Revenirea la antrenamente

Publicat in

Fii cinstit: cand vine vorba de antrenamente, esti mereu entuziasmat? Daca nu, nu te simti prost, nu esti singurul. Daca esti ca restul lumii, cand antrenamentele erau noi, si totul se schimba rapid, abia asteptati sa tragi de fiare. Acum, daca progresele au incetinit, la fel s-a intamplat si cu motivatia ta.

Fii cinstit: cand vine vorba de antrenamente, esti mereu entuziasmat? Daca nu, nu te simti prost, nu esti singurul. Daca esti ca restul lumii, cand antrenamentele erau noi, si totul se schimba rapid, abia asteptati sa tragi de fiare. Acum, daca progresele au incetinit, la fel s-a intamplat si cu motivatia ta.

Si cum abia ce au trecut sarbatorile de iarna, daca ai luat o pauza inacest timp, motivatia poate ceda complet in fata comoditatii si (sa o spunem drept!) lenei. 

Se stie ca rata de retentie a clientilor la salile de fitness este mica. 50% din cei care isi fac un abonament la o sala de fitness renunta in primele 6 luni. Cel mai mare numar de clienti noi vin la inceputul anului, si se raresc pe masura ce se apropie vara. 

Dar nu doar incepatorii au probleme in a se motiva la antrenamente. Se intampla si celor cu ceva vechime, si chiar sportivilor de performanta. Gandeste-te la toti fostii sportivi care au neglijat complet exercitiile fizice dupa retragere, si au ajuns supraponderali sau chiar obezi. Inotatori, fotbalisti, gimnasti, nu mai gasesc motivatia de a se reintoarce la antrenamente dupa ce s-au retras din activitatea sportiva. 

Chiar daca nu iti dai seama, o mare parte a acestei retineri de a face antrenamentul este data de psihic, care nu isi aminteste decat dificultatea si durerile din timpul antrenamentelor. Pentru psihic, greutatile din timpul antrenamentului nu merita rasplata unui corp musculos si definit. 

Sa vedem ce poate fi facut pentru a ne reda cheful de antrenamente atunci cand motivatia este la pamant, sau cand revenim dupa o pauza mai lunga sau mai scurta.

Revenirea la antrenamente

Pentru a remeidia un comportament deviant este nevoie de intreruperea obiceiurilor care au cauzat acel comportament. In cazul de fata, comportamentul "deviant" este lipsa motivatiei de a merge sau a face antrenamente cu greutati. Pentru a il intrerupe este nevoie de un start nou.

O sa incep cu varianta cea mai simpla, dar cea mai dificil de pus in practica: angajarea unui instructor personal. Daca veti avea pe cineva  calificat care sa va traga in sala de forta si sa stea cu gura pe voi pana duceti antrenamentul la final, atunci totul este rezolvat. Dar nu toti isi permit, asa ca exista si alte solutii.

Este nevoie de un program de antrenament care in cele din urma sa va redea cheful de antrenamente serioase. Este o abordare buna si pentru instructorii din sali, care dupa ce petrec toata ziua in sala de forta, le este dificil sa se apuce de antrenament, la finalul programului. Dupa cateva saptamani cu acest fel de antrenament usor, veti simti din nou cheful de a va antrena cu greutati serioase intr-un mod serios. Este un truc care garanteaza succesul!

Abordarea este diferita fata de cum s-ar antrena un incepator sau cineva care revine dupa o lunga perioada de inactivitate. In cazul lor, daca nu lipsa chefului este problema, ci vor sa acumuleze masa musculara si sa scada stratul adipos, folosirea de exercitii multiarticulare precum genuflexiunile, indreptariletractiunile si presele la liber sunt varianta optima. 

Programul de antrenament despre care vorbesc presupune exact opusul. Se vor face exercitii la aparate, de izolare, si se vor folosi greutati mici si putine repetari, pentru a se evita pomparea sau activarea glandelor sudoripare. Se pot adauga exercitii de izolare, cu greutati mici si repetari multe, pentru a corecta un defect structural. Si daca va intreaba cineva ce naiba faceti, ii puteti spune ca "sunteti la recuperare". Sesiunile de antrenament sunt scurte, in jur de 25 de minute. Antrenamentul se va face de doua ori pe saptamana.

A. Urcari pe scarita cu gantere: 2-3 seturi de 5 repetari, pauza intre seturi de 2-3 minute
B. Ridicari laterale la aparat: 2-3 seturi de 5 repetari, pauza intre seturi de 2-3 minute
C. Tractiuni la helcometru cu priza ingusta: 2-3 seturi de 5 repetari, pauza intre seturi de 2-3 minute
D. Impins cu gantere din inclinat: 2-3 seturi de 5 repetari, pauza intre seturi de 2-3 minute
E. Rotatii externe cu gantera: 1-2 seturi de 12 repetari, pauza intre seturi de 2 minute

Greutatile sunt atat de mici incat pentru a te incalzi este nevoie doar sa scuturi mainile de cateva ori. Un dus dupa antrenament probabil ca nu este necesar, pentru ca nu vei transpira deloc. 

Daca in momentul de fata esti motivat si tragi de fiare cat mai tare, atunci acest antrenament te face sa razi. Dar daca cheful pentru antrenamente este la pamant, sau revii dupa o pauza si impulsul este de a tot prelungi pauza, atunci acest antrenament te poate salva. Dupa cateva saptamani vei simti din nou dorinta de a te antrena serios. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.