Alimentele prajite in ulei de floarea soarelui nu sunt nocive pentru inima

Publicat in

Un studiu a scos la iveala unele aspecte controversate: alimentele prajite in ulei de floarea soarelui sau de masline, care fac parte dintr-o dieta echilibrata, nu cauzeaza boli de inima (asa cum se credea pana acum).

Sa mananci alimente prajite in ulei de floarea soarelui sau de masline nu duce la boli de inima sau moarte prematura, spune un studiu publicat in ianuarie 2012 pe bmj.com.

Dar autorii specifica faptul ca studiul a fost facut in Spania, o tara mediteraneana unde la prajit se foloseste uleiul de floarea soarelui sau de masline si in alte tari vestice rezultatele ar putea fi altele, pentru ca la prajit se folosesc mai ales uleiuri solide sau uleiurile sunt folosite de mai multe ori pentru a praji.

In tarile dezvoltare, prajirea este o metoda des folosita in prepararea alimentelor. Cand un aliment este prajit devine mai caloric pentru ca absoarbe din grasimile uleiului in care este prajit. Consumul des de alimente prajite creste unii factori de rsic precum colesterolul, tensiunea arteriala si ingrasarea, dar nu s-a cercetat niciodata legatura directa dintre alimentele prajite si bolile de inima.

Asa ca cercetatorii au studiat metodele de gatit a 47 757 de persoane adulte cu varste intre 29 si 69 de ani. Perioada de monitorizare a fost de 11 ani. Niciunul din participanti nu suferea de boli de inima cand a inceput studiul. 

Participantii la experiment au fost intrebati despre obiceiurile culinare si despre metodele de gatire folosite. Alimentele prajite au fost definite ca alimentele pentru care singura metoda de preparare termica a fost prajirea. S-au pus si intrebari despre felul exact al prajirii: prajire in baie de ulei, prajire pane sau sotare. 

Dietele participantilor au fost impartite in functie de consumul de alimente prajite, primul sfert indicand cele mai putine alimente prajite si ultimul sfert cele mai multe.
In timpul studiului s-au inregistrat 606 evenimente legate de boli de inima si 1134 de decese. 

Autorii au concluzionat: Intr-o tara mediteraneana unde uleiurile de masile sau floarea soarelui sunt cele mai mai folosite grasimi pentru prajire, si cantitatea de alimente prajite consumate este mare, atat in gospodarii cat si la restaurante, nu s-au observat asocieri intre consumul de alimente prajite si cresterea riscului de boli coronariene sau moarte".

Profesorul Michael Leitzmann, de la Universitatea Regensburg din Germania, spune ca studiul spulbera mitul conform caruia alimentele prajite sunt in general nocive pentru inima, dar subliniaza ca asta nu inseamna ca daca mananci frecvent chipsuri si snitele, acest obicei nu va avea consecinte asupra sanatatii. Conteaza foarte mult si felul in care sunt prajite alimente: cat de rumenite sunt (cu cat mai arse cu atat mai rau) si ce ulei se foloseste: de preferat un ulei cu punct ridicat de ardere si sa nu se foloseasca acelasi ulei de mai multe ori.

Referinte

  1. Guallar-Castillón P, Rodríguez-Artalejo F, Lopez-Garcia E et al. Consumption of fried foods and risk of coronary heart disease: Spanish cohort of the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition study. BMJ 2012;344:e363.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.