Glucozamina

Publicat in

Glucozamina este o aminomonozaharida care se gaseste in mod natural in organism si este produsa de condrocitele din cartilagii pentru a ajuta la mentinerea si repararea articulatiilor.

Glucozamina este o aminomonozaharida care se gaseste in mod natural in organism si este produsa de condrocitele din cartilagii pentru a ajuta la mentinerea si repararea articulatiilor. Principalul rol al glucozaminei este a produce lanturi lungi numite glicozaminoglicani (GAG), necersare articulatiilor pentru a se mentine sanatoase si a se repara. GAG sunt lanturi lungi de dizaharide modificate si sunt principala componenta din proteoglicani (PG). Acestia, impreuna cu condrocitele si colagenul alcatuiesc cartilagiul. Si toti cei care practica sport, si nu numai, stiu cat de importante sunt articulatiile sanatoase.

Condrocitele folosesc glucozamina ingerata pentru a produce componente ale cartilagiului: condroitin sulfat, acid hialuronic, keratan sulfat si intr-o mai mica masura deratan sulfatul. Dupa cum vedeti condrocitele sunt cele responsabile de mentinerea, repararea si sinteza cartilagiilor. Cu cat au la indemana mai multa glucozamina, cu atat pot reduce mai mult durerile si inflamatiile articulare.

Condrocitele au doua metode prin care fac GAG. In prima metoda, o molecula de glucoza este fosforizata (i se adauga un grup fosfat) iar apoi sa trece printr-un proces numit epimerizare (in principiu schimband structura moleculei). Acest zahar modificat primeste apoi un grup amino dat de glutamina. Apoi, printr-o reactie de sinteza se formeaza glucozamina-6-fosfat din GAG. Acesta este "procesul natural". A doua metoda este cea "de suplimentare". Adica, condrocitele folsoesc glucozamina deja preparata din suplimentele ingerate.

S-a aratat ca folosirea de glucozamina prin suplimente stimuleaza productia de GAG si PG. Asta se intampla pentru ca atunci cand condrocitele au la dispozitie glucozamina produc tesut mult mai repede, pentru ca sar peste 3 etape. De asemenea, cand este folosita glucozamina suplimentara, tesutul articular fibrotic incepe sa se vindece imbunatatind absortia de glucoza si aminoacizi in articulatie.

Asta da condrocitelor materia prima (zahar si aminoacizi) pentru a crea GAG si PG. In final, lipsa glucozaminei duce si la incetarea productiei de GAG, iar asta se resimte prin articulatii tepene si eventual dureroase dupa antrenamente sau genunchi imobili dupa antrenamentele de cardio. Dupa astfel de perioade lungi, se poate ajunge la complicatii mult mai grave, cum ar fii osteoartrita.

Osteoatrita apare atunci cand cartilagiul se uzeaza si oasele se freaca unele de altele. Este foarte dureroasa si poate afecta si nervii, daca sunt prinsi intre oase. Nu este o imagine prea placuta, nu? Suplimentarea cu glucozamina este recomandata tuturor care sufera de aceasta afectiune; s-a demonstrat ca reduce durerea, creste flexibilitatea si, in ceea ce prioveste efectul antiinflamator, este comparabila cu ibuprofenul.

In ceea ce priveste suplimentarea, exista mai multe surse posibile dar doar doua sunt recomandate: hidroclorhidratul de glucozamina si glucozamina sulfat. Aceastea doua sunt identice ca efect si actiune, dar hidroclorhidratul are un raport cost/eficacitate mai bun, pentru ca ofera o doza mai mare de glucozamina. Procentul de glucozamina din aceste doua surse este de 83% in hidroclorhidrat si 65% in sulfat. Aceste diferente se datoreaza procesului de fabricatie, dar cum spuneam si inainte, dupa ce ajung in organism actioneaza identic.

Metoda cea mai eficienta de administrare a glucozaminei ar fii intravenos, dar aceasta metoda este dificila, multi ferinduse de ace. Asa ca cea mai populara forma este cea orala, chiar daca nu la fel de eficienta ca cea intravenoasa, este totusi o metoda foarte buna de administrare, o mare parte din glucozamina rezistand digestiei si putand fi folosita de catre organism.

Suplimentele cu glucozamina se fabrica din chitina, o componenta importanta a exoscheletului insectelor si crustaceelor. De obicei racii, crabii si scoicile sunt materia prima prefera de producatori. Carbonatul de calciu si proteinele sunt indepartate iar chitinei i se adauga sulf sau este hidrolizata, rezultand una din cele doua forme depsre care am discutata mai sus. De regula, producatorii folosesc metoda adaugarii de sulf, rezultand glucozamina sulfat, pentru ca este mai ieftin.

Glucozamina are si o latura negativa. S-a constatat ca, in functie de doza, poate mari rezistenta la insulina. In caz ca nu stiti ce inseamna, forteaza pancrasul sa secrete mai multa insulina pentru a curata sangele de zaharuri. Asta duce la depunerea de grasimi, ceea ce face definirea destul de dificila. De asemenea, nu este recomandata celor care sufera de diabet de tip II.

Astea fiind spuse, glucozamina nu creste rezistenta la insulina decat daca este folosita perioade mai lungi de timp. Asa ca o solutie ar fii sa o ciclizati, cate 3 saptamani da, 3 saptamani nu. In plus, studiile au aratat ca inosina (o nucleotida care se gaseste si sub forma de suplimente) contracareaza acest efect al glucozaminei. Asa ca, daca stiti cum sa o folositi nu are niciun efect nedorit.

Doza zilnica recomandata este de 1500 mg, eventual impartita in 2-3 reprize de-a lungul zilei.

Asa ca, daca tineti la incheiturile voastre, si ar fii indicat sa tineti, este bine sa luati in considerare si folosirea unui supliment cu glucozamina.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.