Resveratrol si sensibilitatea la insulina

Publicat in

Vrei sa slabesti, sa fii mai sanatos si sa ai o capacitate mai mare de a dobandi masa musculara? Resveratrolul este un polifenol cu puternice proprietati antioxidante si antiinflamatoare. Se pare ca poate imbunatati si sensibilitatea la insulina, lucru care te va ajuta sa obtii toate cele de mai sus.

Resveratrol a fost promovat pentru beneficiile sale cardiovasculare, anti-carcinogenice si anti-imbatranire. Resveratrol activeaza sirtuinele, un tip de proteine din corpul uman care pot imbunatati sensibilitatea la insulina si protejeaza de stresul oxidativ. Cercetarile anterioare asupra resveratrol au demonstrat imbunatatiri ale disglicemiei si sensibilitatii la insulina; dar, au existat unele inconsistente in rezultatele studiilor. 

Conform unei noi recenzii publicate anul trecut in revista stiintifica "Nutrition & Metabolism", cercetatorii au demonstrat ca resveratrol imbunatateste controlul glicemic si sensibilitatea la insulina la cei care sufera de diabet de tip II. 

Insulina si sensibilitatea la insulina

Recenzia a cuprins 9 experimente randomizate si controlate, cu doze de resveratrol de la 8 mg/zi pana la 3 g/zi, cu durate intre 4 saptamani si 12 luni. Rezultatele generale au aratat ca resveratrol reduce semnificativ glucoza pe nemancate, dar doar la doze de 100 mg/zi sau mai mari. Mai mult si cu HOMA-IR (un model de evaluare la glicemiei), nivelele insulinei pe nemancate si tensiunea arteriala au fost si ele imbunatatite de resveratrol.

Intr-un alt studiu publicat tot in 2017 in "International Heart Journal", s-a demonstrat ca resveratrol reduce rigiditatea arterelor si reduce stresul oxidativ la pacienti bolnavi de diabet de tip II. Si acest studiu a folosit tot o doza de 100 mg de resveratrol.

Resveratrol poate actiona prin mai multe mecanisme, inclusiv legarea si activarea receptorilor de estrogen pentru a creste disponibilitatea oxidului nitric si facilitarea vasodilatatiei. Descreste si speciile reactive de oxigen produse iin celulele vasculare endoteliale. Stresul oxidativ este crescut in boli cronice precum obezitate sau diabet.

Concluzii

Rezultatele sustin utilizarea de suplimente cu resveratrol ca potentiale strategii de imbunatatire a controlului glicemic si a sensibilitatii la insulina, precum sireducerea rigiditatii arterelor si scaderea tensiunii arteriale. Chiar daca studiile au fost facute pe bolnavi de diabet, unele din aceste beneficii se pot transpune si la persoanele sanatoase, si oricine poate beneficia de pe urma cresterii sensibilitatii la insulina, atat din punct de vedere al sanatatii cat si al aspectului fizic. 

Referinte

  1. Zhu X, Wu C et al. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism. 2017 Sept 22;14:60.
  2. Imamura H, Yamaguchi T, Nagayama D, Saiki A, Shirai K, Tatsuno I. Resveratrol Ameliorates Arterial Stiffness Assessed by Cardio-Ankle Vascular Index in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus. Int Heart J. 2017 Aug 3;58(4):577-583. doi: 10.1536/ihj.16-373. Epub 2017 Jul 13.

Articole din aceiasi categorie

cum sa bei apa cand faci efort fizic Hidratarea in timpul efortului Hidratarea este extrem de importanta, mai ales in timpul efortului si mai ales daca mediul in care te antrenezi este unul cald. Iata ce trebuie sa stii despre hidratare pentru a performa cat mai bine. 15 Oct, 2018
Suplimentele cu aminoacizi - tot ce vrei sa stii Ghidul aminoacizilor Despre aminoacizi si despre suplimentele cu aminoacizi a auzit oricine a intrat intr-o sala de forta. Invata de aici tot ce fac si cum ar trebui folositi. 14 Feb, 2016
synthol uleiul idiotilor Synthol: uleiul idiotilor Synthol, un ulei sintetic, si alte produse asemanatoare sunt folosite frecvent de amatorii de "brate imense". Niciun sportiv adevarat nu ii ia in serios pe acesti idioti, dar cu toate acestea moda uleiurilor injectate direct in muschi este foarte populara, in special in anumite parti ale lumii. Si cum romanii tind sa preia orice idee proasta, si la noi exista persoane interesate de Synthol. 01 Aug, 2016
suplimente eficiente pentru cresterea testosteronului 8 metode foarte eficiente pentru a iti creste testosteronul Testosteronul este un hormon produs de corpul uman dupa care alearga toti cei care vor masa musculara si forta. Vestea proasta este ca dupa pubertate nivelele descresc constant. Vestea buna este ca exista metode si suplimente naturale care pot inversa procesul, crescand nivelele de testosteron secretat de corp. 27 Mar, 2017
Suplimente naturale pentru cresterea rezistentei, andurantei, si imunitatii Suplimente naturale pentru cresterea rezistentei, andurantei si imunitatii Principalul avantaj al suplimentelor naturale este ca provin din surse organice si sanatoase, corpul putand sa le faca fata mai bine decat celor artificiale. Iata cateva astfel de suplimente care sa te ajute in activitatea ta sportiva. 14 May, 2018
glutamina reduce pofta de dulce Remediul impotriva poftei de dulce Cand te loveste pofta de un aliment pe care n-ar trebui sa il mananci, este greu sa rezisti. Dar exista un remediu rapid si natural care va opri aproape instant poftele de dulce si carbohidrati simplii. 29 Jan, 2018

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.