Cum faci un sprint corect

Publicat in

Faci sprinturi fie pentru ca esti un sprinter si asta este sportul tau, fie ca vrei sa slabesti rapid sau/si sa iti cresti conditia fizica. Indiferent de motiv, este foarte important sa ai o tehnica corecta pentru a nu te accidenta!

Sa faci corect sprinturile inseamna sa le cresti eficienta, sa ai o viteza mai mare si sa eviti accidentarile. Mecanica unui sprint corect se refera la pozitia corpului in timp ce alergi. Iata cateva reguli generale pentru a executa un sprint in alergare corect.

Actiunea bratelor

Cum misti bratele este extrem de important cand te raportezi la performante. Bratele se misca opus picioarelor. Cand bratul stang se duce in fata, piciorul opus (drept) se duce tot in fata, si invers. Umerii trebuie sa fie complet relaxati, leganarea venind din articulatia umarului. Leganarea umerilor trebuie sa fie puternica dar relaxata. Bratele se ridica in fata pana la nivelul barbiei si in interiorul umarului.

Unghiul de flexie al bratelor este de 90 de grade sau putin mai mic. Cand bratul coboara, cotul se va extinde putin ca antebratul sa ajunga in dreptul coapsei. Coatele raman mereu aproape de corp. Foarte important: nu forta, ridica sau tensiona umerii sau bratele. Miscarea bratelor vine mereu inainte de miscarea picioarelor. Cu cat bratele se misca mai rapid cu atat si picioarele se misca mai rapid. 

Inclinarea corpului

Inclinarea corpului incepe de la sol, nu de la talie!

Inclinarea in fata vine din mutarea centrului de gravitate in directia in care sprintezi. Sa te inclini in fata prin aplecarea in fata de la nivelul taliei duce la un mecanism gresit de executie a sprintului. Cand incepi sa accelerezi corpul are o inclinare usoara in fata. Cand atingi vietza maxima trunchiul trebuie sa fie aproape complet erect. Sportivul trebuie sa se concentreze pe extensia completa a soldurilor si genunchilor. 

Pozitia capului

Capul trebuie sa fie in linie cu trunchiul, iar trunchiul este in linie cu picioarele tot timpul. Capul ramane intr-o pozitie statica. Nu inclina capul. Maxilarul ramane mereu relaxat. Nu strange din dinti cand sprintezi.

Contactul talpii pe sol

Nu alerga pe degete. Degetele nu au putere sau stabilitate. Alearga pe pernitele din fata ale picioarelor (partea din fata a talpii) si impinge-te cat mai puternic in sol. Nu intinde picioarele foarte in fata, piciorul care te propulseaza trebuie sa aterizeze sub sold. Daca aterizeaza in fata soldului se peirde din eficienta si produce decelerare. 

Actiunea picioarelor

Laba piciorului se mentine in dorsiflexie (degetele in sus), cu exceptia momentului cand talpa atinge solul. Piciorul cu care te propulsezi este intins la maxim, pe cand celalalt este scurtat dupa ce trece de genunchi. Asa se creeaza o parghie mai scurta, care creste viteza.

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

sportivii nu trebuie sa faca antrenamente cardiovasculare in exces 3 motive pentru care sportivii trebuie sa limiteze antrenamentele cardiovasculare Sportivii de performanta nu ar trebui sa faca prea mult efort cardiovascular pentru ca nu aduce multe beneficii si poate chiar lucra impotriva lor. Iata despre ce este vorba. 31 Aug, 2017
Functioneaza mastile pentru antrenament Functioneaza mastile pentru antrenament? Mastile pentru antrenament, cele care simuleaza antrenamentele la mare altitudine, sunt la moda. Dar functioneaza ele cu adevarat? Merita sa investesti in asa ceva? 04 Apr, 2019
exercitii cu greutati pentru aruncatorii cu sulita Exercitii cu greutati pentru aruncatorii cu sulita Aruncatul sulitei face parte din probele atletice de aruncari. Ca in orice sport, este important si antrenamentul cu greutati pentru imbunatatirea performantelor. Iata aici cele mai utile exercitii cu greutati pentru un aruncator cu sulita. 10 May, 2017
Importanta micronutrientilor pentru ciclisti Importanta micronutrientilor pentru ciclisti Fie ca esti ciclist profesionist sau amator, te gandesti constant cum sa te antrenezi pentru a iti imbunatati performantele. Poate acorzi importanta si dietei, mai exact macronutrientilor (proteine, carbohidrati, grasimi). Dar cum ramane cu micronutrientii? 10 Apr, 2019
Suplimente nutritive utile ciclistilor Nutritie si suplimentatie pentru ciclisti: Suplimentele O serie de articole dedicate ciclistilor. Astazi vom discuta despre suplimentatia unui ciclist. 14 Feb, 2016
implementeaza aceste schimbari in viata ta si devino un sportiv mai eficient si performant 39 de modalitati sa nu fii un sportiv ca toti ceilalti Atitudinea pe care o ai zi de zi te defineste ca om si ca sportiv. Nu fii ca toti ceilalti, ia deciziile grele in privinta vietii, antrenamentelor si nutritiei si evolueaza ca om si ca sportiv. 21 Feb, 2018
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.