10 greseli facute cand vrei sa slabesti

Publicat in

Sa slabesti nu este tot una cu a scadea in greutate! Invata cu sa te feresti de unele greseli subtile privind alimentele asa-zise sanatoase, sub-consumul de calorii si alegerea alimentelor gresite, si vei fi pe drumul cel bun catre procente de grasime dintr-o singura cifra.

1. Ignorarea evidentelor

Oamenii tind sa caute componente obscure care le lipsesc din dieta, in loc sa fata un pas in spate si sa isi analizeze dieta obiectiv. Cei mai multi dintre noi mai bine ar cauta pe Google ultima moda de slabit decat sa recunoasca ca dieta urmata este una precara. Nici nu te gandesti la posibilitatea ca lipsa progreselor poate fi cauzata de cele 5-6 beri reci baute vinerea in oras. Si sub nicio forma nu pot fi de vina cele 4 pizza mancate de-a lungul saptamanii. 

Ai citit undeva ca este bine sa iei gustari, asa ca te indopi toata ziua cu alune sarate "sanatoase" si covrigei integrali! Nu te gandesti ca astea sunt problemele. Poate ca nu iei niciun arzator de grasimi, asta sa fie? 

Iti cunosti deja viciile! Nu te mai comporta ca si cum nu ar conta. Este uimitor cat de multa lume stie ce are de facut in privinta dietei cand vrea sa slabeasca, dar  nu o face, dar nici nu isi asuma; cauta mereu alte motive si alti vinovati. Lenea trebuie sa se opreasca! Uneori este nevoie de un sut in fund care sa te trezeasca ca sa mergi inainte.

Nu te mai pacali singur. Tine un jurnal alimentar in care sa notezi tot ce mananci. Asa vei stii cu adevarat ce mananci, comapartiv cu ceea ce crezi tu ca mananci.

2. Mananci alimente catalogate ca "sanatoase" 

Ai fost dus de nas.  Strategia de marketing a multor producatori si supermarketuri este de a iti vinde alimente aparent sanatoase. Motivul? Este la moda sa "ai un stil de viata sanatos"! Si cand ceva este in trend, lumea cheltuie bani grei pe el! 

De cele mai multe ori aceste alimente, zise sanatoase, sunt pline de zaharuri. Dar asta nu ti se va spune. Le ambaleaza frumos, in pachete care sustin ca sunt sanatoase si eco, de cele mai multe ori motivul fiind lipsa grasimilor! Sau faptul ca zaharul a fost adaugat de mana, nu de o masina ("facute ca in casa sau dupa retete traditionale")!

Mergi printre rafturile magazinelor si vei vedea ca totul este etichetat ca eco, sanatos, natural, fara gluten, facut de mana, fara grasimi sau bun pentru inima! Ironia: de obicei aceste alimente sunt sarace in nutrienti si nu au o valoare nutritionala mare.

Cand crezi ca mananci o versiune sanatoasa a unui baton de ciocolata sau unei gustari, sansele cele mai mari sunt ca acea gustare sanatoasa sa te ingrase! Mananca mancare adevarata! Ia-ti nutrientii din alimente neprocesate si ambalate cat mai putin. Consuma alimente cu cat mai putine ingrediente, nu pe cele cu o lista interminabila si de neinteles de ingrediente.

3. Esti obsedat de greutate

Cand spui ca vrei sa slabesti, spui ca vrei sa scapi de grasime. Nimeni nu vrea sa fie slab, fragil si fara putere (fie ca vorbim de barbati sau femei). Dar cand te concentrezi doar sa scazi in greutate, catre acolo te indrepti.

Muschii sunt cei care iti fac corpul atletic, cizelat si sexy. Problema: cantarul nu iti spune cat din greutate reprezinta muschi si cat masa adipoasa. Cand scazi in greutate crezi ca sunt vesti bune. Dar nu orice reducere a greutatii este binevenita. De aceea si apar frustrari. Scazi in greutate, dar nu arati mai bine! Uneori arati chiar mai rau. Asta pentru ca de multe ori cand te intereseaza doar cantarul, dai jos ceva grasime dar si foarte multa masa musculara. Scopul nu trebuie sa fie sa devii un slabanog. Scopul trebuie sa fie sa NU fi gras!

Cand vrei sa slabesti, arzand surplusul de grasime, vrei sa iti conservi masa musculara, eventual sa o cresti. Asa ca trebuie sa te antrenezi intens si sa consumi suficiente proteine. Trebuie sa ai un aport zilnic de minim 1,4 grame de proteine pe fiecare kilogram cantarit (recomandat 1,8 g).

4. Nu mananci destul

Restrictionarea severa de calorii cand vrei sa slabesti este o practica comuna. Mai ales femeile fac asta, dar si destul de multi barbati.

Este un concept bine cunoscut ca daca mananci mai putin, scazi in greutate. Dar, cum am discutat deja, nu asta este scopul primordial. Daca ar fi asa, prin manipularea apei si carbohidratilor poti slabi cateva kilograme bune in doar 2-3 zile. Dar dupa ce reintroduci apa si carbohidratii in dieta, kilogramele revin. Este bine sa reduci consumul total de calorii, dar pot aparea doua probleme:

  1. O reducere prea severe a caloriilor.
  2. Un consum insuficient de macronutrienti.

Incepi reducerea caloriilor cam cu 200 pe zi. Asa vei induce arderea grasimilor dar vei avea suficiente calorii pentru a avea energie la antrenamente si pentru a iti pastra masa musculara. Asta presupunand ca manaci deja suficiente calorii pentru a iti mentine greutatea. 

In al doilea rand, cand vrei sa dai jos grasimea, trebuie sa iei in calcul si acumularea de masa musculara, oricat de mica ar fi. Cum am spus mai sus, trebuie sa mananci suficiente proteine. Ideal este sa consumi intre 1,6 si 2 g de proteine / kilogram corp. 

Asa ca, nu manca precum o vrabie. Daca faci asta, vei arata ca una. Incepi de la 1,8 g de proteine pe kg corp si cam 20-25% din calorii sa provina din grasimi. Restul din carbohidrati complecsi, in special din legume.

5. Prea multe sucuri dietetice

Sa bei cateva pahare pe saptamana (3-4 maxim), probabil nu te va trage inapoi. Dar cand nu poti trece peste o zi fara sa dai cateva pahare pe gat, atunci e o problema. O cola fara zahar contine destula cafeina cat un espresso mic. Vei avea energia pentru scurt timp, apoi vei vrea sa te tarasti in pat si sa dormi. 

Ingestia regulata de cantitati mari de cafeina te va ajunge din urma. Va crea dependenta, neputand sa ai energie fara ea si astfel vei bea si mai multe sucuri dietetice cu cafeina. Asta duce la ingerarea de chimicale care iti timp iti vor afecta indirect capacitatea de a slabi. In plus, iti va afecta si somnul, tot din cauza cafeinei, ceea ce va avea un impact asupra hormonilor precum cortizolul, care promoveaza ingrasarea, in special in jurul taliei.

De asemenea, a consuma cantitati mari de cola dietatica sau alte sucuri dietetice, are si efecte psihologice neasteptate. Incepi sa bei astfel de sucuri, si mental se declanseaza un intrerupator. Simti ca poti manca ce vrei pentru ca "economisesti" calorii cu sucul. 

Majoritatea celor care beau sucuri dietetice au diete bogate in zaharuri si grasimi. In plus, majoritatea incep sa bea sucuri dietetice cand observa ca se ingrasa, cu speranta ca asta ii va salva. Dar, daca stilul de viata care a cauzat ingrasarea nu se schimba, atunci sucul dietetic nu va ajuta deloc. 

Asa ca nu mai te pacali singur si nu mai bea sucuri dietetice. Daca vrei cafeina, opteaza pentru original, cafea sau ceaiuri.

6. Orgia bahica de weekend

La barbati, alcoolul poate duce la descresterea testosteronului cu 23%. Mai mult, dupa doua pahare de bauturi alcoolice, capacitatea corpului de a arde grasimi scade cu 75%. Corpul devine ineficient la arderea grasimilor si carbohidratilor, asa ca se vor stoca ca grasime. 

Nu sunt aici sa tin predici! Dar daca esti serios in ceea ce priveste slabitul si aspectul fizic te asigur ca wisky cu Red Bull ori cola, sau lada de bere urmate de o vizita la shaormerie nu te vor ajuta deloc! Din contra. 
Trebuie sa te hotarasti. Continui astfel si te destrabalezi in weekend, sau iti stabilesti niste parametrii. Alegerea este a ta.

7. Sari peste legume

Mai ales barbatii, vad consumul de salate si legume ca ceva ce nu este masculin. Aceasta dogma trebuie oprita. Cei mai supli oameni din lume stiu ca legumele bogate in fibre alimentare au un rol extrem de important in compozitia corpului (raportul dintre masa musculara si grasime). Chiar daca nu planuiesti sa urci pe scena de fitness, acelasi principiu ti se aplica si tie.

Legumele au multe fibre alimentare care incetinesc digestia mancarurilor si dau satietate. Este foarte important cand ai un deficit caloric. Si un fapt deseori trecut cu vederea, consumul de legume ajuta la combaterea inflamatiilor.

Cand te antrenezi intens, esti afectat negativ de acidoza - PH-ul corpului devine prea acid (din cauza antrenamentelor - ceva inevitabil, dar si din cauza alimentelor - ceva ce poti controla). Prin consumul mare de legume iti hranesti corpul cu elemente alcalinizante, care te ajuta sa te recuperezi mai bine si mai repede, iti dau energie si iti echilibreaza PH-ul.

Incearca sa consumi legume la fiecare masa sau macar sa bei un smoothie verde pe zi. 

8. Frica de carbohidrati

Iata care este treaba. Carbohidratii sunt importanti pentru viata. Mai ales daca faci sport. Daca elimini complet carbohidratii din dieta, sau urmezi o dieta low-carb foarte mult timp, iti vei face rau. O intreaga industrie a fitness-ului se invarte in jurul ideii de low-carb, dar nimeni nu explica despre ce este vorba. Rezultatul este demonizarea carbohidratilor, asa cum s-a intamplat acum cateva decenii cu grasimile.

Este partial adevarat, multi carbohidrati ingrasa, dar sunt implicati mai multi factori. Alimentele integrale precum orezul brun, quinoua, meiul, hrisca, cartofii si ovazul exista de sute sau mii de ani. Sunt hrana multor categorii de oameni. De fapt, asiaticii care sunt in numar de aproximativ 1,73 miliarde, au o dieta bazata in special pe carbohidrati si legume. Si nu se lupta cu obezitatea si bolile din vest. 

In zonele rurale din Mexic hrana de baza este bazata pe porumb, dovleci si fasole. Din nou, nu au probleme de obezitate si de sanatate ca in vest. Oamenii din Papa Noua Guinee traiesc cu cartofi dulci.

Ce imbolnaveste si ingrasa este dieta occidentala plina de zaharuri si elemente procesate. Carbohidratii din zonele mentionate sus sunt complecsi, naturali, neprocesati. Au cantitati mici sau deloc de zahar, si se digera mult mai lent decat biscuitii sau cartofii prajiti pe care ii indesam noi pe gat dupa ce bem o lada de bere in oras!

Asadar, nu trebuie sa te feresti toata viata de carbohidrati, nici chiar cand vrei sa slabesti. Poti urma diete low-carb, dar ai grija sa nu fie pentru mult timp. Carbohidratii simplii si rafinati sunt cei care ingrasa.

Nu elimina carbohidratii complet din dieta, doar nu ti-o construi in jurul lor. Macronutrientul de baza trebuie sa fie proteinele. 

9. Nu bei suficienta apa

Aproximativ 75% din oameni sunt deshidratati. Dar, 85% din creier, 80% din sange si 70% din muschi sunt apa. Oricat de evident ar fi, consumul de apa este trecut cu vederea. Apa este esentiala pentru o functionare corecta a corpului si pentru sanatate. Fara aceste doua elemente nu vei avea un fizic prea impresionant. 

Apa stocata in muschi ajuta la mentinerea balantei de nitrogen la un nivel pozitiv. Asa ca bea apa daca vrei sa arati bine! 

10. Urmezi la liniuta metodele altora de slabit

Bio-individualitatea nu poate fi ignorata. Cu totii suntem diferiti!

Antrenorii, mentorii sau cei care se antreneaza au anumite sisteme pe care le sustin, de obicei pentru ca au vazut rezultate. Dar asta nu inseamna ca functioneaza pentru toata lumea. Generalizarea este buna, dar si mai buna este individualizarea. Unele legi nutritionale sunt universale: se aplica tuturor. Dar dupa ce bazele au fost acoperite, trebuie sa iti dezvolti propria formula de succes, care functioneaza pentru corpul tau. Simplitatea si flexibilitatea ar trebui sa te ghideze. 

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.