Cum sa fii un sportiv dur si dupa 40 de ani

Publicat in

Ai schimbat prefixul la 4? Ai facut toata viata sport, profesionist sau amator si vrei sa continui cu acest stil de viata pana la 100 de ani? Perfect! Aici gasesti 40 de sfaturi prin care orice sportiv poate ramane in forma pana la adanci batraneti.

40 de ani. Varsta la care societatea pune limita pentru inceperea batranetii. Este un prag arbitrar, dar este adevarat ca dupa aceasta varsta abilitatile sportive incep sa scada. Lucrurile in general nu mai functioneaza la fel de bine ca inainte. De aceea majoritatea sportivilor de performanta din orice disciplina sportiva se retrag cu mult inainte de aceasta varsta.

Majoritatea oamenilor se multumesc cu a isi aminti de perioada de glorie sperand ca declinul sa vina cat mai lent. Dar daca toata viata ai fost un sportiv serios, indiferent ca profesionist sau amator, exista metode de a iti pastra conditia fizica si sanatatea pana faci 80 de ani sau mai mult! Poti face 40 de lucruri care sa te mentina barbatul functional si puternic care ai fost intotdeauna.

Antrenamente

1 - Nu schimba nimic dupa ce treci de 40 de ani

Dupa 40 de ani nu trebiue neaparat sa incepi sa te antrenezi diferit, indiferent de ce sport ai facut inainte. Nu trebuie sa te antrenezi mai usor sau mai putin frecvent doar pentru ca ai facut 40 de ani! Implementeaza in antrenamente restul sfaturilor care urmeaza si nu va trebui sa schimbi nimic in felul cum te antrenezi, poate doar acordarea unei atentii mai mari recuperarii. 

2 - Fii atent la fluiditatea miscarilor

Abilitatea sau inabilitatea de a te misca in voie si fara dureri nu este doar o grija a celor cu varste inaintate. Lipsa mobilitatii incepe deseori inca de la 30 de ani dar putini isi bat capul cu ea pana ce devin rigizi ca un bat! 

Oricat de oribil suna pentru multi, ia in considerare un curs de yoga. Sau, daca barbatia ta tocmai a vomitat la acest gand, ia in calcul Tai Chi, Jiu Jitsu sau vechiul stretching si rulari pe spuma. Orice preferi alege o varianta si incepi sa o faci cu regularitate. Adevarata masuratoare a tineretii unui fost sportiv este felul in care se misca! De fapt, este valabil pentru oricine!

Hormoni

3 - Trebuie sa iti mentii normale spre mari nivelele de testosteron

Alaturi de antrenamente si dieta, nivelele ridicate de testosteron aduc cele mai multe beneficii. 

Pe masura ce inaintezi in varsta, nivelele hormonilor benefici incep sa scada si cele ale hormonilor indezirabili incep sa creasca. Este felul in care natura isi arata degetul mijlociu! Printre principalii hormoni care incep sa scada este si testosteronul. 

Nivelele scazute de testosteron sunt legate de boli cardiovasculare iar nivelele optime spre mari te fac sa te simti mai tanar dar si sa arati mai tanar. O meta-analiza din "Journal of the American Heart Association" a analizat peste 100 de studii legate de testosteron si a raportat ca nivelele scazute de testosteron sunt asociate cu:

  • Risc crescut de boli cardiovasculare;
  • Ingustarea arterelor carotide.
  • EKG anormal.
  • Frecventa mai ridicata a insuficientei cardiace congestive.
  • Incidenta mai mare a aginei pectorale. 
  • Indice de masa corproala mai mare.
  • Diabet de tip II.
  • Sindrom metabolic.
  • Rezistenta la insulina.
  • Mai multa grasime abdominala.
  • Rata de deces mai mare din orice cauza, inclusiv mortalitate cardiaca.

4 - Masoara-ti nivelele de testosteron

Fa-ti analize de sange si masoara atat testosteronul total cat si pe cel liber. Poate ca valorile date de laborator o sa fie normale, dar le poti ignora si sa folosesti datele ca referinta viitoare. Mult mai importante sunt simptomele nivelelor mici de testosteron.

Semnalele de alarma ca rezervorul de testosteron e pe terminate sunt: crestere inexplicabila a grasimii corporale, pierderea tonusului muscular, inabilitatea de a progresa la antrenamente, erectii precare sau inexistente, dificultati in a te concentra sau a tine minte unele lucruri,d epresie, lipsa unei "agresivitati adecvate" (sa fii impunator sau ferm cand situatia o cere) si orice semn de imbatranire prematura.

5 - Ia in considerare terapia de inlocuire a testosteronului

Daca ai aceste simptome si analizele de sange arata scaderi usoare (chiar daca valorile se afla in normal) a nivelelor de testosteron total si/sau liber, ar trebui sa iei in considerare terapia de incluire a testosteronului.

100 mg/saptamana de testosteron este suficient pentru majoritatea barbatilor. 

6 - Injecteaza-ti testosteronul subcutanat

Injectiile subcutanate s-au dovedit recent a fi mai eficiente decat injectiile intramusculare in sensul ca se produce o aromatizare mai mica (mai putin testosteron transformat in estrogen) si mai putine cicatrizari musculare.

7 - Monitorizeaza si nivelele de estrogen

Pe masura ce inaintezi in varsta din ce in ce mai mult testosteron este transformat in estrogen. Daca nivelele de estrogen cresc prea mult riscul de boli degenerative explodeaza. Riscul de arteroscleroza creste. Riscul de a suferi un atac cerebral creste. Riscul de diabet de tip II creste. Dezechilibrele emotionale devin mai frecvente. Creste si riscul de cancer de prostata.

Lucrurile nu se opresc aici. Functiile erectile au de suferit. Talia se mareste. Acumularea de masa musculara devine foarte dificila si nivelele mari de estrogen cresc semnificativ riscul de deces. 

Cand cercetatorii au monitorizat nivelele de estrogen de la 501 barbati care sufereau de boli de inima, cei cu nivelele de estradiol (cea mai puternica forma de estrogen) normale au sferit cele mai putine decese intr-o perioada de 3 ani. Cei cu nivelele cele mai mari au avut o rata de deces de 133% mai mare in aceeasi perioada de timp.

Dar, barbati cu nivelele cele mai mici de estrogen (sub valorile normale) au dus-o cel mai rau, avand o rata de deces cu 317% mai mare. Evident ca estrogenul joaca un rol foarte important in sanatatea inimii, pe langa sanatatea intregului corp. Si nu exista varianta de mijloc: singura optiune sanatoasa este de a avea nivele optime de estrogen.

8 - Urmareste simptomele evidente de estrogen ridicat

Acestea includ:

  • Grasime abdominala mare.
  • Pierderea masei musculare.
  • Libidou scazut, disfunctii erectile.
  • Oboseala.
  • Tesut gras in jurul sfarcurilor.
  • Depresie, dezechilibre emotionale.
  • Simptome ale tractului urinar asociate cu hipertrofia prostatei.

9 - Masoara-ti nivelele de estrogen

Vorbeste cu un medic endocrinolog sa iti prescrie un set de analize pentru estrogen cu sensibilitate ridicata. 

10 - Asigura-te ca nivelelde estrogen sunt exact cat trebuie

Valorile normale ale estrogenului la barbati sunt urmatoarele, dar daca te incadrezi intre 80.762 pmol/L si 102.788 pmol/L esti bine.

  • Intre 40 si 49 de ani: 90,6737 pmol/L
  • Intre 50 si 59 de ani: 81.1291 pmol/L
  • Intre 60 si 69 de ani: 78.9264 pmol/L
  • Intre 70 si 80 de ani: 80.3948 pmol/L

11 - Evita pe cat posibil xenoestrogenii

Acestia sunt substante chimice din mediul inconjurator care imita estrogenul. Aceste chimicale, in mare parte metale grele, substante sintetice precum DTT si substante chimice industriale precum ftalatii, se acumuleaza in corp an de an. 

Xenoestrogenii se gasesc in mancare, adezivi, materiale ignifuge, detergenti, apa imbuteliata, parfurmuri, produse casnice de curatare, lubrifianti, cosmetice...sunt peste tot. 

Nu stim cu exactitate daunele pe care aceste chimicale le fac in corp. Dar de-a lungul timpului s-au observat anomalii biologice atat la animale cat si la oameni (mutatii, organe sexuale nedeterminate, fertilitate redusa, manelisti, etc.).

In 1992 o echipa de speciliaisti in reproducere din Copenhaga au anuntat ca numarul spermatozoizilor la barbatii care traiesc in lumea industrializata a scazut cu 50% fata de 1938. Asta inseamna ca suntem jumatate din barbatii care erau bunicii nostrii. 

Si exista multe indicii ca xenoestrogenii fac deja parte din corpul nostru. 75% din mostrele preluate de la 400 de barbati adulti au continut cantitati insemnate de xenoestrogeni industriali, iar 98,3% au continut urme de DHT si derivati.

Mai rau, anumiti xenoestrogeni actioneaza sinergetic, efectele lor fiind amplificate reciproc. Pentru a evita xenoestrogenii fa urmatoarele:

  • Cumpara alimente si cosmetice organice.
  • Tine mancarea in recipiente de sticla, nu plastic.
  • Nu atinge alimentele cu folia alimentara din plastic.
  • Foloseste detergenti organici.
  • Evita majoritatea plasticelor pe cat posibil si nu bea din sticle de plastic care au fost expuse la soare, indiferent cat de putin.

12 - Evita fitoestrogenii

Xenoestrogenii sunt monstruozitati facute de mana omului. Fitoestrogenii sunt substante naturale din plante. Xenoestrogenii se acumuleaza in tesuturile grase pe cand fitoestrogenii sunt metabolizati si eliminati din corp relativ repede. Asa ca nu sunt atat de rai peecum xenoestrogenii.

Dar totusi nu vrei sa ai in corp prea multi fitoestrogeni pentru ca se asemana cu estrogenul si actioneaza la fel. Fitoestrogenii se gasesc in mai multe alimente, dar cel mai mult in soia si proteinele din soia. Evita aceste produse. 

13 - Lupta cu estrogenul in exces prin dieta

Multe legume contin indol-3-carbinol, care amelioreaza efectele estrogenului. Se gaseste in cantitati mari in broccoli, conopida, varza si varza de Bruxelles. 

Calciu d-glutarat este un alt luptator impotriva estrogenului, in sensul ca il elimina din corp inainte sa fie reabsorbit. Se gaseste in cantitati mari in grapefruit, mere, portocale si legumele enumerate mai sus. 

Dar aceste fructe si legume nu pot de unele singure sa regleze un mediu estrogenic dat peste cap. In cel mai bun caz pot ameliora situatia, dar nu o pot rezolva complet.

14 - Foloseste suplimentele alimentare pentru a lupta cu estrogenul

Iata cele mai puternice suplimente nutritive pentru normalizareaa estrogenului. Acestea trebuie cuplate cu o dieta bogata in fructele si legumnele mentionate la punctul anterior.

  • Bor - scade nivelele de estrogen liber.
  • Curcumina - reduce efectele enzimei de aromataza (cea care transforma testosteronul in estrogen).
  • Ulei de peste - in special DHA. Reduce numarul de receptori estrogeni.
  • Ceai verde - Poate inhiba aromataza.
  • Resveratrol - Scade activitatea enzimei de aromataza.
  • Zinc - reduce activitatea receptorilor estrogeni.

Energie celulara si sanatate celulara

15 - Ingrijeste-ti mitocondriile

Mitocondriile sunt organite celulare, un fel de organe mici din celule. Functia lor principala este de a furniza energie celulelor. O celula poate avea o mitocondrie singuratica sau zeci, sute, mii, in functie de nevoile energetice ale celulei respective. Celulele active metabolic precum cele din ficat, rinichi, creier, inima si muschi au atat de multe incat alcatuiesc 40% din celula. 

Mitocondriile controleaza si durata de viata a celulelor, proces numit apoptoza. Daca suficiente celule comit apoptoza de multe ori e ca si cum un macelar ar taia un salam felie cu felie, in cazul nostru salamul fiind rinichii, ficatul si alte organe. Asta inseamna ca aceste organe isi pierd functiile si apare imbatranirea si imbolnavirea. 

Organele care sufera cel mai mult sunt cele bogate in mitocondrii, precum muschii, creierul, ficatul si rinichii. Sanatatea mitocondriilor este foarte importanta pentru longevitate si sanatate buna.

16 - Ia suplimente care mentin sanatatea mitocondriilor

  • Coenzima Q10 - sustine functiile mitocondriale.
  • Nitrati (se gasesc in spanac si sfecla rosie) - imbunatatesc eficienta mitocondriilor.
  • Vitamina D - imbunatateste functiile oxidative ale mitocondriilor.
  • Aspirina in doze mici - actioneaza precum un decongestionant respirator usor.
  • Cetone din zmeura  - mediaza fisiunea mitocondriala.
  • PQQ - poate sustine proliferarea mitocondriilor.
  • Resveratrol - pe langa propritatile anti-estrogenice si pro-testosteron creste si marimea si densitatea mitocondriilor. 

Dieta si nutritie

17 - Mananca multe proteine, la fiecare masa

Scopul este de a manca intre 1,4 g si 2 g de proteine pe zi pentru fiecare kilogram pe care il cantaresti. Evita mesele formate numai din carbohidrati sau dintr-o combinatie de carbohidrati si grasimi. Asta inseamna sa spui la revedere painii prajite cu unt sau covrigilor cu crema de branza. Daca vrei sa mananci paine sau covrigi, mananca-le cu peste, pui, curcan sau oua.

Daca mananci o salata la pranz, pune in ea si suficient pui. La cina mananca legume stropite abundent cu ulei de masline extravirgin si carne.

De ajutor este si o pudra proteica pentru a iti completa necesarul zilnic de proteine.

18 - Mananca multe proteine inainte, in timpul si dupa antrenamente

Aminoacizii, inclusiv aminoacizii cu lanturi ramificate (BCAA) furnizeaza 15% din energia muschilor in timpul antrenamentelor, dar utilizarea BCAA poate creste de 5 ori in functie de intensitate si durata.

Daca nu furnizezi proteinele prin dieta corpul canibalizeaza muschii ca sa faca rost de ele. Poti opri canibalizarea daca consumi proteina adecvata inainte, in timpul si dupa antrenamente. Astfel iti pui muschii pe calea dezvoltarii. Bea un shake proteic inainte de antrenament, foloseste BCAA in timpul antrenamentului si daca iti permiti bea si o proteina din zer dupa antrenament.

19 - Consuma multe fibre alimentare

Incearca sa ai un aport de 20 g de fibre alimentare pe zi, minim. Sursele ideale sunt fasolea, legumele, fructele, ovazul, painea multi-cereale, etc. Daca nu poti manca destule fibre alimentare din alimente integrale ai in vedere si suplimentele cu fibre precum psyllium.

20 - Evita alimentele ambalate

Inainte de secolul 18 foarte putine persoane aveau diabet. Apoi s-a inventat roata de frezare de mare viteza. Inainte de ea faina era destul de grosiera. Painea facuta din ea arata ca si cum ar fi fost plina de aschii de lemn. Asa ca se digera greu. Dar dupa aceasta inventie faina a devenit foarte fina si painea la fel. Era usor de digerat. Asa a inceput si ascensiunea diabetului in lume. 

La fel si astazi. Orice aliment ambalat este in general unul foarte procesat si duce la obezitate  Cumpara alimente integrale si proaspete.

21 - Mananca carne de la vite crescute 100% cu iarba

De multe ori sloganul "hranite cu iarba" este o pacaleala. Toate vitele sunt initial crescute cu iarba dar spre finalul vietii sunt hranite cu cereale si concentrate. Atunci se ingrasa ceea ce le altereaza profilul nutritional al carnii. Incearca sa cauti carnuri etichetate "finisate cu iarba" sau "100% hranite cu iarba". Aceasta carne are un profil foarte sanatos de acizi grasi si nivele mari de vitamine.

22 - Nu manca nimic ce bunica ta nu ar fi recunosc ca mancare

Ideea este asta: orice este dificil de catalogat ca mancare, precum alimente la tuburi sau alte ambalaje ciudate, este si foarte sarac in nutrienti. Dar exista si alte alimente care pot parea "normale". Sa luam ca exemplu lactatele degresate. Scot grasimile, dar le inlocuiesc (pentru a pastra textura cremoasa) cu lapte pudra degresat care contine colesterol oxidat. In plus, eliminarea grasimii elimina si vitaminele solubile in grasimi. 

Painea traditionala este facuta din apa, faina , drojdie si sare. Orice chimical in plus este o aberatie alimentara si trebuie evitata. 

23 - Mananca varza murata

Mare parte din cum te simti, ce gandesti si cum functionezi se bazeaza pe intestine, sau mai exact pe bacteriile care locuiesc in ele. Asa ca trebuie sa facem ceva sa ajutam la popularea lor cu bacterii benefice. Varza murata este varza fermentata cu apa si sare cateva saptamani. 

Cantitati mici consumate zi de zi iti imbunatatesc orice aspect al sanatatii, de la functiile digestive la sanatatea inimii si pielii. Nu o gati pentru ca asta omoara bacteriile din ea. 

Si iaurtul poate hrani bacteriile benefice, dar nu la fel de eficient ca varza murata si evident nu cel indulcit. 

24 - Baga-ti picioarele in multivitamine

Suplimentele cu multivitamine, luate pentru a acoperi carentele din dieta, nu functioneaza. Deloc! Cercetarile dovedesc asta. 

In primul rand au la baza filozofia "masurii universale". Poate ca sunt bune pentru un contabil de 75 de kg, usor grasut, pe nume Ionel. Dar nu sunt la fel de bune pentru persoane mai mici sau mai mari ca el, si in niciun caz pentru un sportiv mare si transpirat. 

Exista si multiple interactiuni. Vitaminele A, D, E si K sunt solubile in grasimi asa ca se iau cel mai bine cu mancare. Fierul nu trebuie ingerat cu cafea sau ceai pentru ca taninii ii impiedica absortia. Fierul poate afecta si absortia zincului sau cuprului. Vitaminele A si E opresc absortia vitaminei K.

Si apoi exista problema fitatilor, compusi din cereale integrale, legume, oleaginoase si seminte. Acestia impiedica absortia mineralelor. 

Ideea de a ingramadi toate mineralele si vitaminele esentiale intr-o pastila s-a dovedit a fi ineficienta. Nutritia inseamna ca acesti micronutrienti trebuie ingerati alaturi de alti nutrienti si fitochimicale prezente in alimente.

25 - Mananca fructe si legume 

Mananca multe fructe si legume. Incearca sa mananci legume la fiecare masa din zi dar si fructe chiar daca in cantitati putin mai mici. Secretul este varietatea cat mai mare. 

Suplimente pentru sanatate generala si longevitate

26 - Ia anumite minerale chelate

Daca esti sportiv transpiri mult indiferent de ce sport practici. Asa ca probabil ai deficiente de zinc, care alaturi de seleniu mentine ridicate nivelele de testosteron. Daca esti din specia umana, probabil ca ai si o anumita deficienta de magneziu si magneziul are peste 300 de sarcini in corp. 

Alte minerale precum cromul si vanadiul ajuta la reglarea glicemiei si insulinei. Foloseste suplimente cu crom si vandiu dar si cu zinc si magneziu chelat, precum ZMA.

27 - Foloseste vitamina D3

Daca poti sta complet gol si fara ochelari de soare, zi de zi, cate 30 de minute in soare atunci sari peste acest supliment. Altfel, ia 1000-2000 U.I./zi.

28 - Ia coenzima Q10

CoQ10 este o pseudovitamina esentiala vietii, dar nu atat de esentiala vietii incat suplimentarea sa fie obligatorie. Totusi iti recomand sa iei 90-200mg/zi, la mese, pentru a reduce placile arteriale si a hrani mitocondriile.

29 - Da pe gat niste resveratrol

Despre acest supliment se spune ca poate prelungi viata. Nu se stie cu siguranta inca daca chiar face asta dar cert este ca imbunatateste glicemia si protejeaza inima, fiind si un antiestrogen. Ia 1800 mg/zi. 

30 - Foloseste cetone 

Aceste substante gasite in ciocolata neagra si fructe de padure precum zmeura regleaza AMPK, un chimical cu rol de intreupator in organism, care determina cat de gras esti si cat traiesti. Ia un supliment cu cetone din zmeura de foarte buna calitate

31 - Foloseste suplimente cu omega-3

Traim intr-o lume plina de omega-6, si asta ne omoara. Natura a intentionat ca noi sa avem un echilibru anume intre acizii grasi omega-6 si omega-3 (2:1 sau 3:1). Dar din cauza alimentelor procesate si de proasta calitate raportul de omega-6 la omega-3 este de 20:1. 

Asta duce la inflamatii cronice si cea mai buna modalitate de a le opri este reducerea consumului de omega-6 si cresterea consumului de omega-3. Foloseste pana la 12 g pe zi de ulei de peste de calitate. Cea mai economica si eficienta metoda este folosire a uleiului de peste ca atare, in forma lichida, nu ca pastile. Daca strambi din nas ca nu te omori dupa gust...esti barbat in toata firea! 

32 - Ia suplimente cu CLA

Acidul linoleic conjugat este un acid gras care abunda in carnurile de la vite crescute cu iarba. Cum nu mananci atat de multa astfel de carne este bine sa te suplimentezi. Este un puternic anti-cancerigen si normalizeaza tensiunea arteriala, luptand cu bolile cardiovasculare si osteoporoza. Ia cate 1000 mg/zi.

33 - Mananca ficat

Organele sunt printre cele mai dense nutritional alimente de pe planeta. Invata sa le iubesti.

34 - Condimenteaza-ti mancarea

Ierburile si condimentele nu primesc suficienta atentie nutritionala, dar sunt aproape la fel de dense in nutrienti precum organele animale. Fa-ti stocuri cat mai variate si foloseste-le cat mai mult.

35 - Bazeaza-te pe curcumina

Curcumina este un supliment care pare prea bun pentru a fi adevarat. Imbunatateste sanatatea cardiovasculara, reduce grasimea, este analgezic, omoara mai multe tipuri de celule canceroase si reduce nivelele de estrogen, printre altele. Ia 1000 mg/zi pentru sanatatea generala si mai mult pentru reducerea durerilor. Foloseste suplimente cat mai de calitate care asigura o absortie cat mai buna a curcuminei. 

36 - Foloseste suplimente formate din legume si fructe uscate

Este alternativa utila a multivitaminelor. Sunt produse din fructe si legume uscate si pulverizate. Astfel ai multivitaminele dar si restul nutrientilor din fructe si legume. 

37 - Incearca saw palmetto

Cercetarile din spatele saw palmetto ca salvator al prostatei nu sunt concludente. Nu suntem siguri ca functioneaza. Dar stim sigur ca reduce nivelele de DHT si le creste pe cele de testosteron.

De aceea merita incercat. Foloseste doar suplimente produse utilizand metoda "CO2 supercritic". Ia 160-320 mg/zi. 

38 - Consuma iod

Cei care traiesc aproape de mare sau ocean nu au deficiente de iod. Restul lumii are. Sau cel putin avea in trecut; apoi prin anii 1900 producatorii de sare au inceput sa imbogateasca sarea cu acest mineral si deficientele s-au rezolvat. 

Dar pentru ca facebook si pentru ca "stiinta de facebook" lumea a inceput sa consume saruri fara iod sau sa evite sarea complet. Si apoi sunt cei care mananca foarte des in oras la restaurante fast food unde sarea folosita la preparare nu este iodata. Asa ca deficientele de iod au revenit.

Iodul este esential pentru sanatatea umana. Daca ai pielea uscata sau/si iti este greu sa nu te ingrasi (desi mananci corect si te antrenezi) este posibil sa ai o deficienta de iod. La fel si daca esti obosit fara motiv sau suferi de boli autoimune sau depresie. Foloseste pana la 6-12 mg/zi de iod daca suspectezi ca esti deficient. 

39 - Bea ceai verde

Ceaiul verde este o bautura care isi merita renumele. Protejeaza orice organ din corp si arde ceva grasime. O ceasca contine 50mg e EGCG, ingredientul activ, dar ai nevoie de 400-500 mg/zi pentru a avea parte de efectul de ardere a grasimilor. Pentru asta exista suplimente cu extract de ceai verde.

40 - Foloseste aspirina in doze mici

Este printre cele mai vechi medicamente dar daca ar fi descoeprit abia astazi probabil ca nu ar primi aprobarea de a fi lansat pe piata pentru ca poate cauza sangerari gastrointestinale la unele persoane. Cu toate acestea este un medicament miraculos. Previne coagularea trombocitelor, opreste inflamatiile si poate preveni cancerul de prostata si colon. Sa nu mai vorbim de oprirea simptomelor racelii in faze incipiente.

Nu folosi doze mari de aspirina din cauza efectelor nedorite asupra tractului digestiv. Ia 80mg/zi. Preparatele care vin in doze de aspirina atat de mici au de regula si o protectie gastrica. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.