3 ingrediente non-stimulatoare pentru a te energiza

Publicat in

Suplimentele cu stimulente sunt din ce in ce mai populare, pentru ca te ajuta sa ai antrenamente eficiente, sa fii pompat si sa te simti energizat fara a avea efecte secundare. Dar exista si persoane care nu pot suporta sau folosi stimulente precum cafeina, din diferite motive. Vestea buna este ca exista si alternative foarte eficiente.

Agmatine, glicerolul si nitratii, toate sunt ingrediente care fac parte din diferite produse pre-antrenament, si toate sunt eficiente in a iti face antrenamentele mai calitative, chiar daca nu sunt considerate ingrediente stimulatoare. Dar, pot avea si efecte nedorite, atunci cand sunt folosite in cantitati prea mari. Ca in orice, si la suplimentele sportive, mai mult nu este neaparat mai bine. Sa alegi doza corecta este un lucru foarte important, indiferent de ce ingredient este vorba.

Diferentele dintre ingredientele stimulatoare si non-stimulatoare

Unele persoane sunt foarte sensibile la stimulente, pe cand altele dau pe gat cantitati imense fara a clipi. Sa aruncam o privire la diferentele si beneficiile ingredientelor stimulatoare si non-stimulatoare. Cafeina in cantitati mari poate incetini fluxul sanguin si poate diminua pomparea din timpul antrenamentelor. Cafeina mai poate creste glicemia, ceea ce duce la degradarea aminoacizilor din corp, lucru nedorit mai ales cand vrei masa musculara.

Utilizarea pe termen lung a cafeinei poate duce la obosirea glandelor suprarenale, ceea ce duce la epuizare fizica. Ai avut vreodata o perioada in viata cand te-ai simtit obosit tot timpul? O astfel de stare poate fi o forma de supradoza a cafeinei, si un strigat al corpului de a lua o pauza, si ca este timpul sa ciclizezi stimulentele. Inainte de a continua, sa stabilim ca surpadozarea cafeinei nu inseamna spital sau mai stiu eu ce; inseamna doar consumarea unei cantitati mai mari decat poti tolera sau decat este recomandat.

Majoritatea suplimentelor care contin cafeina necesita o perioada de pauza, tocmai pentru a se evita suprasolicitarea glandelor suprarenale. Acestea au o toleranta limitata, si cand aceasta este atinsa se necesita o pazua pentru a le lasa timp sa isi revina. Astfel de ciclizari ale cafeinei si suplimentelor pre-antrenament se poate dovedi foarte benefica.

Si in final, unii indivizi se antreneaza seara tarziu, si pentru ei cele mai indicate sunt ingredientele non-stimulatoare. A folosi cafeina sau alte stimulente seara nu este deloc o idee buna, pentru ca poate reduce calitatea somnului, sau te poate impiedica sa adormi cand vrei. Acestea sunt doar cateva din argumentele pentru a folosi ingrediente non-stimulatoare ca suplimente pre-antrenament.

Ingredientul non-stimulator #1: Agmatine

Dozele standard de agmatine sunt de 1 g/zi. In zilele fara antrenament se ia toata doza deodata, dimineata, iar in zilele cu antrenamente se i-au 500 mg inainte de antrenament si 500 mg dupa antrenament. Daca nu simti mare lucru cand iei 500 mg inainte de antrenament, ia toata doza de 1 g.

A lua agmatine in aceste momente te ajuta sa manipulezi mai bine enzimele NOS. Aceste enzime sunt importante in producerea oxidului nitric, care te va ajuta sa obtii o pompare buna in timpul antrenamentelor, dar va creste si fluxul de sange catre muschi, ceea ce sporeste recuperarea dupa efort fizic, prin o hranire cat mai buna a celulelor musculare.

Un dezavantaj al agmatine este ca un studiu facut pe rozatoare a descoperit ca 100 mg reduc efectele enzimelor NOS in tesuturi de prevenire ale atacurilor cerebrale. Cu alte cuvinte, folosirea agmatine scade usor eficienta oxidului nitric de prevenire a atacurilor cerebrale.

Ingredientul non-stimulator #2: glicerol

Glicerolul (zis si glicerina) este stocat in interiorul muschilor ceea ce poate ajuta la absortia apei in celulele musculare, adica poate ajuta la pompare si vascularizare. Este si efectul pentru care glicerolul este folosit in suplimentarea sportivilor. In cazul glicerolului, cu cat esti mai definit cu atat beneficiezi mai bine de pe urma efectelor sale. Cineva care nu este definit muscular, nu va avea multe beneficii de pe urma utilizarii glicerolului.

Cand esti foarte definit, ca pentru inainte de un concurs de culturism, esti si foarte vascularizat. A lua glicerol in aceasta faza poate creste absortia apei in celulele musculare, ceea ce duce la o pompare si vascularizare si mai mare. De asemenea efectele cele mai bune sunt vazute cand suplimentarea cu glicerol este acompaniata de antrenamente un numar de repetari de 8-12, adica pentru hipertrofie. 

Dozele tipice de glicerol (sub forma de pudra sau pastile) sunt de 500 mg -1 g pe zi, inainte de antrenamente. Glicerolul se foloseste cel mai bine atunci cand s-a eliminat multa apa din corp pentru definriea musculara si este nevoie de ceva retentie de apa pentru volum. Daca nu esti foarte definit si folosesti glicerol rezultatul poate fi un aspect pufos. Vei beneficia in continuare de pomparea musculara, dar pe moment poti experimenta retentie de apa.

Efectele negative ale glicerolului pot fi durerile de cap, cand se folosesc doze mari (1,5 - 2 g pe zi). Alte efecte secundare la doze mari sunt: greata, voma, retentie de apa, sete si diaree. Pentru ca volumizeaza celulele musculare prin retentia de apa, daca se foloseste perioade foarte lungi de timp, poate reduce numarul celulelor rosii. 

Ingredientul non-stimulator #3: Nitratii

Nitratii sunt din ce in ce mai populari, pentru ca pot spori efectele oxidului nitric si implicit pot aduce pompari mai bune. Exista mai multe modalitati prin care pot fi folositi nitratii, ei putand fi legati de diferite ingrediente avand actiuni diferite. Un exemplu este nitratul de leucina, care se poate gasi in suplimentele pre-antrenament. Nitratul de leucina este un inhibitor de nitrati, adica impiedica acumularea excesiva de nitrati in muschi, ceea ce face muschii mai sensibili la nitrati, sporindu-le astfel eficienta. 

Nitratii sunt foarte importanti in reducerea inflamatiilor din muschi, restaurarea functiilor endoteliale, reducerea nivelelor proteinelor C reactive si prevenirea infracturilor, atacurilor cerebrale si diabetului de tip 2. De asemena, nitratii sunt importanti in suplimentele pre-antrenament pentru vascularizare si pompare. Nitratii sunt abundenti si in alimente, mai ales in carnuri si legume. Dar, ca sa obtii o pompare serioasa si sa iti dea energie, ar trebui sa mananci al naibii de multe legume. Si sa mananci multe legume inainte de un antrenament nu este niciodata o idee buna, pentru ca te vei balona si nu te vei putea antrena cum trebuie. 

Se stie ca nitratii au un rol important in cresterea fluxului de sange catre muschi, contractiile musculare si absortia glucozei in muschi. In timpul antrenamentelor, nitratii ajuta la cresterea circulatiei sanguine, umflarea celulelor musculare si cresterea pomparii. Dozele de nitrati sunt de 500 mg - 1 g inainte de antrenamente. 

Si nitratii trebuie ciclizati si sa nu se depaseasca doza zilnica recomandata de 1 g. In caz contrat pot aparea efecte secundare precum dureri de cap, ameteala si tensiune arteriala crescuta .

Concluzii

Cele 3 ingrediente de mai sus nu sunt singurele optiuni non-stimulente care exista, dar sunt unele din cele mai eficiente. Pe masura ce se fac noi studii si apar noi informatii, se vor gasi modalitati mai eficiente de a folosi aceste ingrediente. Dozele date aici sunt orientative, trebuie sa iti gasesti singur doza care functioneaza prin experimentare si observarea impactului pe care aceste doze le au asupra antrenamentelor si performantelor. 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.