Totul despre gluten

Publicat in

Crezi ca trebuie sa mananci fara gluten? Iata tot ce trebuie sa stii despre gluten si cum poate afecta corpul uman.

Este foarte posibil sa cunosti pe cineva care deja s-a urcat in trenul "fara gluten". Oriunde te uiti este cineva care invinovateste glutenul pentru toate problemele de sanatate ale lumii! Popularitatea dietelor fara gluten te fac sa te intrebi daca restul lumii stie ceva ce tu nu stii, si daca nu ar trebui sa elimini si tu glutenul din dieta.

Inainte de a lua acesta decizie, este bine sa stii exact ce este glutenul, cum iti afecteaza corpul, si motivele reale pentru care unele persoane ar trebui sa urmeze diete fara gluten. 

Ce este glutenul?

Gluten este un termen vast pentru mai multe proteine numite prolamine. Fiecare grana are prolamina sa specifica. Prolaminele din grau (gliadine), secara (secaline) si orz (hordeine) sunt cele care declanseaza anumite reactii in corpul unor persoane. 

Chiar daca gliadina din grau este principalul dusman al celor intoleranti la gluten, secalina si hordeina din secara si respectiv orz sunt destul de asemanatoare cu gliadina pentru a cauza aceleasi reactii.

Alte prolamine, ca cele din ovaz (avenine), porumb (zeine), sorg (kafirine) si orez (orzenine) nu afecteaza de obicei oamenii care sunt intoleranti la gluten. Pentru cei foarte sensibli la gluten, ovazul ar putea declansa si el o reactie. Si anumite soiuri de quinoa au diverse prolamine, iar unele tipuri de quinoua nu au gluten deloc.

Cum iti poate face rau glutenul?

Pentru marea majoritate a oamenilor, glutenul nu reprezinta niciun pericol. Dar pentru unii, glutenul poate crea probleme serioase. Diferentele dintre cei care pot digera glutenul si cei care nu-l pot digera se rezuma la sistemul imunitar. La indivizii sensibili la gluten, corpul il considera un invadator nociv si apare un raspuns imunologic atunci cand este ingerat glutenul.

Imunitatea umana are doua ramuri: cea inascuta si cea adaptiva. Ambele protejeaza corpul de invadatori, dar procesele fiecarei ramuri sunt diferite. Aceste procese imunologice fac diferenta intre persoanele sensibile la gluten dar fara a suferi de celiachie si cei cu celiaci.

Un raspuns imunologic inascut nu este tintit pe antigene, adica va duce lupte impotriva oricarui organism pe care il considera invadator. Ca un paznic, recunoaste orice posibil raufacator si incepe imediat sa apere corpul impotriva sa. Acesta este tipul de raspuns provocat de cei sensibili la gluten dar care nu sunt celiaci. Sistemul imuniar crede ca glutenul este un invadator si il ataca ca pe orice substanta toxica. Nu se formeaza anticorpi, ceea ce inseamna ca dupa ce raspunsul sistemului imunitar inascut inceteaza, nu ramane nimic legat de aceasta reactie imunologica. 

Boala celiaca declanseaza un raspuns al sistemului imunitar adaptativ. Este un proces specific unui anumit tip de invadator. Corpul creeaza anticorpi ca raspuns la diferitele proteine de gluten si tine minte identitatea invadatorului, ceea ce inseamna ca in intalnirile viitoare reactiile vor fi mai rapide si mai puternice. Cineva care sufera de boala celiaca va deveni din ce in ce mai bolnav cu fiecare expunere la gluten.

Ce este boala cealiaca si cum apare?

Cand moleculele de gluten calatoresc prin tractul digestiv si intra in contact cu captuseala intestinelor, se declanseaza un raspuns imunologic. Reactiile care urmeaza sunt complicate, si toxice pentru celulele care formeaza captuseala intestinala, numite enterocite. Pentru ca aceste celule sunt necesare pentru absortia corespunzatoare a nutrientilor, distrugerea lor limiteaza absortia unor elemente vitale, ceea ce duce la aparitia multor simptome secundare, asemanatoare cu malnutritia. 

Distrugerea enterocitelor permite si trecerea mai usoara in sange a toxinelor si bacteriilor nocive; asta creste riscul de infectie si boala. Multe persoane intolerante la gluten dezvolta si boala celiaca pe masura ce inainteaza in varsta. De multe ori boala poate fi gresit diagnosticata si confundata cu sindromul intestinului iritabil, ulcer sau intoleranta la lactoza.

Boala celiaca incepe ca o predispozitie genetica. Genele, impreuna cu dieta bogata in gluten, duce la aparitia simptomelor care se agraveaza cu varsta. 

Exista si persoane sensibile la gluten si care au simptome similare cu boala celiaca, dar nu prezinta anticorpii de care am vorbit si nici nu au afectate intestinele. Acestia nu prezinta agravarea simptomelor odata cu inaintarea in varsta si nici nu prezinta vatamarea eritrocitelor. Si in acetse cazuri, evitarea glutenului elimina simptomele.

Simptomele sensibilitatii la gluten

Inflamatia cauzata de raspunsul imunologic este cea care duce la simptomele gastrointestinale resimtite de cei cu boala celiaca si intoleranta la gluten. Dupa ingerarea glutenului multi au simptome imediate precum diaree, voma, dureri abdominale, retentia de apa si constipatie. Pot aparea si simptome extrasenzoriale precum eruptii cutanate, mancarimi si umflaturi.

Daca o persoana cu boala celiaca are o dieta echilibrata dar continua sa consume gluten, poate dezvolta deficiente severe ale unor nutrienti si micronutritenti precum vitamina D, fier, acid folic, calciu si vitamina K, nefiind capabili sa le absoarba. O deficienta cronica a acestora pot duce la complicatii serioase. 

Cei sensibili la gluten dar fara boala celiaca au multe simptome similare de natura gastrointestinala. Mai mult, acestia pot avea si simptome care nu tin de sistemul digestiv, precum dureri de cap, minte "incetosata",  dureri articulare, amorteala in degete, picioare si/sau maini. 

Cum stiu daca trebuie sa evit glutenul?

Daca crezi ca experimentezi simptomele descrise mai sus, urmarea unei diete fara gluten poate sa iti amelioreze starea. Nu trebuie sa urmezi o dieta fara gluten doar pentru ca este la moda, sau pentru ca ai auzit un zvon ca ar ajuta la slabit! Trebuie sa eviti glutenul doar daca esti sensibil la acesta!!!!

Pentru a depista boala celiaca trebuie efectuate teste clinice, care constau in analize de sange, biopsii intestinale si imbunatatirea sanatatii daca se elimina glutenul din alimentatie.

Un diagnostic de sensibilitate la gluten fara boala celiaca este greu de dat. Cei care au simptome legate de gluten, dar nu au boala celiaca si alergii la grau, pot sa aibe sensibilitate la gluten fara boala celiaca.

Cum se trateaza sensibilitatea la gluten?

Singurul tratament pentru sensbilitatea la gluten este evitarea oricarui aliment care contine gluten! Diminuarea cantitatii de gluten pe care o mananci nu va face nimic; trebuie eliminat complet din dieta. 
O astfel de dieta nu este usor de urmat. Glutenul apare in multe produse alimentare in care nu ai fi crezut ca il poti gasi. Este deseori folosit ca agent de ingrosare in supe, sosuri, marinate si iaurturi. Poate fi regasit si in inghetata sau shakeuri proteice. Multe produse care contin sos teriaky sau sos de soia contin si gluten. 

Anumite vitamine si suplimente alimentare contin gluten. Berea si multe tipuri de alcool sunt facute din grau, orz si secara. Chiar si unele produse de ingrijire corporala au gluten.

Daca crezi ca ai sensibilitate la gluten, du-te si vorbeste cu un doctor specialist, si apoi incepi o dieta specifica. Pentru a evita complet glutenul este foarte important sa citesti etichetele alimentelor si sa te informezi cat mai mult. Daca nu esti 100% sigur de ceva, nu il manca si nu il folosi. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.