Ghid complet despre anabolism, catabolism si metabolismul proteinelor

Publicat in

Cel mai complet ghid pe care il vei gasi despre rolul hormonilor in construirea sau degradarea masei musculare. Invata cum sa contruiesti masa musculara adevarata prin manipularea hormonilor anabolici produsi de propriul corp.

Doua dintre cele mai abuzate cuvinte din culturism sunt "anabolic" si "catabolic". Dar nu cred ca majoritatea celor care merg la sala ca amatori stiu ce inseamna aceste cuvinte, dincolo de faptul ca primul se refera la construirea de masa musculara si al doilea la degradarea sa.

Cum scopul principal al culturistilor, sportivilor si populatiei generale care emrge la sala de forta este de a isi imbunatati compozitia corpului (raportul dintre tesutul muscular si masa adipoasa), hipertrofia si slabirea sunt cei mai de interes factori. Asa ca este foarte important sa stii ce legatura are anabolismul si catabolismul cu acesti doi factori. 

Acest ghid acopera factorii principali ai sistemului endocrin uman si rolul lor in anabolismul si catabolismul proteinelor musculare. Carbohidratii si acizii grasi nu sunt inclusi in acest ghid.

Ce este metabolismul?

Metabolism este un termen folosit si cunoscut de toti, dar inteles de putini; asa ca sa vedem ce este mai exact metabolismul.

Toate organismele vii sunt alcatuite din cea mai simpla unitate vie - celula. Fie ca forma de viata este un microb unicelular sau o fiinta umana in care exista trilioane de celule interconectate, principiul vietii este acelasi. In aceste celule au loc constant reactii chimice, din ele rezultand eliberari si consum de energie. Aceste reactii se impart in doua clase: anabolice si catabolice; cele anabolice folosesc energia pentru a construi componente si molecule pe cand cele catabolice produc energie prin descompunerea unor structuri complexe. 

Cand vorbim de metabolism ne referim la suma tuturor acestor reactii fiziologice din celule, necesare pentru a sustine viata. O multitudine de factori afecteaza aceste reactii (semnalari hormonale, activitate fizica, disponibilitatea nutrientilor, balanta energetica, etc.). De retinut este ca metabolismul este foarte complex si in urma reactiilor chimice din celule au loc constant procese de eliberare si consum de energie.

Imbunatatirea compozitiei corpului

Scopul marii majoritati a celor care merg la salile de forta este de a isi imbunatatii compozitia corpului, mai exact de a reduce masa adipoasa si de a creste masa musculara. Dilema imbunatatirii compozitiei corpului consta in faptul ca este un proces de reducere si suplinire. In culturism lumea este obsedata de ideea slabirii si construirii de masa musculara in acelasi timp

Dar aceste procese, in teorie, se exclud reciproc unul din scenarii necesitand un deficit caloric pe cand celalalt un surplus de energie calorica. Este vorba de legile termodinamicii! De aceea multi abordeaza compozitia corpului folosind un model in zig-zag, cu perioade de acumulare de masa musculara si perioade de definire musculara si slabire. Aceasta este metoda traditionala. O alta optiune este de a fi intr-o faza de mentinere, nu slabesti si nici nu construiesti masa musculara.
Desigur, lucrurile sunt mai complexe, prin diete ciclice si antrenamente specifice se pot arde multe grasimi si construi ceva masa musculara; dar asta va reduce ambele procese. Ca sa poti atinge un optim al unuia din cele doua procese (slabire sau construire de masa musculara) trebuie sa te dedici acelui scop.

Acum sa ne uitam la rolul anabolismului si catabolismului proteic in privinta compozitiei corpului.

Proteinele si construirea de tesut muscular

Tesutul muscular scheletic este cel mai mare rezervor de aminoacizi din corpul uman. Aportul de proteine este un subiect des discutat de culturisti, acestea aducand caramizile (aminoacizii) necesare pentru a sintetiza tesut muscular.

Dar sinteza proteinelor nu se refera doar la masa musculara. Proteinele sunt macromolecule care au mii de roluri in corpul uman, regasindu-se in orice sistem al organismului.

  • Balanta proteica a organismului - o masuratoare a sintezei proteinelor si descompunerea lor in toate organele, scheletice sau nu.
  • Balanta proteica a muschilor scheletici - o masuratoare a sintezei si descompunerii proteinelor in muschii scheletici (cei atasati de schelet, adica masa musculara despre care te plangi tu ca nu vrea sa creasca!).

Logic, cand vrei sa iti imbunatatesti compozitia corpului vorbesti de construirea tesutului muscular scheletic. In acest timp se intampla si un anabolism al organelor interne, lucru normal, dar cand acesta este exagerat pot aparea probleme de sanatate.

Sinteza, degradare, transformare, anabolism, catabolism, hipertrofie ... sunt confuz, ajutor!

Inainte de a merge mai departe, vom incerca sa clarificam cativa termeni folositi in acest articol, pentru a fi cat mai explicit.

  • Sinteza proteinelor - ne vom referi doar la sinteza proteinelor in muschii scheletici, adica construirea de nou tesut muscular.
  • Degradarea proteinelor - ne vom referi la descompunerea tesutului muscular scheletic.
  • Balanta proteica - raportul dintre sinteza proteinelor si degradarea proteinelor.
  • Anabolism - o stare a muschilor in care sinteza proteinelor depaseste degradarea lor, asa ca acestia cresc.
  • Catabolism - o stare a muschilor in care sinteza proteinelor este depasita de degradarea lor, asa ca muschii se micsoreaza.
  • Hipertrofie - cresterea tesuturilor (in general ne referim la muschi).
  • Atrofiere - micsorarea tesuturilor; opusul hipertrofiei.

Principalii hormoni si factori care influenteaza anabolismul si catabolismul

Iata ce vom discuta mai departe:

  • rezarva de aminoacizi, transportul si oxidarea lor;
  • insulina;
  • factorul de crestere insulinic 1 (IGF-1) si factorul de crestere insulinic care leaga proteinele 3 (IGFBP-3);
  • hormon de crestere;
  • hormoni androgeni;
  • hormoni estrogeni;
  • hormoni tiroidieni;
  • hormoni de stres - glucocorticoizi, glucagon si catecolamine;

Retine ca majoritatea acestor hormoni si factori sunt in stransa legatura unii cu altii si nu este posibil sa fie izolati in privinta actiunilor lor de zi cu zi in corp.

Rezerva de aminoacizi, transportul si oxidarea lor

Cum am spus, muschii scheletici reprezinta cea mai mare rezerva de aminoacizi din corp, fiind cea mai mare masa proteica. Doua rezervoare de aminoacizi ne intereseaza pe noi: cea aflata in circulatia sanguina si cea intracelulara (din celule).

Cand corpul este infometat (o stare catabolica), aminoacizii sunt eliberati din muschi in circulatie si utilizati de alte tesuturi ale corpului. Si invers, cand este nevoie de anabolism proteic, aminoacizii sunt transportati din circulatia sanguina la celule unde sunt stocati prin sinteza proteinelor.

Deci, pe langa disponibilitatea aminoacizilor intracelulari (din muschi), sinteza proteinelor/anabolismul sunt reglate partial si de transportul aminoacizilor din si catre celulele musculare.

La animale (in special carnivore) aminoacizii furnizeaza cantitati insemnate de energie cand sunt oxidati. Oxidarea aminoacizilor in amoniac si scheletele de carbon are loc cand in dieta exista o cantitate excesiva de proteine sau cand corpul trece printr-o perioada de foamete (ori sufera de anumite boli).

Amoniacul este excretat sub forma de uree prin rinichi, pe cand scheletul de carbon al aminoacizilor intra in ciclul acidului citric de producere de energie. Unii spun ca stresul pus pe rinichi de aportul mare de proteine este un argument contra dietelor clasice din culturism, dar se pare ca si 4 grame de proteine pe kilogram corp este o cantitate sigura la cei cu functii renale sanatoase (si vorbim de un aport imens de proteine chiar si pentru un culturist).

hormon de crestere natural

Insulina

Insulina este un hormon peptidic secretat de pancreas, mai ales ca raspuns la cresterea zaharurilor din sange. Cu epidemia de obezitate la nivel mondial si cresterea alarmanta a diabetului de tip 2, insulina a devenit un hormon malefic, inamic al fiziologiei umane.

Dar, daca scopul tau este sa construiesti masa musculara slaba, vrei sa te folosesti de proprietatile foarte anabolice ale insulinei, in loc sa te feresti de ea cu orice pret
Insulina este printre cei mai anabolici hormoni din corp si induce anabolismul proteic in tot corpul atunci cand aminoacizii sunt refacuti. Ce trebuie stiut este ca o stare de hiperinsulinemie (nivele ridicate de insulina) atunci cand in corp nu sunt disponibili aminoacizi in circulatia sanguina nu duce la cresterea sintezei proteinelor (dar poate reduce rata de descompunere a proteinelor).

Chiar daca insulina reduce rata de descompunere a proteinelor in intregul corp, nu moduleaza sistemul responsabil de catabolismul muschilor scheletici, asa ca nu este un factor care sa actioneze specific pentru conservarea muschilor.

Ce trebuie retinut despre insulina este ca poate creste masa musculara doar atunci cand in sange se gasesc si cantitati mari de aminoacizi. De aceea, la pacientii cu casexie (o scadere drastica a indicelui de masa corporala) li se administreaza perfuzii cu aminoacizi si insulina. 

Pentru culturisti, o metoda simpla de a obtine un astfel de efect este ingestia de proteine si carbohidrati. Dar nu deforma mesajul: cat mai multa insulina nu inseamna ca este mai bine. Exista un punct de saturatie, cand insulina in exces nu duce la o sinteza proteica mai mare

Multi cred ca un varf insulinic combinat cu aminoacizi de calitate, imediat dupa antrenamente, creste raspunsul anabolic (de aceea multi combina carbohidrati simplii cu proteina din zer). Dar in realitate nu ai nevoie de varfuri de insulina; un raspuns lent si constant al insulinei (ca in cazul carbohidratilor cu indice glicemic mic) va aduce rezultate mai bune fara riscul de ingrasare si dereglari metabolice, precum rezistenta la insulina. Si ca idee, nu este nevoie si de carbohidrati dupa antrenamente; proteina din zer este suficienta, fiind insulinogena, adica stimuleaza eliberarea de suficienta insulina pentru a crea un mediu anabolic.

IGF-1 si IGFBP-3

IGF-1 este un hormon peptidic similar cu insulina (asa cum ii sugereaza si numele), si este implicat in cresterea organismului uman. IGF-1 este produs in ficat prin intermediul hormonului de crestere si actioneaza fie local asupra anumitor tesuturi, fie sistemic (in tot corpul). Asadar, IGF-1 este un mediator al efectelor hormonului de crestere. IGF-1 este un initiator puternic al caii de semnalizare AKT in celule, care are efecte asupra cresterii celulelor si multiplicarii lor.

Cand vorbim de IGF-1 trebuie sa tinem cont si de IGFBP-3. IGF-1 este legat de unul din 6 complexe proteice si IGFBP-3 reprezinta 80% din aceste legari ale IGF-ului.

Se speculeaza ca IGF-1 are efecte similare cu insulina in privinta metabolismului proteic datorita abilitatii sale de a se lega si activa receptorii insulinici, dar cu o intensitate mai redusa (1/10 din puterea insulinei).

Ce este interesant la IGFBP-3 este ca poate preveni atrofierea muschilor, adica este anti-catabolic.

Daca IGF-1 si IGFBP-3 sunt atat de benefici, cum facem sa avem cantitati mai mari in corp? Mai multi factori influenteaza cantitate acestora: genetic, bioritm, varsta, exercitii fizice, dieta, stres, eventuale boli si rasa.

Unii presupun ca o crestere a insulinei duce si la o crestere de IGF-1, dar nu este corect. Desi structural similari, cei doi hormoni sunt produsi diferit. Hormonul de crestere este cel care creste si nivelele de IGF-1. La 6-8 ore dupa eliberarea de hormon de crestere apare si o eliberare de IGF-1. Deci, trebuie sa ne concentram pe cresterea secretiei hormonului de crestere (vom discuta depsre asta in continuare).

Hormon de crestere

Hormonul de crestere este un hormon peptidic secretat de glanda pituitara care stimuleaza cresterea celulelor si reproducerea lor. Cand esti bine hranit, hormonul de crestere stimuleaza secretia de insulina din pancreas si de IGF-1 din ficat ceea ce incepe procese de construire de tesut muscular slab, depozitare de grasimi si depozitare a glucozei. In cazul lipsei hranei hormonul de crestere stimuleaza oxidarea grasimilor pentru energie si conserva masa musculara si rezervele de glicogen.

Hormonul de crestere este printre cei mai prost intelesi hormoni din corp, unii "guru" din fitness si nutritie sustinand ca nu este anabolic si nici benefic corpului uman (idei arogante avand in vedere ca studiile sustin contrariul). Hormonul de crestere are multe actiuni anabolice in corp, dar actioneaza diferit fata de insulina. Hormonul de crestere este principalul hormon anabolic in perioadele de stres si in lipsa hranei, pe cand insulina este principalul hormon anabolic cand se consuma alimente.

Hormonul de crestere inhiba oxidarea aminoacizilor. Asadar, acest hormon conserva aminoacizii din rezervele de aminoacizi, ceea ce creste incorporarea lor in proteine, deci si sinteza proteinelor din muschii scheletici.

Hormonul de crestere induce anabolism in tot corpul, asa ca cel mai probabil cresterea masei musculare se datoreaza eliberarii locale de IGF-1 ca urmare a stimularii hormonului de crestere, si nu ca efect direct al sau
Un alt aspect important al hormonului de crestere este ca faciliteaza transportul unor aminoacizi esentiali prin membranele celulare, in special al celor dependenti de sodiu (leucina, izoleucina si valina).

Asadar, hormonul de crestere este important in cresterea masei musculare, ducand la o eliberare mare de IGF-1 si la transportul mai usor la aminoacizilor cu lanturi ramificate (BCAA). De asemenea, ajuta la slabit pentru ca favorizeaza oxidarea acizilor grasi. 

Eliberarea de hormon de crestere se face in pulsuri, 50% din total avand loc noaptea, in timpul somnului. Iata o lista cu stimulatori si inhibitori ai hormonului de crestere

Stimulatori ai hormonului de crestere:

  • Hormoni sexuali (androgeni si estrogeni).
  • Peptide hormonale precum ghrelina si hormonul care elibereaza hormon de crestere.
  • L-DOPA, precursorul neurotransmitatorului dopamina.
  • Acid nicotinic (vitamina B3).
  • Agonisti ai receptorilor nicotinici.
  • Inhibitori somatostatinici.
  • Postul negru.
  • Somn adanc
  • Exercitii fizice intense (un exemplu ar fi aceste circuite).

Inhibitori ai hormonului de crestere:

Androgeni

Sunteti familiari cu termenul de steroizi anabolici si androgeni (doar sunteti pe steroizi.ro). Aceasta formulare iti spune ca androgenii sunt hormoni anabolici care influenteaza dezvoltarea si mentinerea organelor reproducatoare masculine si caracteristicile sexuale secundare.

Exista cativa androgeni produsi de glandele suprarenale, dar noi ne vom concentra asupra testosteronului, care este produs de testicule la barbati si de ovare la femei. Testosteronul este principalul hormon masculin si cel mai puternic steroid anabolic produs de catre corp.

Se stie sigur ca testosteronul are un rol crucial in dezvoltarea tesutului muscular scheletic. Testosteronul duce la cresterea masei musculare slabe, fortei musculare si sintezei proteinelor. De aceea a aparut folosirea steroizilor anabolici si androgeni in sport, aceste efecte putand fi obtinute si prin administrarea de testosteron sintetic. 

Si testosteronul, la fel ca hormonul de crestere, isi exercita o parte din trasaturile anabolice prin descresterea oxidarii aminoacizilor (in special leucina) si cresterea absortiei lor in muschi.

Mai mult, se pare ca exista o sinergie intre testosteron si hormonul de crestere, cei doi hormoni sporindusi reciproc efectele anabolice.

Si in cazul testosteronului exista factori care ii sporesc productia si altii care o inhiba.

Factori cu efect pozitiv asupra testosteronului:

  • Somn suficient.
  • Reducerea stratului adipos (pana la un punct, din moment ce celulele grase cresc aromatizarea).
  • Exercitii fizice intense (in special cu greutati).
  • Suplimentarea cu acid d-aspartic.
  • Suplimentarea cu vitamina D.
  • Grasimile saturate din dieta (o dieta saraca in grasimi va reduce testosteronul)

Factori cu efect negativ asupra testosteronului:

  • Obezitate/supraponderabilitate
  • Lipsa somnului.
  • Diabet (in special de tip 2).
  • Stil de viata sedentar.
  • Diete foarte sarace in grasimi.
  • Exercitii fizice aerobe/cardiovasculare extinse ca durata de timp.
  • Alcool.
  • Xenobiotice.

Hormoni estrogeni

Estrogenii sunt hormonii sexuali feminini, responsabili de cresterea si maturarea organelor sexuale feminine, dar sunt prezenti si la barbati, in concentratii mai mici. Exista trei principali estrogeni: estradiol, estron si estriol. Estradiolul este de 10 ori mai puternic decat estronul si de 80 de ori mai puternic decat estriolul, in privinta efectelor estrogenice.

La femei, majoritatea estrogenului este produs in ovare ca urmare a aromatizarii androstenedionului, iar la barbati este produs in cantitati mici in testicule si in cantitati mai mari prin aromatizarea testosteronului in celulele grase (de aceea cei care folosesc steroizi care se aromatizeaza si au nivele mai mari de grasime au un risc mai mare de efecte secundare estrogenice).

Estrogenul are atat proprietati anabolice cat si catabolice, majoritatea avand loc prin medierea altor hormoni din corp.

Estrogenul creste nivelele de hormon de crestere si IGF-1. Mai mult promoveaza retentia de apa, ceea ce duce la volumizarea celulei musculare si implicit la anabolism.

Dar cand in corp se gaseste prea mult estrogen poate fi catabolic prin blocarea receptorilor androgeni si reducerea productiei de hormon gonadotropin in hipotalamus, ceea ce pana la urma duce la o reducere a testosteronului in corp.

Ca la orice, trebuie sa exista echilibru in privinta estrogenului din corp. Ca barbat trebuie sa ai grija, estrogenul exogen (adus in corp din exterior) reduce producerea de testosteron. Si in era noastra exista multe chimicale care ajung in corp si imita actiunea estrogenului. 

Cateva reguli de nutrieie pentru a echilibra balanta de estrogen:

  • Urmeaza o dieta echilibrata plina de fructe si legume, alaturi de fibre alimentare.
  • Limiteaza aportul de soia si fitoestrogeni din plante.
  • Limiteaza aportul de alcool, acesta impiedicand metabolizarea estrogenului in ficat.
  • Fa exercitii fizice in mod regulat.
  • Nu te ingrasa prea tare.
  • Mananca multe legume din familia cruciferelor, precum varza si broccoli, acestea avand proprietati anti-estrogene.

Hormoni tiroidieni

Hormonii tiroidieni sunt un regulator al ratei metabolice si afecteaza aproape orice celula din corp. Galnda tiroida produce tiroxina (T4) si triiodotironina (T3), T4 fiind prohormonul pentru T3. T3 este mult mai puternic decat T4, acesta fiind considerat "adevaratul" hormon tiroidian (marea parte de T3 din circulatie vine din deiodarea T4). 

Hormonii tiroidieni cresc metabolismul intregului corp, dar cu accent pe catabolism, creand un mediu foarte catabolic in corp. Acest mediu duce la arderea de grasimi dar si de masa musculara, fara discriminare. Asadar, daca vrei masa musculara, nu vrei sa manipulezi hormonii tiroidieni, ci sa ii lasi sa actioneze in mod natural, cu valori normale. Cand vrei sa slabesti, poti creste usor hormonii tiroidieni, avand grija sa nu exagerezi pentru ca asta poate duce la pierderea de masa musculara.

Hormonii de stres

Hormonii de stres se refera la glucocorticoizi (in special cortizol), glucagon si catecolamine (mai ales epinefrina si adrenalina). Si asta pentru ca secretia acestor hormoni este stimulata de stres (stresul nu este mereu un lucru rau).

Glucocorticoizii sunt hormoni steroizi produsi de suprarenale, si au rol de a regla metabolismul, devzoltarea organismului, functiile imunitare si cognitia/starea de alerta. Principalul glucocorticoid la oameni este cortizolul. Cortizolul este un hormon fundamental, necesar vietii, dar ca orcie alt hormon, prea mult sau prea putin poate da corpul peste cap.

Cortizolul este de cele mai multe ori implicat in descompunerea muschilor, fiind mai ales catabolic. In perioade de foamete, cortizolul mentine concentratii normale de glucoza in sange prin gluconeogeneza. Asta inseamna sacrificarea proteinelor pentru a utiliza aminoacizii lor in procesul de gluconeogeneza (crearea de glucoza). 

Glucagonul este un hormon peptidic produs de pancreas care are o actiune inversa insulinei (de exemplu stimuleaza eliberarea de glucoza din ficat cand glicemia scade prea mult). Similar cu cortizolul, glucagonul influenteaza gluconeogeneza si glicogenoliza (transformarea glicogenului in glucoza).

Ultimii hormoni ai acestei triade sunt epinefrina si adrenalina (hormonii numiti si "fugi sau lupta"). Sunt produsi in sistemul nervos central si glandele suprarenale si au actiune in toate tesuturile din corp, prin legarea de receptori andrenergici. Ca si cortizolul si glucagonul, epinefrina stimuleaza glicogenoliza in ficat si muschi.

Sinteza proteinelor in muschi scade dramatic cand sunt prezenti hormoni de stres. Daca expunerea la acesti hormoni este cronica, sinteza proteinelor inceteaza si apare atrofierea musculara.

De notat si ca epinefrina si cortizolul inhiba secretia de insulina. Unele cercetari sustin ideea opririi productiei de IGF-1 cauzata de cortizol, lucru contraproductiv cand vrei masa musculara.

Varfurile de hormoni de stres in unele momente, precum dupa antrenament, sunt benefice pentru dezvoltarea musculara si arderea grasimilor. Problemele apar cand exista un exces constant al acestor hormoni. Daca nu esti stresat excesiv, suferi de anxietate, nu te odihnesti suficient sau ai alte boli care ridica nivelele acestor hormoni, nu ar trebui sa iti faci griji.

Concluzii

Acest ghid este plin de jargon stiintific, dar sper ca ofera o mai buna intelegere a reactiilor anabolice si catabolice din corp. Este un subiect complex, si metabolismul proteinelor este un domeniu in plina expansiune. 

Cel mai important de retinut este ca procesele fiziologice nu sunt albe sau negre; nu exista un intrerupator cu oprit sau deschis. Trebuie tinut cont de circumstante si de situatia din momentul respectiv. Si nu este deloc bine sa se omita particularitatile individuale ale fiecaruia, mai ales cand se alcatuieste o dieta. 

Acest ghid serveste ca o prezentare generala a factorilor care mediaza metabolismul proteinelor,ca sa ai informatiile necesare pentru a face alegeri bune in privinta alimentelor consumate. 

Referinte

  1. Gelfand, Robert A., and Eugene J. Barrett. "Effect of physiologic hyperinsulinemia on skeletal muscle protein synthesis and breakdown in man." Journal of Clinical Investigation 80.1 (1987)
  2. Biolo, G., RY Declan Fleming, and R. R. Wolfe. "Physiologic hyperinsulinemia stimulates protein synthesis and enhances transport of selected amino acids in human skeletal muscle." Journal of Clinical investigation 95.2 (1995): 811.
  3. McNulty, Patrick H., et al. "Hyperinsulinemia inhibits myocardial protein degradation in patients with cardiovascular disease and insulin resistance." Circulation 92.8 (1995): 2151-2156.
  4. Kettelhut, Isis C., Simon S. Wing, and Alfred L. Goldberg. "Endocrine regulation of protein breakdown in skeletal muscle." Diabetes/metabolism reviews 4.8 (1988): 751-772.
  5. Sakurai, Yoichi, et al. "Stimulation of muscle protein synthesis by long-term insulin infusion in severely burned patients." Annals of surgery 222.3 (1995): 283.
  6. Koopman, R., Beelen, M., Stellingwerff, T., Pennings, B., Saris, W. H., Kies, A. K., ... & Van Loon, L. J. (2007). Coingestion of carbohydrate with protein does not further augment postexercise muscle protein synthesis. American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism, 293(3), E833-E842.
  7. Mauras, N. E. L. L. Y., and B. E. R. N. A. R. D. Beaufrere. "Recombinant human insulin-like growth factor-I enhances whole body protein anabolism and significantly diminishes the protein catabolic effects of prednisone in humans without a diabetogenic effect." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 80.3 (1995): 869-874.
  8. Fryburg, DAVID A. "Insulin-like growth factor I exerts growth hormone-and insulin-like actions on human muscle protein metabolism." American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism 30.2 (1994): E331.
  9. Debroy, Meele A., et al. "Anabolic effects of insulin-like growth factor in combination with insulin-like growth factor binding protein-3 in severely burned adults." Journal of Trauma-Injury, Infection, and Critical Care 47.5 (1999): 904.
  10. Zdanowicz, Martin M., and Saul Teichberg. "Effects of insulin-like growth factor-1/binding protein-3 complex on muscle atrophy in rats." Experimental Biology and Medicine 228.8 (2003): 891-897.
  11. Møller, Niels, and Jens Otto Lunde Jørgensen. "Effects of growth hormone on glucose, lipid, and protein metabolism in human subjects." Endocrine reviews30.2 (2009): 152-177.
  12. Mauras, Nelly, et al. "Insulin-Like Growth Factor I and Growth Hormone (GH) Treatment in GH-Deficient Humans: Differential Effects on Protein, Glucose, Lipid, and Calcium Metabolism 1." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 85.4 (2000): 1686-1694.
  13. Lieberman, STEVEN A., et al. "Anabolic effects of recombinant insulin-like growth factor-I in cachectic patients with the acquired immunodeficiency syndrome." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 78.2 (1994): 404-410.
  14. Gibney, J., et al. "The effects of 10 years of recombinant human growth hormone (GH) in adult GH-deficient patients." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 84.8 (1999): 2596-2602.
  15. Inoue, Yoshifumi, Edward M. Copeland, and Wiley W. Souba. "Growth hormone enhances amino acid uptake by the human small intestine." Annals of surgery219.6 (1994): 715.
  16. Wren AM, Small CJ, Ward HL, Murphy KG, Dakin CL, Taheri S, Kennedy AR, Roberts GH, Morgan DG, Ghatei MA, Bloom SR (November 2000). "The novel hypothalamic peptide ghrelin stimulates food intake and growth hormone secretion". Endocrinology 141 (11): 4325–8.
  17. Lin-Su K, Wajnrajch MP (December 2002). "Growth Hormone Releasing Hormone (GHRH) and the GHRH Receptor". Rev Endocr Metab Disord 3(4): 313–23.
  18. Meinhardt UJ, Ho KK (October 2006). "Modulation of growth hormone action by sex steroids". Clin. Endocrinol. (Oxf) 65 (4): 413–22.
  19. Alba-Roth J, Müller OA, Schopohl J, von Werder K (December 1988). "Arginine stimulates growth hormone secretion by suppressing endogenous somatostatin secretion". J. Clin. Endocrinol. Metab. 67 (6): 1186–9.
  20. Van Cauter E, Latta F, Nedeltcheva A, Spiegel K, Leproult R, Vandenbril C, Weiss R, Mockel J, Legros JJ, Copinschi G (June 2004). "Reciprocal interactions between the GH axis and sleep". Growth Horm. IGF Res. 14 Suppl A: S10–7.
  21. Nørrelund H (April 2005). "The metabolic role of growth hormone in humans with particular reference to fasting". Growth Horm. IGF Res. 15(2): 95–122.
  22. Quabbe HJ, Luyckx AS, L'age M, Schwarz C (August 1983). "Growth hormone, cortisol, and glucagon concentrations during plasma free fatty acid depression: different effects of nicotinic acid and an adenosine derivative (BM 11.189)". J. Clin. Endocrinol. Metab. 57 (2): 410–4.
  23. Low LC (1991). "Growth hormone-releasing hormone: clinical studies and therapeutic aspects".Neuroendocrinology. 53 Suppl 1: 37–40
  24. Guillemin R, Gerich JE (1976). "Somatostatin: physiological and clinical significance". Annu. Rev. Med. 27: 379–88.
  25. Allen DB (September 1996). "Growth suppression by glucocorticoid therapy".Endocrinol. Metab. Clin. North Am. 25(3): 699–717.
  26. Scarth JP (2006). "Modulation of the growth hormone-insulin-like growth factor (GH-IGF) axis by pharmaceutical, nutraceutical and environmental xenobiotics: an emerging role for xenobiotic-metabolizing enzymes and the transcription factors regulating their expression. A review". Xenobiotica 36(2–3): 119–218.
  27. Urban, RANDALL J., et al. "Testosterone administration to elderly men increases skeletal muscle strength and protein synthesis." American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism 32.5 (1995): E820.
  28. Brodsky, I. G., P. Balagopal, and K. Sreekumaran Nair. "Effects of testosterone replacement on muscle mass and muscle protein synthesis in hypogonadal men--a clinical research center study." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 81.10 (1996): 3469-3475.
  29. Bhasin, Shalender, et al. "Testosterone Replacement Increases Fat-Free Mass and Muscle Size in Hypogonadal Men 1." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 82.2 (1997): 407-413.
  30. Young, NICHOLAS R., et al. "Body composition and muscle strength in healthy men receiving testosterone enanthate for contraception." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 77.4 (1993): 1028-1032.
  31. Alen, M., K. Häkkinen, and P. V. Komi. "Changes in neuromuscular performance and muscle fiber characteristics of elite power athletes self-administering androgenic and anabolic steroids." Acta physiologica scandinavica 122.4 (1984): 535-544.
  32. Ferrando, Arny A., et al. "Testosterone injection stimulates net protein synthesis but not tissue amino acid transport." American Journal of Physiology-Endocrinology And Metabolism 275.5 (1998): E864-E871.
  33. Gibney, J., et al. "Testosterone enhances the effect of growth hormone (GH) to increase IGF-I but exerts an anabolic effect that is independent of GH action." (2003).
  34. Vingren, Jakob L., et al. "Testosterone physiology in resistance exercise and training." Sports medicine 40.12 (2010): 1037-1053.
  35. Pilz S, Frisch S, Koertke H, Kuhn J, Dreier J, Obermayer-Pietsch B, Wehr E, Zittermann A (March 2011). "Effect of vitamin D supplementation on testosterone levels in men".Horm. Metab. Res. 43 (3): 223–5
  36. Jiang, Ming, et al. "A research on the relationship between ejaculation and serum testosterone level in men." Journal of Zhejiang University SCIENCE A4.2 (2003): 236-240.
  37. Hulmi JJ, Ahtiainen JP, Selänne H, Volek JS, Häkkinen K, Kovanen V, Mero AA (May 2008). "Androgen receptors and testosterone in men—effects of protein ingestion, resistance exercise and fiber type".J. Steroid Biochem. Mol. Biol. 110(1–2): 130–7.
  38. ZUMOFF, BARNETT, et al. "Plasma free and non-sex-hormone-binding-globulin bound testosterone are decreased in obese men in proportion to their degree of obesity." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 71.4 (1990): 929-931.
  39. Andersen, Monica L., et al. "The association of testosterone, sleep, and sexual function in men and women." Brain research 1416 (2011): 80-104.
  40. D'Aniello, Autimo, et al. "Involvement of D-aspartic acid in the synthesis of testosterone in rat testes." Life sciences 59.2 (1996): 97-104.
  41. Heinz, Andreas, et al. "Hypothalamic-pituitary-gonadal axis, prolactin, and cortisol in alcoholics during withdrawal and after three weeks of abstinence: comparison with healthy control subjects." Psychiatry research 56.1 (1995): 81-95.
  42. Boyanov, M. A., Z. Boneva, and V. G. Christov. "Testosterone supplementation in men with type 2 diabetes, visceral obesity and partial androgen deficiency."The Aging Male 6.1 (2003): 1-7.
  43. Daly, W., et al. "Relationship between stress hormones and testosterone with prolonged endurance exercise." European journal of applied physiology 93.4 (2005): 375-380.
  44. Kahlert, Stefan, et al. "Estrogen receptor a rapidly activates the IGF-1 receptor pathway." Journal of Biological Chemistry 275.24 (2000): 18447-18453.
  45. Cook, David M., William H. Ludlam, and Marie B. Cook. "Route of Estrogen Administration Helps to Determine Growth Hormone (GH) Replacement Dose in GH-Deficient Adults 1." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism84.11 (1999): 3956-3960.
  46. Friend, KEITH E., et al. "Both oral and transdermal estrogen increase growth hormone release in postmenopausal women--a clinical research center study."The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 81.6 (1996): 2250-2256.
  47. Deslypere, Jean Paul. "Obesity and cancer." Metabolism 44 (1995): 24-27.
  48. Schiessl, H., H. M. Frost, and W. S. S. Jee. "Estrogen and bone-muscle strength and mass relationships." Bone 22.1 (1998): 1-6.
  49. Kendall, Becky, and Roger Eston. "Exercise-induced muscle damage and the potential protective role of estrogen." Sports medicine 32.2 (2002): 103-123.
  50. Herman, C., et al. "Soybean Phytoestrogen Intake and Cancer Risk12." (1995).
  51. Tsalikian E, Lim VS. L-Triiodothyronine at a slightly over physiologic dose increases leucine flux, which suggests an increase in protein degredation in normal subjects. J Lab Clin Med 114: 171–175, 1989.
  52. Tauveron I, Charrier S, Champredon C, Bonnet Y, Berry C, Bayle G, Prugnaud J, Obled C, Grizard J, Thieblot P. Response of leucine metabolism to hyperinsulinemia under amino acid replacement in experimental hyperthyroidism.Am J Physiol Endocrinol Metab 269: E499–E507, 1995
  53. McNurlan, M. A., et al. "Protein synthesis rates of skeletal muscle, lymphocytes, and albumin with stress hormone infusion in healthy man."Metabolism 45.11 (1996): 1388-1394.
  54. Gore, Dennis C., et al. "Acute response of human muscle protein to catabolic hormones." Annals of surgery 218.5 (1993): 679.
  55. Rooyackers, Olav E., and K. Sreekumaran Nair. "Hormonal regulation of human muscle protein metabolism." Annual review of nutrition 17.1 (1997): 457-485.
  56. Paddon-Jones, Douglas, et al. "Atrophy and impaired muscle protein synthesis during prolonged inactivity and stress." The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism 91.12 (2006): 4836-4841.
  57. MCCARTHY, THOMAS L., MICHAEL CENTRELLA, and ERNESTO CANALIS. "Cortisol Inhibits the Synthesis of Insulin-Like Growth Factor-I in Skeletal Cells*." Endocrinology 126.3 (1990): 1569-1575.

Articole din aceiasi categorie

ce face corpul cu nutrientii pe care ii mananci Cum sunt folositi nutrientii de catre corp In acet articol se explica cum sunt asimilati, stocati si oxidati principalii nutrienti din alimente. Este foarte important sa intelegem cum corpul se foloseste de diversii nutrienti pe care ii primeste, pentru a stii cum sa ne alcatuit dieta pentru cresteri musculare maxime, fara adaos de grasime. 14 Feb, 2016
manancamult ca sa iti creasca muschii Nu te mai juca! Mananca sa cresti Esti la inceput de drum si vrei sa pui cati mai multi muschi pe tine, fara grasime? Atunci trebuie sa iei in serios dieta si sa te gandesti putin la ce sa mananci! 07 May, 2017
Invata cum se ciclizeaza corect carbohidratii pentru a avea muschi cat mai mari fara grasime Biblia ciclizarii carbohidratilor Aici gasesti tot ce trebuie sa stii despre tehnica ciclizarii carbohidratilor, si beneficiile pe care le aduce in privinta construirii de masa musculara. 14 Feb, 2016
mananca ca sa te recuperezi dupa sport Top 10 alimente pentru accelerarea recuperarii dupa antrenamente Majoritatea cand aude de alimente care te ajuta la recuperare dupa efort se gandeste la pudre proteice, creatina si alte suplimente. Desi acestea pot fi grozave nu inlocuiesc hrana adevarata, care ar trebui sa fie principala sursa de nutrienti. 29 Oct, 2017
Toto ce trebuie sa stii despre alimentatie si sport Bazele nutritiei explicate simplu Este greu sa stii ce trebuie sa mananci in functie de nevoile tale cand la o simpla cautare pe google gasesti o multime de informatii contradictorii. In acest articol este un rezumat simplu al nutritiei sportive, asa cum o vad multi din antrenorii si experitii de top din domeniu. 25 Sep, 2016
iti place sa bei cateva beri dupa ce emrgi la sala de forta? Mai gandeste-te inainte sa mai faci asta! Alcoolul si culturismul

Alcoolul este unul din cele mai raspandite si mai vechi droguri ale omenirii, are multe efecte asupra corpului uman, unele benefice , dar multe negative. Si nu mereu se impaca cu modul de viata al unui culturist.

14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.