Extractul de cafea verde te ajuta sa slabesti

Publicat in

Cafeaua neagra poate fi utila sportivilor si persoanelor active pentru ca aduce energie si concentrare. Dar cafeaua verde are anumite proprietati unice care au transformat-o intr-un supliment de slabire foarte popular.

Cafeina a avut mult timp o reputatie proasta. Si cum cafeaua contine cafeina, mare parte din aceasta reputatie proasta s-a rasfrans si asupra ei. In ultimii ani s-a aratat ca daca se consuma cafea sau cafeina cu moderatie, aceasta este benefica sanatatii si performantelor fizice. Iar in noul val de popularizare a cafelei ca aliment sanatos si benefic aspectului fizic s-au cautat si alternative mai puternice la cafeaua clasica, neagra. Astfel s-a ajuns la cafeau verde. Aceasta, mai exact extrasul de cafea verde, a capatat in ultimii ani reputatia unui super-arzator de grasimi. Se pare ca aceste afirmatii sunt in mare parte adevarate si pe langa beneficiile asupra taliei cafeaua verde are si alte beneficii pentru sanatate.

Este cafeaua neagra sanatoasa?

Depinde de cata bei. Consumata cu moderatie este sanatoasa si te poate ajuta sa ai o mai buna rezistenta la exercitiile fizice. Dar in cantitati prea mari impiedica absortia anumitor minerale (fosfor, magneziu, mangan, crom) dar si a niacinei si a unor antixoidanti. Iar procesul de prajire al cafelei ii scade din continutul propriu de antioxidanti. 

Daca bei 1-2 cesti de cafea tare pe zi esti in regula. Dar multi au ajuns sa isi numere cafeau bauta zilnic in cani, ceea ce creeaza aciditate in corp si iti suprasolicita glandele suprarenale.

Diferentele dintre cafeaua verde si cea neagra

Cafeaua neagra este prajita la 250 de grade Celsius, ceea ce ii schimba culoarea, aroma, gustul si multe alte proprietati ale boabei de cafea. Cafeaua verde este cafea care nu a fost prajita. De regula se consuma ca si extract, nu ca atare. 

Dar dincolo de gust, aroma si diferite proprietati, diferenta esentiala este ca prajirea distruge acidul clorogenic, o substanta care ajuta la arderea grasimilor. Acest acid se gaseste in cafeaua verde, aceasta nefiind prajita, si implicit si in extractul de cafea verde. Practic, toata valva din jurul cafelei verzi se rezuma la acidul clorogenic. 

Acidul clorogenic sustine arderea glucozei in mitocondrii si regleaza glicemia, favorizand cresterea sensibilitatii la insulina, ceea ce duce la o ardere crescuta a depozitelor de grasime. O alta proprietate importanta a acidului clorogenic este ca incetineste eliberarea zaharurilor in sange, ceea ce incetineste eliberarea de insulina si ingrasarea. 

4 avataje ale extractului de cafea verde

  • Slabire. Mai multe studii au aratat ca extractul de cafea verde are capacitatea de a arde surplusul de grasimi din corp. Un studiu facut pe 16 tineri supraponderali care s-au suplimentat cu cafea verde a aratat ca acestia au pierdut in greutate in medie 8 kg din greutatea corporala si 16% din grasimea corporala, in 22 de saptamani.
  • Ajuta la scaderea glicemiei. Cafeaua verde poate scadea glicemia, ceea ce previne diabetul de tip Ii si ingrasarea. Un studiu facut la Universitatea din Illinois a aratat ca cei care erau pre-diabetici si au folosit extract de cafea verde nu au dezvoltat si diabet. Acest efect se datoreaza capacitatii cafelei verzi de a controla sensibilitatea la insulina.
  • Ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Multe studii au aratat ca extractul de cafea verde poate scadea tensiunea arteriala. Un studiu pe 17 persoane hipoglicemice a aratat ca 13 din ele au avut o tensiune arteriala mai buna dupa ce s-au suplimentat cu extract de cafea verde. Doza zilnica utilizata a fost de 800 mg/zi.
  • Antioxidanti puternici. La fel ca si cafeaua neagra, cafeaua verde este plina de antioxidanti. De fapt, aceasta contine mai multi pentru ca nu trece prin procesul de prajire. Acidul clorogenic este un antixodant puternic si doar 400 mg/zi de extract de cafea verde asigura 50% din cantitatea zilnica de antioxidanti recomandata. 

Dozele recomandate de extract de cafea verde sunt de 800 mg, de doua ori pe zi, cu 30 de minute inainte de a manca. Nu trebuie uitat ca este vorba de un supliment nutritiv, care nu poate inlocui o dieta buna si un program de exercitii fizice.

Referinte

  1. Melissa Healy. Green coffee beans show potential for losing weight. Los Angeles Times, March 27, 2012.
  2. Zhang Y, Lee ET, Cowan LD, Fabsitz RR, Howard BV. Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance: the Strong Heart Study. Nutr Metab Cardiovasc Dis. 2011 Jun;21(6):418-23. doi: 10.1016/j.numecd.2009.10.020. Epub 2010 Feb 18.
  3. Farah A, Monteiro M, Donangelo CM, Lafay S. Chlorogenic acids from green coffee extract are highly bioavailable in humans. Journal of Nutrition. 2008;138(12):2309–2315.
  4. Clifford MN. Chlorogenic acids and other cinnamates: nature, occurrence, dietary burden, absorption and metabolism. Journal of the Science of Food and Agriculture. 2000;80(7):1033–1043.
  5. Thom E. The effect of chlorogenic acid enriched coffee on glucose absorption in healthy volunteers and its effect on body mass when used long-term in overweight and obese people. Journal of International Medical Research. 2007;35(6):900–908. 
  6. Cho A-S, Jeon S-M, Kim M-J, et al. Chlorogenic acid exhibits anti-obesity property and improves lipid metabolism in high-fat diet-induced-obese mice. Food and Chemical Toxicology. 2010;48(3):937–943.
  7. Watanabe T, Arai Y, Mitsui Y, et al. The blood pressure-lowering effect and safety of chlorogenic acid from green coffee bean extract in essential hypertension. Clinical and Experimental Hypertension. 2006;28(5):439–449
  8.  Blum J, Lemaire B, Lafay S, et al. Effect of a green decaffeinated coffee extract on glycemia: a pilot prospective clinical study. Nutrafoods. 2007;6(3):13–17.
  9.  Ayton Global Research. Independent market study on the effect of coffee shape on weight loss—the effect of chlorogenic acid enriched coffee (coffee chape) on weight when used in overweight people. June 2009.
  10. Dellalibera O, Lemaire B, Lafay S. Svetol®, green coffee extract, induces weight loss and increases the lean to fat mass ratio in volunteers with overweight problem. Phytotherapie. 2006;4(4):194–197.
  11. Hemmerle H, Burger H-J, Below P, et al. Chlorogenic acid and synthetic chlorogenic acid derivatives: novel inhibitors of hepatic glucose-6-phosphate translocase. Journal of Medicinal Chemistry. 1997;40(2):137–145.
  12. Monteiro M, Farah A, Perrone D, Trugo LC, Donangelo C. Chlorogenic acid compounds from coffee are differentially absorbed and metabolized in humans. Journal of Nutrition. 2007;137(10):2196–2201.

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.