Si asta pot intelege si sustine. Daca as avea un cutit in mana, o gaina vie si cateva mere, probabil as folosi cutitul sa tai merele! Este o situatie ipocrita, dar asta este societatea moderna. Nu am fost niciodata intr-o padure, nemancat de multe zile cu animale vii in jurul meu...in acea situatie poate lucrurile ar sta altfel. Oricum este alta discutie! 

Dar sa elimini produsele animale DOAR pentru ca este mai sanatos, este o prostie si nu exista niciun motiv valid si sustinut de dovezi care sa justifice asta.

Concluzii

In final, dieta optima pentru fiecare depinde de multi factori. Aici sunt inclusi sex, varsta, nivel de activitate, sanatate metabolica, cultura in care traiesti si preferintele alimentare. Dietele vegane sau vegetariene pot fi potrivite pentru unii si pentru altii nu. 

Daca vrei sa urmezi o dieta vegana, atunci trebuie sa fii prudent. Ia suplimente nutritive si citeste litearuta de specialitate, a unor doctori vegani, pentru a invata cum sa o aplici cat mai in siguranta. Daca obtii rezultate, te simti bine si esti sanatos, foarte bine! 

Dar nu incerca sa atragi si pe altii sa faca ca tine folosind minciuni si argumente false.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

cum sa mananci pentru a reduce stresul Nutritie pentru diminuarea stresului Stresul si nivelele de cortizol ridicate care vin odata cu el iti distrug atat sanatatea cat si aspectul fizic. Nu poti slabi, construi muschi si fi in forma maxima daca ai nivele prea mari de stres si cortizol. Aici gasesti cele mai bune sfaturi nutritionale care sa te ajute in combaterea stresului. 10 Jun, 2018
Mananca oua impreuna cu legume pentru o asimilare mai buna Consumul oualelor alaturi de legume crude creste valoarea nutritiva Toata lumea stie ca ouale sunt un adevarat aliment minune. Dar se pare ca aportul nutritiv poate fi crescut si mai mult, prin consumul de legume crude alaturi de oua. 14 Feb, 2016
9 motive sa mananci avocado 9 motive sa mananci avocado Multi culturisti includ avocado in dieta lor. Dar stii de ce? Iata 9 motive pentru a include si tu avocado in dieta ta zilnica. 09 Feb, 2020
Otetul de mare te ajuta sa fii mai sanatos si sa arati mai bine Otet de mere: 5 beneficii pentru sanatate Otetul de mere are numeroase beneficii extraordinare pentru sanatate de care putini sunt constienti. Iata de ce ar trebui sa incluzi acest lichid acrisor si aromat cat mai des in dieta ta zilnica pentru a fi cat mai sanatos si a arata cat mai bine. 18 Sep, 2016
alimente sanatoase Alte 8 alimente cu putere Am mai vorbit despre alimentele cu putere, acele alimente pe care orice culturist si sportiv trebuie sa le manance. Pe langa cele de baza iata alte 8 alimente pe care sa le mananci cat mai des pentru a arata bine si a fi sanatos. 02 Apr, 2017
Protejeaza-ti ficatul prin aceste trucuri simple si usor de aplicat 9 modalitati de a iti proteja ficatul Cei care practica sport in mod regulat solicita ficatul mai mult decat un sedentar. Daca mai folosesc si substante cu potential hepatotoxic, atunci nevoia de detoxifiere a acestuia devine iminenta. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.