Colostru bovin

Publicat in

Te face mai mare, mai puternic, mai rapid, pentru mai mult timp. Colostrul pare sa ofere totul, dar este oare atat de eficient?

Periodic, in lumea culturismului si fitness-ului apare un elixir care prtinde ca te poate face mai mare, iti poate da mai multa energie si anduranta, mai multa viteza, mai multa forta, concomitent cu ridicarea ratei metabolice si inlaturarea poftelor culinare.

Noul trend in ceea ce priveste toate cele enumerate mai sus, se pare ca este colostrul bovin. Colostrul este produs de mamiferele femele, tarziu in perioada de gestatie si in primele zile de dupa nastere. La vite, colostrul bovin este produs in primele patru zile dupa ce se naste un vitel, si scopul sau este de a asigura dezvoltarea deplina a intensitenlor animalului.
Mai mult, colostrul intareste sistemul imunitar al noului nascut, prin furnizarea de anticorpi, antimicrobieni, imunoregulatori si antioxidanti.

Inainte de inventarea antibioticelor, colostrul de la vaci era principala sursa de anticorpi pentru a lupta cu infectiile. Motivul? Anticorpii din colostru pot fii de 100 de ori mai multi decat in laptele obisnuit.

Recent au fost dezvoltate variante de colostru bovin hiper-imun, un colostru special care contine anticorpi specifici pentru a combate anumite boli. Dar s-a dovedit a fii ineficient, si se pare ca varianta de colostru natural, are mult mai multi anticorpi decat varianta dezvoltata artificial.

Unii sportivi folosesc colostru pentru a isi imbunatati performantele sportive cand vine vorba de efort de mare intensitate, si desigur si pentru proprietatile sale benefice asupra sanatatii.

Ce spune stiinta despre colostru

O componenta cheie a colostrului, in ceea ce priveste ajutorul dat sportivilor, este IGF-1 (factorul de crestere asemanator insulinei), care este prezent din abundeta. IGF-1 este foarte important pentru dezvoltarea musculara, fiind capabil sa activeze cresterea celulelor musculare. 

Dar cercetarile asupra subiectului sunt scindate in doua, in ceea ce priveste capacitatea colostrului de a creste nivelele de IGF-1. Un studiu finlandez din 2002 a confirmat ca suplimentarea cu colostru duce la cresterea IGF-1. Dar, un alt studiu mai recent a infirmat studiul precedent, si a concluzionat ca suplimentarea cu colostru creste puterea anaerobica.

Descoperirile din ultimul studiu par a fii sustinute si de o alta cercetare, care a presupus ca hocheisti de elita sa se suplimenteze cu colostru, ceea ce a dus la imbunatatirea unor markeri la testele de viteza.

Alt studiu a comparat performantele unor ciclisti profesionisti care au primit 10 grame de proteina din zer pe zi, cu un alt grup de ciclisti care a primit aceeasi cantitate de colostru, pe o perioada de opt saptamani. Ciclistii care au folosit colostru au inregistrat o performanta mai buna pe un tarseu de 40 de km, contratimp. Au prezentat si nivele de energie mai mari si o mai buna recuperare.

Acum se ridica intrebarea daca colostrul aduce mai multe beneficii sportivilor axati pe efort anaerob (precum culturistii) sau celor axati pe exercitii aerobe!

Un alt studiu efectuate pe canotoare nu a inregistrat nicio crestere a performantelor sportive, dar a sesizat o crestere a capacitatii de a face mai bine fata acidului lactic care se acumuleaza in muschi. Autorii studiului cred ca asta se datoreaza cresterii numarului de fibre musculare cu raspuns rapid care sunt corelate in special cu efortul anaerob.

Marea parte a dovezilor par sa indice ca folosirea de colostru aduce beneficii celor care au activitati care implica sistemul energetic anaerob. Plus, pare sa scurteze timpul de refacere dupa efort.

Care este doza zilnica optima de colostru?

Mai toate suplimentele cu colostru de pe piata au o doza zilinica recomandat de 3-6 grame. Dar, doza cea mai mica care a fost folosita in studii, si a functionat, a fost de 10 grame. Iar cele mai mari performante s-au inregistrat cand subiectii au consumat 20 de grame de colostru pe zi. 

De exemplu, intr-un studiu s-au folosit 10 g de colostru timp de 8 saptamani, fara a se inregistra niciun raspuns; studiul a fost reluat pe aceeasi perioada, si s-au folosit 20 de grame/zi de colostru, ceea ce a dus la imbunatatirea performantelor sportivilor.

20 de grame de colostru pe zi pot ajuta la cresterea masei musculare fara grasime, si pot ajuta si la schimbarea in bine a compozitiei corpului (raportul dintre masa musculara si grasime), pe langa proprietatile imunostimulatoare.

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.