Cuprul, element cheie in arderea grasimilor

Publicat in

Un nou studiu sugereaza ca un nou element, cuprul, joaca un rol vital in diminuarea rezervelor de grasime ale corpului si poate deveni o componenta importanta a reducerii obezitatii.

Un studiu nou confirma importanta cuprului in fiziologia umana. O echipa de cercetatori de la Universitatea din California a descoperit cum cuprul joaca un rol cheie in arderea grasimilor. 

Fiind pretuit de mult ca un metal maleabil folosit in aparate electronice, bijuterii si tevaraie, cuprul a capatat din ce in ce mai multa atentie in ultima decada datorita rolului sau in anumite functii biologice. Se stie ca este nevoie de cupru pentru a forma celule rosii, pentru absortia fierului, dezvoltarea tesuturilor conjunctive si sustinerea functiilor imunitare.

Noile descoperiri, publicate in iulie anul acesta in revista "Nature Chemical Biology", stabileste pentru prima data rolul cuprului in metabolizarea grasimii.

Cercetatorii au fost condusi de Chris Chang, un profesor de chimie la Universitatea California. Iata ce are de spus asupra subiectului "Am descoperit ca, cuprul este esential pentru descompunerea celulelor grase ca sa poata fi folosite pentru producerea de energie in corp. Actioneaza precum un declansator. Cu cat exista mai mult cupru in corp cu atat sunt arse mai multe grasimi. Merita investigat si daca o deficienta a acestui mineral este legata de obezitate si boli inrudite cu obezitatea".

Cuprul in dieta

Cuprul poate ajuta la restabilirea unui mod natural de ardere a grasimilor din corp. Cuprul se gaseste in alimente precum stridii si alte fructe de mare, legume cu frunze verzi, ciuperci, seminte, oleaginoase si fasole.

Nevoia zilnica de cupru a unui adult este de 700 micrograme. Cuprul nu poate fi sintetizat de corp, asa ca trebuie adus prin dieta. Dar dieta moderna nu include multe legume verzi. Dietele asiatice, de exemplu, contin mult mai mult cupru, de aceea si nivelele mai mici de grasime ale acestor populatii.

Nu se recomanda folosirea de suplimente nutritive cu cupru pentru a slabi. Prea mult cupru poate crea dezechilibre ale celorlalte metale esentiale, printre care si zinc. Cel mai indicat este sa ai un aport mare de cupru prin dieta.

Cuprul este o "frana a franei"

Cercetatorii au facut legatura dintre cupru si arderea grasimilor printr-un experiment cu soareci de laborator care aveau o mutatie genetica care ii predispunea la acumularea cuprului in ficat. Acesti soareci au depozite de grasime mult mai mari, comparativ cu soarecii sanatosi, care depoziteaza cuprul in tot corpul.

Acesta afectiune, numita sindrom Wilson, apare si la oameni, si daca nu este tratata poate fi fatala.

Analiza soarecilor a aratat ca nivelele anormal de ridicate de cupru in ficat erau corelate cu nivele neobisnuit de mici de grasime in ficat. S-a descoperit si ca depozitele de grasime, grasimea alba, a soarecilor cu sindrom Wilson contineau cantitati mai mici de cupru fata de cea a soarecilor normali.

Au tratat soarecii bolnavi de sindrom Wilson cu izoproterenol, un beta agonist despre care se stie ca induce lipoliza, adica descompunerea depozitelor de grasime in acizi grasi, prin intermediul caii metabolice cAMP. S-a observat ca soarecii cu sindrom Wilson au avut o activitate mai redusa de descompunere a grasimilor fata de soarecii sanatosi.

Dupa mai multe investigatii cercetatorii au descoperit ca, cuprul se leaga de PDE3 (fosfodiesteraza 3), o enzima care inhiba cAMP, si astfel opreste descompunerea grasimii. Cuprul inhiba aceasta enzima si astfel cAMP isi poate face treaba.

Cand cuprul se leaga de PDE3 este precum o frana a franei. De aceea cuprul are o corelatie pozitiva cu lipoliza.

Indicii de la vaci

Legatura dintre cupru si arderile grasimilor nu este tocmai o surpriza. Cercetatorii au gasit astfel de indicii si in domeniul cresterii animalelor.

Se stia ca vitele care mancau hrana prea bogata in cupru aveau nivele mai mici de grasime. Acest fenomen exista in literatura zootehnica dar nu se facuse legatura dintre cupru si metabolismul grasimilor. 

In corpul uman cele mai amri concentratii de cupru se gasesc in creier. Cercetarile recente au descoperit ca acesta ajuta celulele creierului sa comunice unele cu altele.
De fapt, scopul initial al studierii cuprului era in domeniul neurostiintei, dar s-a observat si legatura cu metabolismul grasimilor.

Referinte

  • Lakshmi Krishnamoorthy,    Joseph A Cotruvo Jr,    Jefferson Chan,    Harini Kaluarachchi, Abigael Muchenditsi,    Venkata S Pendyala, Shang Jia, Allegra T Aron,    Cheri M Ackerman, Mark N Vander Wal,    Timothy Guan,    Lukas P Smaga,    Samouil L Farhi, Elizabeth J New, Svetlana Lutsenko & Christopher J Chang. Copper regulates cyclic-AMP-dependent lipolysis. Nature Chemical Biology 12, 586–592 (2016) doi:10.1038/nchembio.2098. 06 June 2016.

 

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.